• Dette er det hittil eneste kjente originalbildet fra Roald Amundsens ekspedisjon til Sydpolen i 1911. Se forskjellen på originalbildet og kopien lenger nede i saken. Amundsen er kraftigere på dette bildet. I tillegg vaier flagget og vimpelen annerledes, og man kan på dette bildet tydelig se snøfnugg og spor i snøen.

    FOTO: NATIONAL LIBRARY OF AUSTRALIA HANDOUT

Originalt Amundsen-foto fra Sydpolen funnet i Australia

En norsk forskningsbibliotekar har funnet det hittil eneste kjente originalbildet fra Roald Amundsens ekspedisjon til Sydpolen i 1911. Som du kan se i denne artikkelen skiller originalbildet seg kraftig fra kopien som frem til nå er blitt brukt.

Etter snaut to måneder i isødet nådde Amundsen Sydpolen 14.desember 1911. Med på laget hadde han Olav Bjaaland, Helmer Hansen, Sverre Hassel og Oscar Wisting.

Etter å ha forlatt Sydpolen, dro Amundsen rett til byen Hobart på den australske øya Tasmania. Han ankom byen 7.mars 1912, og skal der ha fått fremkalt bildene fra turen.

Ifølge ABC News skal Amundsen ha gitt oppdraget til fotografen JW Beattie, som igjen ba assistenten Edward Searle om å fremkalle bildene.

Til nå har ingen visst hvor det ble av negativene og de originale fotoene ble av.

FOTO: NTB

Første av sitt slag

- Ingen vet helt sikkert hva som skjedde da Amundsen fikk originalene fra kameraet sitt fremkalt på Tasmania, og det er mye mystikk rundt dette. Minst to forskjellige fotografer hevder å ha vært den som fremkalte disse bildene, og en av dem hevder til og med at Amundsen selv var i mørkerommet. Det kan umulig stemme, sier Harald Østgaard Lund, forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket i Oslo, til Aftenposten.no. Etter fire års systematisk leting fant imidlertid Østgaard Lund originalbildet av Amundsen på polpunktet. Bildet ble funnet i et privat fotoalbum eid av det australske nasjonalbiblioteket.

Østgaard Lund kom over det scannede fotografiet på nettet, og utifra bildets dimensjoner kunne han slå fast at det var tatt direkte fra negativene.

- Det viste seg at dette norske nasjonalikonet befant seg i et album som heter «Tasmanian Views», sier han.

Han fløy da til Canberra for å få bekreftet at bildet var originalt.

- Ingen visste hvor originalen var blitt av

Østgaard Lund takker møysommelig arkivering for at han fant det. - Det har vært en nedarvet dårlig samvittighet rundt dette bildet blant arkivarer i Norge. Alle bildene vi har funnet, har vært kopier av kopier. Ingen visste hvor originalen var blitt av, sier han. Bildet skal lånes ut til en utstilling kalt «Det norske polarbildet» i Norge i 2011.
Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Erobringen av Sydpolen

Den 14. desember 1911 nådde Roald Amundsen og hans ekspedisjon Sydpolen. Området ble døpt Haakon VIIs vidde. Før Amundsen overraskende i 1910 annonserte at han aktet seg til Sydpolen, hadde den britiske marineoffiseren Robert Scott kunngjort at han aktet å nå polpunktet. Det som opprinnelig hadde vært et britisk fremstøt mot polen, ble et norsk-britisk kappløp. Robert Scott tapte kappløpet. Etter å ha funnet Amundsens telt på polpunktet, slepte engelskmennene seg tilbake til kysten av Antarktis. I mars 1912 døde Scott og to gjenlevende ekspedisjonsmedlemmer.

Flere bilder

Siste nytt