• PLATA, fredag kl. 14.00: Et 30-tall rusmisbrukere står, ligger og sitter strødd på Plata ved Sjøsiden av Oslo S. Etter at politiet flyttet dem med makt i juni 2004, er de tilbake på gamle trakter. Her går det i Rohypnol, heroin og amfetamin. Dette er det tyngste rusmiljøet i Oslo, og siste skanse for mange. Mye av salget står Vaterland-miljøet for. Uteseksjonen er ute med flere patruljer hver dag hele året. Få kjenner rusmiljøene i Oslo bedre enn sosialarbeiderne Line Ruud Vollebæk og Øyvind Mettenes. De ser at stadig flere unge under 25 år med minoritetsbakgrunn står for både kjøp og bruk av narkotika på Oslos to store åpne rus-scener.

    FOTO: INGAR STORFJELL

«Pusher street» ved Akerselva

Salg og bruk av narkotika skjer mer åpenlyst enn på lenge i Oslo. De yngste er på Vaterlands "pusher street". Der har tre av fire selgere og brukere under 25 år minoritetsbakgrunn.

Under broen hvor motorveien krysser Vaterland like ved Oslo Plaza, står det flere unge mennesker og henger. De er av den typen du ikke nærmer deg uten grunn. De vokter deg med blikket, men gir et klart uttrykk for at de har noe å tilby hvis du vil kjøpe. Og alt tilbys. 100 kroner er gateprisen for et gram hasj. Enkelte dager er det over 30 selgere på samme tidspunkt her.- Der borte på "pusher street" er det aggressivt. Ingen respekt. Blir det for mange selgere, blir det bråk. Slåssing. Det har vært aggressivt her de siste månedene. Det er mange som selger. Skjønner du?"Skybert", som han mener jeg kan kalle ham, snakker dårlig norsk og peker mot den andre siden av elven fra der han sitter i Vaterlandsparken. Han har solbriller og joggebukse. Ettermiddagen er på sitt varmeste, og parken kryr av rusmisbrukere, kanskje 40- 50 stykker. Mange er unge. Noen sitter og prater, ligger og sover på gresset eller står og drikker og røyker. Opp trappen kommer en mann sjanglende. Klærne er fillete. Han snubler.

Åpen scene.

Det er to store rus-scener i Oslo hvor salg og bruk skjer åpenlyst: Vaterlandsparken med området langs nederste del av Akerselva - og området rundt Oslo S og Plata, eller Christian Frederiks plass, som det offisielt heter. Oslo S har det hardeste miljøet. Der går det i amfetamin og heroin, få gjemmer seg bort for å sette sprøytene. De yngste brukerne oppholder seg på Vaterland og opp langs Akerselva, de som ikke bruker de hardeste stoffene daglig. Det er til Vaterland de fleste som debuterer i Oslo-miljøet kommer, ofte fra andre byer.De siste årene har antall ungdommer med minoritetsbakgrunn økt kraftig i miljøene rundt Oslo S og Vaterland. "Rusmisbrukernes siste skanse," som mange kaller dem. Uteseksjonen i Oslo anslår nå at tre av fire blant dem under 25 år som er i rusmiljøet på Vaterland, er ungdommer med minoritetsbakgrunn. I Oslo S-miljøet utgjør minoritetsungdommene om lag halvparten av misbrukerne. Mange av dem er papirløse eller har kommet til landet på familiegjenforening, men er endt som utstøtte med dårlig forhold til foreldrene sine.- Dette er fattigdomsproblematikk. En marginalisert og utstøtt gruppe unge mennesker som ikke har andre steder å gå. De er mer eller mindre bolignomader, sover på en sofa her og der og forflytter seg ofte. De har ikke skolegang. De ungdommene som er i disse miljøene, kommer fra familier som sliter med omsorgen, mange av dem kommer fra barnevernet eller har falt igjennom der, sier leder i Uteseksjonen i Oslo, Astrid Johanne Pettersen, som påpeker at dette er en stigmatisert, mindre gruppe av minoritetsbefolkningen.

Harde stoffer på Plata.

