• Muslimske demonstranter ropte ukvemsord til David Weiss under demonstrasjonen i Oslo i januar, forteller han. - Men de gikk ikke til angrep, fordi jeg kan ta vare på meg selv og fordi hunden min er en 42 kilo tung Rottweiler, sier han til Jerusalem Post.

    FOTO: SCANPIX

Norsk offiser: Jøder har det svært vanskelig i Norge

Offiseren David Weiss samler eksempler på det han mener er jødefiendtlige holdninger i Norge, og sender det til den pro-israelske lobbyen i USA. Til avisen Jerusalem Post sier han at jøder lever under svært vanskelige forhold i Norge.

Les mer:

Til Aftenposten.no sier kaptein David Weiss at han samler og oversetter materiale som viser kritikkverdige holdninger i norske medier og i partier som Ap og SV. En kontakt i AIPAC - The American Israel Public Affairs Committee, sørger for at materialet tilflyter amerikanske politikere.

- Jeg har et oppriktig ønske om tale Israels sak og bidra til at det skapes et mest mulig balansert bilde av situasjonen, sier han.

Offiseren David Weiss

Mandag skrev Jerusalem Post at antisemittiske holdninger har eksplodert i Norge. Flere profilerte norske jøder tok da kontakt med avisen. De ville nyansere bildet av norske holdninger og fortelle om sine erfaringer med antisemittisme. Det er i denne forbindelse offiseren David Weiss trer frem i nyhetsbildet.

FOTO: Faksimile

Overfor journalisten i Jerusalem Post presenterer han seg som forsvarsansatt med kapteins grad og med tjenestegjøring siden 1988.

Det er uvanlig at en offiser i det norske forsvaret uttaler seg til utenlandsk presse om norske forhold, og i særdeleshet om så kontroversielle saker som denne. Derfor vekker uttalelsene til en stor avis som Jerusalem Post, en viss interesse.

I en artikkel som refererte uttalelsene i den israelske avisen, signaliserte Norsk Telegrambyrå (NTB) tidligere denne uken skepsis til kilden "David Weiss", ved å notere at navnet ikke er oppført i skattelistene i Norge, ikke er å finne i telefonkatalogen og aldri har figurert i norske medier.

Forsvaret: Ingen kommentar

Aftenposten.no tok kontakt med Forsvaret for å få bekreftet at David Weiss er ansatt der. Etter å ha sjekket saken, svarer forsvarssjefens talsmann Jan Ketil Steine at han ikke er kjent med at det er ansatt noen ved navn David Weiss i Forsvaret.

Aftenposten.no spør da om Weiss er ansatt i lukkede deler av Forsvaret, som Etterretningstjenesten. Steine sier at han skal undersøke dette, og kommer tilbake et par timer senere. Da sier han at han ikke kommenterer eller svarer på spørsmål vedrørende personell i disse delene av Forsvaret.

Lederen for Senter mot antisemittisme i Norge, Erez Uriely, er sitert i samme artikkel som Davis Weiss i Jerusalem Post. Uriely kjenner David Weiss, viser det seg. Han bekrefter at Weiss er ansatt i Forsvaret og gir oss telefonnummeret hans.

Skjult adresse og særskilt sikkerhetsklarering

- Jeg er ansatt i Forsvaret. Men av sikkerhetsmessige grunner kan jeg ikke opplyse hva jeg jobber med. Av samme årsak har jeg skjult telefonnummer og skjult adresse, sier Weiss til Aftenposten.no.

Ifølge Folkeregisteret er David Weiss utenlandsk statsborger.

- Jeg har dobbelt statsborgerskap, korrigerer han overfor Aftenposten.no.

Vanligvis ansettes ikke utenlandske statsborgere i det norske forsvaret. Om en ansatt har dobbelt statsborgerskap, betyr det at han er sikkerhetsklarert etter særskilte prosedyrer, opplyser forsvarssjefens talsmann.

Antisemittisk hets i Norge

Til den israelske avisen sier David Weiss at jøder har svært vanskelige vilkår i Norge: - Bærer du jødestjerne om halsen, som jeg gjør, risikerer du å bli spyttet på, angrepet eller at folk sier stygge ting til deg.

FOTO: Faksimile

Han mener visse politikere, visse venstrevridde medier og innvandrere fra muslimske land har skapt et klima som har ført til anti-israelske og antisemittiske angrep og uttalelser.

I 2006 ble han kastet ut av en taxi da den muslimske sjåføren så davidstjernen hans, forteller han. Likevel: Den jevne nordmann står mest på jødenes og Israels side, sier Davis Weiss til Jerusalem Post.

På spørsmål om hvor hensiktsmessig det var å fremstå med arbeidssted og militær grad i den israelske avisen, beklager Weiss:

- Det var ikke min mening at tittelen min skulle tas med i artikkelen. Journalisten og jeg hadde en avslappet samtale der arbeidssted og grad kom frem. Men det var altså ikke min hensikt at dette skulle på trykk, sier han.

- Det var du selv som tok kontakt med avisen?

- Ja, jeg ville bidra til å fylle ut bildet av hvordan jøder har det i Norge.

- NTB og Aftenposten uten troverdighet

- Hva er din reaksjon på at NTB sådde tvil om deg som kilde?

- Jeg må være ærlig og si at jeg ikke legger noen som helst vekt på hva NTB gjør. Verken NTB eller Aftenposten har noen som helst troverdighet i Midtøsten-spørsmål. Aftenposten har mistet troverdighet gjennom mange av sine karikaturtegninger, men også gjennom en lang rekke artikler, sier Weiss til Aftenposten.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FOTO: Åserud, Lise

-

Samler informasjon for bruk i USA

Eksempler på kritikkverdige norske holdninger samler han og sender til en kontakt i USA.

- Jeg samler klipp fra norske medier, noterer utspill fra partier som Ap og SV, oversetter materialet og sender det til en kontakt AIPAC, sier han. AIPAC er Amerikas pro-israelske lobby. Hans kontakt der sørger så for at materialet blir videreformidlet til amerikanske politikere.

- Har engasjementet ditt gitt deg problemer på jobben?

FOTO: Faksimile

- Nei, her er det folk med mange ulike ståsteder og oppfatninger, og jeg har ikke fått negative reaksjoner. Jeg står for dette. Jeg står også ved alt jeg er sitert på i Jerusalem Post. Jeg har definitivt opplevd antisemittisk hets i Norge. Men jeg mener samtidig at det er visse medier og myndighetspersoner som fører an - den jevne nordmann er ikke antisemitt, poengterer Weiss.

- Det er uvanlig at en offiser i det norske forsvaret uttaler seg til utenlandske medier i kontroversielle saker som dette?

- Ja, medgir Weiss - og legger til at han fikk tilsnakk av sjefen sin onsdag for å ha uttalt seg til den israelske avisen. Men det dreier seg ikke noen alvorlig reprimande, legger han til.

- Vil du gjøre det samme igjen?

Weiss trekker litt på det. Og så sier han: - Ja, hvis jeg føler at det er riktig og nødvendig. Men jeg vil kanskje gjøre det på en annen måte.


Etter at denne artikkelen ble publisert, har mannen som overfor Aftenposten og Jerusalem Post har utgitt seg for å være «David Weiss» innrømmet at han har løyet om sin indentitet. Han har også erkjent at han aldri har jobbet i forsvaret. Les mer om dette her:Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Siste nytt