Politiet etterforsker etsende tagger-tusj

Oslo-politiet etterforsker flere tilfeller av tagging med tusj som etser seg fast til glass og stål.

De to siste ukene har taggere, med en slags syreblanding i tusjen, slått til med mot T-banen i Oslo. Syren gjør at fargen etser seg fast til underlaget.

Politiet, som fredag mottok anmeldelse fra Oslo Sporveier, ber nå folk unngå all kontakt med de såkalte taggene, eller signaturene.

- Vi har mistanke om det er snakk om en syreholdig forbindelse, og publikum bør unngå å ta på dette. Spesielt viktig er det at man ikke får det i øynene, sier Johan Fredriksen, politiinspektør ved fellesoperativ seksjon i Oslo politidistrikt, til Aftenposten.no.

Dyrt å fjerne

Han understreker at politiet ser mer alvorlig på denne typen tagging enn på den ordinære, der gjerningsmennene som regel bruker vanlig vannfast tusj.

- Vi ser selvsagt alvorlig på ordinær tagging også, men den nye tusjen kan være farlig for dem som kommer borti den. Et annet moment her at skadeverket i seg selv blir grovere, og kostnadene for Sporveiene blir veldig mye større, sier Fredriksen.

Han synes bruk av tusj med etsende syre fremstår som meget uansvarlig.

- Vi må finne ut hva slags syre det er snakk om, men ifølge Sporveiene er det ingen tvil om at det faktisk dreier seg om en etsende blanding. Da stiller jeg spørsmål om taggerne vet hva de driver med, og om de er i stand til å ta vare på sin egen sikkerhet, sier Johan Fredriksen, som understreker at det er skattebetalerne som til slutt får regningen.

Skremt

Aftenposten.no fortalte fredag om taggernes nye våpen. T-banen i Oslo drives av Oslo T-banedrift, som er et datterselskap av Oslo Sporveier. Informasjonssjef Bjørn Rydmark sier at selskapet vil gjøre alt for å bli kvitt problemet med de nye tusjene.

- Det skaper ikke bare problemer ved at tusjen er ekstra vanskelig å fjerne, men dette kan også være farlig. Hva skjer for eksempel dersom et barn kommer borti denne tusjen med hånden, sier Rydmark til Aftenposten.no.

Etter hva Aftenposten.no forstår, åpner taggerne selve tusjsylinderen bak. Syren helles inn og blander seg med fargestoffene. Denne sterke blandingen etser seg fast til underlaget og er svært vanskelig å fjerne.

Nye tog tagget ned

Stasjonene Stortinget, Brynseng, Carl Berners plass og Nydalen er de som hittil er blitt tilgriset med den nye tusjen. Nydalen stasjon ble åpnet for snaut tre år siden og har hittil vært skånet for store ødeleggelser - frem til nå.

- Store, nye glassflater blitt tilgriset på Nydalen stasjon, sier Bjørn Rydmark.

Også T-banens splitter nye togsett, som ble satt i drift kun for få uker siden, er blitt tagget ned.

- Jeg har følgende ord for det: helt forferdelig. Jeg forstår det bare ikke, sier Rydmark, som synes at bruken av den nye tusjen fremstår som rent skadeverk.

- Ja, dette ser ut til å være reinspikka hærverk. Det ser ikke ut som ordinære tags, eller signaturer, som vi sliter med til vanlig, sier Bjørn Rydmark.

I fjor ble det gjort hærverk for rundt 30 millioner kroner på T-banen i Oslo. Problemet er økende, og alle tilfeller av hærverk blir politianmeldt.

Flere nyheter: Siste 100 saker

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Flere bilder

Nydalen stasjon er snaut tre år gammel, men taggerne viste ingen nåde. FOTO: OSLO T-BANEDRIFT/OSLO SPORVEIER

Oslos splitter nye T-banevogner (til høyre) er blitt tilgriset av den nye tusjen. FOTO: SVEIN E. FURULUND

Siste nytt