Oljeforsker mener Statoil bør ut av risikoland

Mens både regjeringen og Statoil mener at det er viktig for Statoil å bli i Algerie, mener oljeforsker Helge Ryggvik det motsatte. Han er kritisk til at norske selskaper opererer i udemokratiske land.

Ryggvik mener at situasjonen i Algerie krever så omfattende sikkerhetstiltak at vi heller bør dra hjem, skriver Dagsavisen.

Både statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) mener det vil være en seier for terroristene hvis Statoil trekker seg ut av Algerie.

Det er ikke Ryggvik enig i. Han mener det er problematisk at man går inn i områder som er veldig politisk vanskelige.

- Jeg har hørt folk si at Statoil må begynne med droner. Når slike tiltak er neste skritt for å sørge for dine ansattes sikkerhet, da bør du heller stoppe opp og revurdere hva slags samfunn du er i, sier Helge Ryggvik, som er tilknyttet Universitetet i Oslo.

Selv om også mange andre norske selskaper er til stede i risikofylte land, mener Ryggvik at Statoil er i en spesiell situasjon ettersom de ikke er en bedrift som leverer varer, men har eierandeler i langsiktige prosjekter. Han mener at Algerie skiller seg negativt ut fordi Statoils aktivitet her foregår på land, mens selskapet stort sett opererer offshore.

- Det er også derfor de ikke har opplevd så mange lignende situasjoner tidligere, i motsetning til for eksempel Shell og BP. Fordi prosjektene er på land, får man sosiale og politiske spenninger mye tettere inn på seg. Det er ganske nytt for Statoil, sier forskeren.

 (©NTB)

Les også

Siste fra Innenriks