• Politiet gjennomførte i dag en rekonstruksjon av bomben som gikk av i Regjeringskvartalet, lagd av blant annet kunstgjødsel som ble funnet på gården Anders Behring Breivik bodde på.

    FOTO: Meek, Tore

Politiet: - Bomben i Regjeringskvartalet var 950 kg

Politiet prøvesprengte en kopi av Anders Behring Breiviks bombe i dag.

I samarbeid med Forsvaret, Europol og Kripos gjennomførte politiet i dag det de kaller en teknisk rekonstruksjon av bomben som gikk av i Regjeringskvartalet 22. juli. Klokken fem på halv tre sprengte de bomben i skytefeltet Gråfjellet på Rena.

- Vi har brukt det som ble beslaglagt på gården, som vi er på nå. Krimteknikerne i Oslo har laget en tilsvarende bombe til den som gikk av i Regjeringskvartalet, cirka 950 kilo, sier politiadvokat Christian Hatlo, til Aftenposten.no.

Bomben var cirka 950 kg- Så dere har fastslått at bomben i Regjeringskvartalet var 950 kilo?

- Ja, den var cirka 950 kilo.

Det har lenge vært spekulert i hvor stor bomben i Regjeringskvartalet faktisk var, og det har tidligere vært anslått at bomben kunne være på 950 kilo, men nå bekrefter altså politiet størrelsen på bomben.

Prøvesprengningen ble gjennomført ved at bomben ble plassert i en tilsvarende bil som Behring Breivik brukte under bombeangrepet på Regjeringskvartalet. I tillegg var to andre biler plassert i nærheten, noe som også var tilfelle i Regjeringskvartalet.

Ifølge Hatlo gikk rekonstruksjonen av sprengningen etter planen.

- De som var her er fornøyde. Mitt inntrykk er at det så ganske likt ut som de videoene jeg har sett fra Regjeringskvartalet, fastlsår Hatlo.

- En unik mulighetMed seg under rekonstruksjonen hadde politiet også høyhastighetskamera og trykkmålere for å vurdere effekten av bomben opp mot det Behring Breivik har forklart.

Det vil ta noe tid før politiet får svar på alle prøvene og målingene de gjorde i dag.

- Det er mange faktorer som spiller inn her, så konklusjonen må vi komme tilbake til. Det var jo for eksempel ingen etasjer under her. Jeg har blitt fortalt at man kan rekonstruere effekten av bomben bare ved å se på åstedet, men nå får vi et mye bedre grunnlag, sier Hatlo.

- Hvor viktig var det å få gjennomført denne tekniske rekonstruksjonen?

- Det er viktig for oss å etterprøve alle detaljer, så dette var nyttig.

- Men dere fester lit til Behring Breiviks forklaringer vedrørende bomben?

- Ja, vi fester lit til det han har forklart. Men her hadde vi en unik mulighet til å ettergår hans forklaringer. Jeg har snakket med Europol om dette, og de har sagt at det er vanlig med rekonstruksjoner. Men her hadde vi jo en unik mulighet med tanke på beslaget vi gjorde på gården, sier Hatlo.

Avhørt i 65-70 timerRundt 50 personer bisto under rekonstruksjonen.

Politiet fortsetter samtidig avhørene av Behring Breivik. Det er så langt gjennomført mellom 65 og 70 timer med avhør, og den terrorsiktede 32-åringen er ifølge Hatlo fremdeles samarbeidsvillig og detaljert i sine forklaringer.

Neste avhør av Behring Breivik vil gå med til gjennomlesning av tidligere avhør.

Politiet gjennomført i dag en rekonstruksjon av bomben som gikk av i Regjeringskvartalet om ettermiddagen 22.juli. FOTO: SCANPIX

FOTO: Johan Cristian Tandberg

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Siste nytt