• Mandag opplyste sorenskriver i Oslo, Geir Engebretsen, at hovedforhandlingen i rettssaken mot terrorist Anders Behring Breivik starter 16. april 2012. Til venstre forsvarer Geir Lippestad og til høyre statsadvokat og aktor Inga Bejer Engh.

    FOTO: Fredrik Varfjell/Scanpix

Rettssaken mot Behring Breivik kan bli TV-sendt

TV2s nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther ønsker å vise Behring Breivik mer på skjermen. Sorenskriver Geir Engebretsen ved Oslo tingrett avviser ikke at terrorrettssaken mot ham kan bli sendt på TV.

Sorenskriver Geir Engebretsen opplyste på en pressekonferanse mandag ettermiddag at eventuelle forespørsler fra medieredaksjoner om å få sende rettssaken som starter 16. april på TV, vil bli vurdert.

- Vi har så vidt vært i en tidlig dialog om å sende deler av rettssaken på TV, men det har ennå ikke kommet noen formelle forespørsler, opplyser Engebretsen.

 

Engebretsen avviser heller ikke at utenlandske medier kan være interesserte.

- Vi har registrert en enorm interesse for saken internasjonalt, sier han.

En av de koordinerende bistandsadvokatene, Siv Hallgren, er kritisk til en eventuell TV-overføring av rettssaken.

- Hensynet til dem som skal forklare seg i denne saken er svært viktig, og personlig er jeg svært kritisk til å sende rettssaken på TV, sier hun til NTB.

- Mer og mer avkledd

TV 2s nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther skulle gjerne sett at de kunne sende mer av Breivik på TV allerede nå.

– For hvert sekund han er i offentligheten, blir han mer og mer avkledd. Anders Behring Breivik må ikke forhøyes som noe annet enn det han er. Derfor mener jeg det er viktig å vise ham fram, sier Årsæther til NTB.

– Mandag så vi at han ikke virket helt komfortabel. Jeg savner enda flere levende bilder av ham. Vi må virkelig unngå en glorifisering og mystifisering av ham, legger Årsæther til.

Vil ikke sende alt

Programdirektør Per Arne Kalbakk i NRK mener også det er nødvendig å sende rettssaken på TV, men ikke nødvendigvis alle delene.

– I etterkant av 22. juli har det vært mye snakk om mer åpenhet. Da mener jeg det er veldig viktig at vi får deler av rettssaken på TV. Domsavsigelsen og delene der de profesjonelle aktørene opptrer ser jeg ingen problemer med å sende, sier Kalbakk til NTB.

Andre deler mener han det blir feil å sende.

– Vitneutsagn og Breiviks egen forklaring vil det være helt uaktuelt å sende i sin helhet. Her må det i så fall være snakk om versjoner som er redigert, sier han.

Tiltalen ikke klar

Tiltalebeslutningen skal være klar i månedsskiftet februar/mars. Ifølge aktor Svein Holden er det for tidlig å si hva tiltalen vil inneholde rent konkret.

- Men det er ingen som helst tvil om at den vil omfatte alt som skjedde både i regjeringskvartalet og på Utøya den dagen, sier Holden.

Statsadvokat Inga Bejer Engh understreker at alle drap skal med i tiltalen.

- I denne saken kan det hende vi bruker terrorbestemmelsen, noe som gjør at ikke alle drapene nødvendigvis blir et punkt i seg selv. Alle drap skal likevel berøres i tiltalen, sier statsadvokat Inga Bejer Engh til NTB.

Utøya i Buskerud der Anders Behring Breivik tok livet av 69 mennesker, de aller fleste ungdommer, 22.juli. Han drepte også 8 mennesker i Regjeringskvartalet.

FOTO: Kristoffer Øverli Andersen/Scanpix

Når det gjelder sivile krav fra pårørende og etterlatte, er det ikke satt av tid til å behandle disse i løpet av de ti ukene rettssaken varer.

Hele andre etasje i Oslo tinghus skal bygges om og gi rom til det som blir landets største rettssal. Den blir på rundt 2.500 kvadratmeter og vil romme 204 tilhørere, opplyste Engebretsen. I tillegg vil det bli bygd et pressesenter i tilstøtende lokaler, og dessuten blir det et pressesenter på Hotel Bristol, som ligger like i nærheten, slik at det blir plass til 600-700 pressearbeidere til sammen.

Overføring

Det vil også bli leid lokaler til pårørende og deres familier, trolig på Grand Hotel midt på Karl Johans gate.

Alt som skjer i rettssalen, vil bli overført flere steder i landet slik at berørte, blant dem ungdommer som var på Utøya, kan følge rettssaken.

- Vi planlegger regional overføring av lyd og bilde til andre domstoler, slik at ofre og pårørende kan følge rettssaken i nærheten av der de bor. Vi mener det er viktig for å gi en god behandling av disse gruppene med berørte, sier sorenskriveren.

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Siste nytt