• Norsk alkoholpolitikk har endret seg mye siden damene på Schous bryggeri (nå nedlagt) i 1951 festet etiketter og korker for hånd, mens karene kjørte ut øl med hest og kjerre.

    FOTO: SVERRE A. BØRRETZEN, AKTUELL, SCANPIX

Ølmonopolene blir historie

Fauske i Nordland er landets siste kommune med ølmonopol. Nå står også dette monopolet for fall.

Til neste kommunestyremøte i Fauske fremmer Arbeiderpartiet og Høyre, som har flertall, et forslag om å fjerne de kommunale særreglene for salg av rusdrikk.

I en folkeavstemning i fjor høst sa innbyggerne, med beskjedne 16 stemmers overvekt, at de ønsket å beholde monopolet. Dette var andre gang de stemte over spørsmålet.

I kjølvannet av avstemningen åpnet lokalpolitikerne i stedet for at flere kunne søke om å opprette egne ølutsalg.

Ombestemte seg

Fire dagligvarebutikker leverte inn søknad om å få starte egne utsalg. Men heller enn å behandle disse søknadene, går politikerne nå inn for fullt frislipp.

- Det er kanskje på tide å innse at det er vi som er spesielle. Og at det er de andre som har rett, sier varaordfører Ronny Borge (H) til Avisa Nordland.

Dermed følger lokalpolitikerne i Fauske etter kollegene i Førde (Sogn og Fjordane) og Vefsn (Nordland), som i  henholdsvis april og mai i år opphevet sine monopoler.

En fuktig historie

På 20 år har norsk alkoholpolitikk endret seg stort.

Sogn og Fjordane fikk sitt første vinmonopol så sent som i 1991. Ved inngangen av 90-tallet hadde et 70-tall kommuner ølmonopoler, altså regler om at øl ikke kunne selges i dagligvarebutikker, bare i egne utsalg.

I fjor ble det siste vinmonopolutsalget med skranket bygget om til selvbetjening. Det lå på Grünerløkka i Oslo.

På kommunestyremøtet i Fauske 4. oktober vil enda et stykke norsk alkoholhistorie bli gravlagt.

- Jeg regner med at de første søknadene om ølsalg i butikk vil bli behandlet allerede på neste formannskapsmøte, i slutten av oktober, sier ordfører Anita Johnsen Brekke (Ap) til TV 2.

Les også

Siste fra Innenriks

Anbefalt fra nettdebatten

  • At avviklingen at et monopol skal bety dårligere utvalg, høres for meg veldig rart ut, selv med de argumentene du kommer med. Hvis Vinmonopolet virkelig er de beste på å tilby godt utvalg og "lavest" priser, vil de fortsatt overleve etter et frislipp. Ola Dunk som kun er interessert i billigst pils, går uansett ikke på polet for å kjøpe øl.
    Anbefalt av
Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.