• Fem medlemmer av Karoli-familien sitter på tiltalebenken etter et slagsmål i april. Foran til venstre Maria Kaikoni (45), bak står hennes fraseparerte ektemann Rene Karoli (45) sammen med sin forsvarer, advokat Edvard Bakke. Til høyre foran sitter den eldste av parets tiltalte sønner, Nove Kaikoni (19) sammen med sin forsvarer, advokat Tor Even Gjendem.

    FOTO: HANS O. TORGERSEN

Rene Karoli i vitneboksen - sier barna hans kan bli drept

- En dag kommer de til å drepe meg, kona mi eller barna mine. De gir seg ikke, sa Rene Karoli (45), som i følge ham selv er konge over 48 millioner mennesker i Romfolket.

- Jeg så døden i øynene, sa Karoli da han mandag ettermiddag forklarte seg i Oslo tingrett.Karoli er tiltalt for legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter etter et slagsmål mellom familien hans og den rivaliserende Jansen-familien i Dyvekes vei i Oslo 5. april i år.Karoli er ikke alene på tiltalebenken. Han har selskap både av sin fraseparerte kone Maria Kaikoni (45) og tre av deres sønner.Karoli-familien er en av to rivaliserende familier i det norske Romfolket.- Det har pågått en konflkt i 30 år mellom disse familiene, sa aktor, politiadvokat Per Håkon Sand, under sitt innledningsforedrag.Det spesielle i denne saken er at de fra Jansen-familien som påtalemyndigheten mener ble skadet da de ble angrepet av Karoli-familien også er tiltalt, men saken mot dem har ikke kommet opp for retten ennå.- De fornærmede er tiltalt for uaktsom kjøring og forsøk på legemsbeskadigelse, sa aktor.

Angrepet med kniv, hammer og balltre

De tiltalte fra Karoli-familien hevder at de ble angrepet. Først ble bilen deres påkjørt av to biler fra Jansen-familien og da de gikk ut av bilen ble de angrepet med kniv og slagvåpen.Kariofamiliens forsvarere har varslet at nødverge blir et tema under rettssaken.- Det var et drapsforsøk, det de gjorde mot oss. Jeg var så redd. Det var to biler som kjørte inn i oss. De kjørte flere ganger inn i oss, sier Maria Kaikoni, som forklarer seg i retten mandag formiddag.Kaikoni fortalte at hun så at angriperne fra Jansen-familien hadde både kniv, balltre og hammer med seg som våpen. I forklaringen sin for retten har hun navngitt flere av angriperne.Etter lunsj gikk den eldste av de tiltalte sønnene i vitneboksen for å forklare seg.- VI ble påkjørt i fronten flere ganger, to-tre ganger fra hver side. Da hoppet Jansen-familien ut fra bilene. NN (navnet til angriperen, red.anm.) hadde et balltre og en nkniv i handa og MM (angriperens sønn, red.anm.) hadde en kniv og hammer, fortalte sønnen, Nove Kaikoni (19).

- Pappa'n min slo ham

De fem fra Karoli-familien kom seg ut fra bilen. 19-åringen fortalte hvordan en av angriperne forsøke å stikke en av hans yngre brødre med kniv.- Han beskyttet seg med hånden og ble stukket i hånden. Da kom pappa’n min mot NN (angriperens navn, red.anm.) og slo ham så han falt i bakken.Angriperens sønn skal da ha forsøkt å angripe 19-åringens far, Rene Karoli, med kniv.- Jeg gikk imellom og ble stukket i handa. Da jeg tok kniven ut av handa hans kom NN mot meg og slo meg med et balltre i hodet.19-åringen fortalte videre hvordan han slo en av angriperne i bakken, men at vedkommende forsatte hadde kniven i hånden. - Han holdt rundt beina mine og så kom lillebroren min og slo ham i hodet med en hammer.

Rene Karoli med enetale

Rene Karoli var den siste av de tiltalte som gikk i vitneboksen mandag. I en times tid holdt han noe som nærmet var en enetale, bare avbrutt av enkelte forsøk fra dommeren på å få ham til å fortelle om selve voldsepisoden.Voldsepisoden kom han inn på først like før retten måtte avslutte forhandlingene for dagen.- Han prøvde å stikke kona mi rett etter at han hadde stukket sønnen min. Vi kan være takknemlige alle sammen, det var ingen som døde, sa Karoli.Han brukte store deler av forklaringen sin på å fortelle om bakgrunnen for den 30 år lange striden i Romfolket, en strid som mange ganger skal ha ført til trusler.- Administrator, jeg skal være ærlig: Jeg er for mye truet, jeg orker ikke mer, sa Karoli, som ga uttrykk for at han kan bli nødt til å reise til utlandet.
Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Flere bilder

Slagsmålet fant sted 5. april. FOTO: OLAV RØLI