Regjeringens pressekupp refses av presidentskapet

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) har fått Stortingets presidentskap på nakken. De vil vite hvorfor regjeringens klimamelding ble lagt fram samtidig som det var muntlig spørretime i Stortinget.

- Stortingssalen er landets viktigste politiske arena. Når statsråder møter til muntlig spørretime er det viktig for debatten at så mange som mulig er til stede. Og det blir jo vanskelig når regjeringen legger opp pressekonferanser samtidig, sier visepresident i Stortinget, Øyvind Korsberg (Frp).

Onsdag morgen klokka 9.30 holdt regjeringen med statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i spissen en godt besøkt pressekonferanse der den lenge varslede klimameldingen ble lagt fram. En halv time senere, og midt under pressekonferansen, åpnet den ukentlige spørretimen i Stortinget.

Det har fått presidentskapet i nasjonalforsamlingen til å reagere.

Kritisk brev

Nå har et samlet presidentskap skrevet et brev til Solhjell med kritikk for at en stor sak ble lagt fram samtidig som det var spørretime. Det vil si at Korsberg fikk med seg stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) og visepresidentkollegene Marit Nybakk (Ap), Per-Kristian Foss (H), Dagfinn Høybråten (KrF) og Akthar Chaudry (SV) på kritikken.

- Jeg mener det er arrogant av regjeringen å gjøre slikt. Statsministeren vet utmerket godt at spørretimen holdes hver onsdag. Og senest for halvannen uke siden skrev han et brev til presidentskapet der han opplyste at han har understreket overfor statsrådene viktigheten av å prioritere å møte til spørretimen. Han har jammen kort hukommelse, sier Korsberg til NTB.

Ikke innkalling

Korsberg fikk ikke presidentkollegene med på også å be om et møte med Stoltenberg for å ta opp det han mener er flere tilfeller der regjeringen ikke har vist respekt for Stortinget. Den saken ble utsatt til neste torsdag.

- Dette var andre gang på to uker at regjeringen holder pressekonferanse med statsministeren til stede, samtidig som det er spørretime. Sist skjedde det 11. april da regjeringens digitaliseringsprogram ble lagt fram. Denne praksisen rimer dårlig med Stoltenbergs fagre ord om «mer demokrati». Jeg mener dette er pinlig oppførsel, sier Korsberg til NTB.

Avviser arroganse

Stoltenberg avviser at regjeringen er arrogant overfor Stortinget.

- Jeg er ikke kjent med at regjeringen ikke har holdt pressekonferanser selv om det er møter i Stortinget. Stortinget har ofte møter, og da er det statsråder der, mens andre statsråder kan legge fram saker, sier Stoltenberg til NTB.

SV-leder og tidligere statsråd Audun Lysbakken ser heller ikke problemet:

- Det er ikke uvanlig at regjeringen legger fram politikk samtidig som det er møter i Stortinget. Jeg er parlamentarisk leder selv, men kan ikke se at det er noen formelle grunner til at noen skal hisse seg opp over at regjeringen har pressekonferanse om en sak samtidig som det er muntlig spørretime, sier han til NTB. (©NTB)

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Siste nytt