Politiet: - Minst 80 drept på Utøya

Ambulansepersonell forteller om grusom situasjon.

SISTE: Politiet: - Minst 80 personer ble drept på Utøya, opplyser politiet på en pressekonferanse natt til lørdag.

Politiet har også gjort funn av udetonert sprengstoff på Utøya.

– Ut fra det jeg har sett er minst fire personer er skutt og drept. Nå er det full panikk og vi svømmer av gårde for å komme oss i sikkerhet, fortalte fylkessekretær Adrian Pracon i Telemark AUF fredag kveld.

Personen som skjøt, skal ha vært utkledd som politi og ha sagt at han skulle til øya for i forbindelse med bomben mot regjeringskvartalet. Gjerningspersonen skal være høy og ha nordisk utseende.

- En gjerningsmann er pågrepet, bekrefter politiinspektør Bjørn Erik Sem-Jacobsen i en pressemelding.

Politiet vil ikke svare på hvorvidt de løsnet skudd under pågripelsen, men bekrefter at de kjenner identiteten til den antatte gjerningsmannen på Utøya. Han sitter fredag kveld i avhør.

Politiet bekrefter at mannen hadde på seg politiklær.

- Han hadde en blå genser med et politimerke på, sier politiet på en pressebrief.

Foreldrene til en gutt på 16 forteller til Aftenposten.no sønnen ringte første gang klokken 17.10. Deretter ringt sønnen igjen en time etterpå. Da fortalte han at en mann i politiuniform kom mot ham og skjøt.

Etter det har ikke de ikke fått tak i 16-åringen.

Flere foreldre som har barn på Utøya er samlet ved Ringeriksporten og er helt fortvilet.

- Grusom situasjonPolitiet mistenker at det befinner seg eksplosiver på AUF-leiren på Utøya. Forsvarets bombegruppe er på vei.

De oppgir vitneobservasjoner som grunn for mistanken. Politiets beredskapstropp er også på vei til stedet.

Brann- og redningsmannskaper fra Oslo er kalt ut til Utøya. Det er meldt om personer i vannet.

Aftenposten.nos reporter på stedet har vært i kontakt med redningsmannskap som har vært på åstedet. De beskriver situasjonen som grusom.

Ambulansene går i skytteltrafikk frem og tilbake til Utøya. Det har vært så dårlig sikt på stedet at ambulansehelikoptere ikke har kunnet fly helt til øya.

Foreldre har mottatt meldinger like etter klokken 17.30 om at det skal være skyting på øyen.

Folk skal ha søkt dekning og lagt på svøm for å unnslippe. Politiet har sendt store politistyrker og helikopter til stedet.

Fikk telefon av hysterisk sønnAftenposten.no har vært i kontakt med Tove Knudsen som har en 14 år gammel sønn som deltar på Aufs sommerleir. Hun forteller at sønnen og tre kamerater så vidt hadde tatt seg inn til fastlandet da det ble løsnet skudd.

- Så ringer sønnen min meg helt hysterisk. Det hadde kommet en person til Utøya som skyter. Personer skal være truffet. Masse folk ligger i vannet og forsøker å svømme til fastlandet, forteller Knudsen.

Båten som deltakerne har på sommerleiren er borte, ifølge Knudsen, og ingen vet hvor den er.

- Det er panikk der ute. Jeg kjører bort dit nå for å se hvordan det går. Min sønn er rimelig hysterisk. Jeg har gitt beskjed om at de må gjemme seg dersom gjerningspersonen kommer mot dem, sier Knudsen.

Gro Harlem Brundtland holdt tale på Utøya i dag, og etter planen skulle Jens Stoltenberg holde tale i morgen.

Saken oppdateres

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Flere bilder

Tove Knudsen som har en 14 år gammel sønn som deltar på Aufs sommerleir. Hun forteller at sønnen og tre kamerater så vidt hadde tatt seg inn til fastlandet da det ble løsnet skudd. Her snakker hun med Jonas Sørbø Nilsen fra Norsk Folkehjelp, som står i sperring syd for Utøya. FOTO: Hans O. Torgersen