• Den ene av jagerflyets laserstyrte bomber ble avfyrt under fredagens tokt.

    FOTO: FORSVARET

Norske fly i kamphandlinger i Libya

Har skutt mot militære mål på bakken.

Dette melder NRK på sine nettsider fredag kveld. Tidligere på dagen, klokken 11.45 norsk tid, tok to norske F-16-fly igjen av fra Souda-basen på Kreta. Fem timer senere var de tilbake på gresk jord.

– Oppdraget var å se etter legitime bakkemål, og det ble sluppet tre laserstyrte bomber mot libyske stridsvogner, sier seniortalsmann John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOK) til Aftenposten.no.

Han vil ikke si nøyaktig hvor angrepet fant sted, bortsett fra at det var «langs kysten i flyforbudssonen». Han vil heller ikke gå inn på om jagerflyene møtte mostand.

To typer toktBombene ble sluppet under det andre av dagens to norske tokt over det nordafrikanske landet. Lien forklarer at hvert tokt har forhåndsdefinerte mål, i tillegg til at pilotene har ansvar for å se etter mål i bestemt områder.

- Flyene våre gjennomfører to type oppdrag. Enten angriper vi faste installasjoner, eksempelvis radarstasjoner, eller så oppsøker vi bevegelige mål, som stridsvogner, forklarer Lien.

Flere oppdrag venterNorge er etter alt å dømme kommet inn i en operasjonsrutine, og det er trolig at toktene kommer til å fortsette i dagene fremover.

- Hvor ofte vi kommer til å fly, avhenger av hvilke oppdrag vi tildeles og vår egen tilgjengelighet, sier Lien.

Det første toktet i Libya varte i fem timer, mens det andre varte i tre timer. Det ble ikke brukt våpen i det første toktet.

Norge har seks F-16 jagerfly som er stasjonert på Kreta under operasjon «Odyssey Dawn». Norske jagerfly var for første gang i aksjon over Libya torsdag.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks