• Flammene nærmer seg Athen

    Skogbrannene i Hellas er helt ute av kontroll. Flammene nærmer seg nå Athen. I utkanten av byen blir hus evakuert, og et boligkompleks har allerede tatt fyr.

    VIDEO:

  • Her gjøres de siste forberedelse før helikopteret tar av med kurs mot flammehavet i Hellas.

    FOTO: CHRISTER S. JOHNSEN/ADRESSA.NO

Norsk helikopter på vei

Dette norske helikopteret skal bistå i slukningen av de voldsomme skogbrannene i Hellas.

Les også: Tør ikke evakuere Hittil er 51 personer bekreftet omkommet i flammehavet i Hellas, opplyste det greske helsedepartementet søndag formiddag. Minst 500 boliger er nedbrent. Ifølge nyhetsbåret AFP, er skogbrannene de verste som har rammet Hellas på mer enn 150 år, målt i antall omkomne. Lørdag erklærte statsminister Costas Karamanlis unntakstilstand, i håp om å få så mye hjelp de brannherjede områdene som mulig.

- Skikkelig slit

Søndag lettet et norsk helikopter med mannskap på fire, med kurs mot flammehavet i Hellas. Helikopteret er av typen Bell 214. - Vi har prøvd oss på store branner før og det kommer til å bli et skikkkelig slit og lange dager som venter oss, sier den erfarne piloten Einar Viken til adressa.no. Utenriksdepartementet har leid helikopteret fra selskapet Helitrans. I helikopteret ligger to vannbeholdere som tar henholdsvis 3 000 og 2 000 liter vann.

- Stjeler fra bassenger

- Blir det krise så stjeler vi vann fra noen svømmebasseng, sier Viken. Før de når Hellas har mannskapet en flytur på om lag 15 timer foran seg. Mannskapet regner med å komme i gang med selve brannslokningsjobben i morgen. I alt 12 land sender forsterkninger til det greske brannvesenet. Greske medier rapporterer om skogbranner på 200 forskjellige steder i landet. - Jeg er trist over det tragiske tapet av menneskeliv disse skogbrannene har brakt med seg, og jeg håper de europeiske landene vil leve opp til forventningene og skaffe den hjelpen Hellas trenger, sa EU-kommisjonens leder, José Manuel Barroso, på lørdag.

- Uten sidestykke

- Vi har å gjøre med en nasjonal katastrofe uten sidestykke, sier talsmann for brannvesenet Nikos Diamandis til Reuters. Nå nærmer flammene seg antikkens Olympia, og det er startet evakuering fra området, opplyser Diamandis. - Hellas tar imot all hjelp med stor takk og vi vil fortløpende vurdere hvordan vi best kan hjelpe, for eksempel om vi skal sette inn et helikopter til, sier pressekontakt i UD Bjørn Svenungsen til NTB. Departementet har vært i kontakt med ambassaden i Hellas og med reiseselskapene, og så langt de vet er ingen nordmenn som befinner seg i ferielandet i fare eller direkte berørt av skogbrannene.

Tre arrestert

På lørdag brøt det ut flere nye branner, og det er mistanke om at pyromaner kan ha tent på enkelte av dem. En 65 år gammel mann er pågrepet mistenkt for å ha startet en brann i Areopolis sør i Peloponnes, som kostet seks personer livet. I tillegg er to ungdommer arrestert med mistanke om at startet en brann i Kavala i nord. Også foreldrene deres er trukket inn i saken.

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Flere bilder

Her letter helikopteret og flyr mot det som beskrives som den verste skogbrannen i Hellas på 150 år. FOTO: CHRISTER S. JOHNSEN/ADRESSA.NO

Helikopteret er av typen Bell 214. I helikopteret ligger to vannbeholdere som tar henholdsvis 3 000 og 2 000 liter vann. FOTO: CHRISTER S. JOHNSEN/ADRESSA.NO