"Skybert" tenner seg en røyk, trekker inn og ser utover parken. - Her er det bare hasj. Ser vi noen som driver med heroin, kaster vi dem bort. Heroin er på Oslo S og Plata. Du ser de ligger her, nyter livet. Synes det er helt greit, jeg. De røyker og blir rolige. De som selger på andre siden der, hjelper andre å nyte livet. Gir dem et liv. De har ikke noen steder å gå, sier han. Så går han. Setter seg to trinn nedenfor sammen med noen andre.

Gatekapital.

Tidligere var det mest salg unge med minoritetsbakgrunn drev med. Men nå er mange av dem også blitt brukere. Tilbudet av forskjellige stoffer har økt det siste året. Før var det bare hasj og piller. Nå er det fritt frem for det meste. Men fortsatt selges det mest hasj og marihuana. Stigmatisert minoritetsungdom oppsøker miljøene i sentrum for å skape seg gatekapital, "street cred". Ifølge Uteseksjonen handler det om å oppnå status, tilhørighet, fellesskap, verdighet og ikke minst penger til å overleve. Gatekapital er verdifullt her, en kapital de ikke klarer å oppnå andre steder i samfunnet, ikke på skolen, ikke i arbeidslivet.Det er tidlig formiddag langs Akerselva. Politiet kommer kjørende, gjør seg synlige. De kjører rett forbi tre ungdommer med afrikansk bakgrunn som sitter og lager en joint. Stopper ikke. På "pusher street" lenger nede er det lite aktivitet for øyeblikket. Ikke så rart, politibilen står parkert rett ved T-baneutgangen. Noen betjenter sjekker papirene til en.- Politiet er her hver dag. Vet ikke hva de gjør. Det er greit at de kommer. Gjør jobben sin. Men vi er bare blader her, sier "Skybert", og peker på treet noen meter bortenfor.- Skal de felle treet, må de ta stammen. Det er de store de må ta hvis de vil stoppe dette. Stammen, sier han.I løpet av våren har politiet pågrepet rundt 250 personer i de to miljøene, for det meste selgere. Leder ved Grønland politistasjon, Kåre Stølen, bekrefter at stadig flere i de to miljøene er unge personer med minoritetsbakgrunn. Under en aksjon på ettervinteren i fjor, hvor politiet pågrep 34 selgere, var 16 asylsøkere og 13 uten norsk statsborgerskap.- Vi synes ikke situasjonen er tilfredsstillende og har satt inn ekstra ressurser. Vi vil fortsette å aksjonere utover sommeren. Ingen som kommer til Oslo for å drive med kriminalitet, skal føle seg trygge, hverken selgere, brukere eller andre, sier Stølen.- Vi ser at flere med minoritetsbakgrunn både blir selgere, brukere og misbrukere. I tillegg er det utenlandske mafialignende gjenger som organiserer gatesalget, sier lederen i Rusmisbrukernes interesseorganisasjon (RIO), Jon Storaas.

I Oslo også.

"Skybert" går og prater med noen som har kommet på sykkel. Så kommer han tilbake igjen. - Kan jeg få se bevis på at du er journalist? spør han uten å gi meg noe valg. Jeg tar frem adgangskortet til Aftenposten.- Ok, greit. Måtte bare sjekke. Ok for meg ass', bare du ikke er politi, sier mannen, som kanskje er i starten av 20-årene. Han vil ikke snakke om alderen.Brukere strømmer til Vaterlandsparken. Solen er blitt borte bak Oslo Plaza, men det er sommerkveld, varmt, og salget går strykende. "Skybert" smiler litt:- København har hatt sin "pusher street". Nå har vi en i Oslo også.

Les også

Siste fra Innenriks

Flere bilder

VATERLAND - "pusher street", fredag kl. 16.00: Under broen øst for Akerselva foregår det meste av narkotikasalget i Oslo. Tilbudet av forskjellige stoffer har økt det siste året. Uteseksjonen har talt 30 selgere på samme tidspunkt under broen. I parken vest for elven henger de yngste rusmisbrukerne. I fjor talte Uteseksjonen 26 brukere under 25 år i snitt på kveldstid, av totalt 86 brukere. FOTO: INGAR STORFJELL

Siste nytt