• Oslo tingrett bygger det som kommer til å bli landets største rettssal. Klikk på pilen til høyre for å se flere bilder.

  FOTO: Oslo tingrett

 • Oslo tingrett bygger om hele 2. etasje i Tinghuset - en etasje på 2500 kvadratmeter.

  FOTO: Oslo tingrett

 • Det blir saler til fornærmede og pårørende i tillegg til et pressesenter med 150 arbeidsplasser.

  FOTO: Oslo tingrett

 • Sorenskriver Geir Engebretsen.

  FOTO: Scanpix

Rettssaken mot Behring Breivik starter 16. april 2012

Tinghuset i Oslo skal bygges om for å møte kapasiteten, og det er satt av ti uker til den omfattende terrorsaken.

- Vi hadde et avsluttende møte i dag i kontaktgruppen vi har etablert med alle aktørene. Vi er enige om at oppstarttidspunktet er 16. april, sier sorenskriver Geir Engebretsen på en pressekonferanse mandag ettermiddag, der oppstart, omfang og lokaler var temaene.

Tilstrekkelig tid

Det er et ønske fra Riksadvokaten at hovedforhandlingene, det vil si selve rettssaken mot Anders Behring Breivik, skal holdes så snart som mulig, og at den ikke skal trekke ut i tid.

- Vi skal gjøre alt vi kan for å overholde dette. Slik det ligger an nå, ser vi for oss at vi kan se en ende på etterforskningen i slutten av februar, uttalte politiadvokat Pål-Fredik Hjort Kraby før sorenskriveren opplyste om datoen for oppstart.

Les også

Lemper på Behring Breiviks fengslingsforhold

Oslo tingrett mener Anders Behring Breivik kan holdes fengslet i ytterligere 12 uker, men medieforbudet opphører om fire uker. Han underlegges brev- og besøkskontroll i åtte uker.

Politiet mener ti uker gir dem tilstrekkelig tid til å bevisføre saken på en god måte, og sier at det ikke er noen tvil om at tiltalten vil omfatte alt som skjedde i Regjeringskvartalet og på Utøya den 22.juli.

Tiltalen vil være klar i månedsskiftet mars/april, ifølge politiet.

Bygger om tinghuset

Saken skal gå i Oslo tinghus. Hele andre etasje vil bli brukt til rettssaken, og omfatter rundt 2500 kvadratmeter.

Salene og arealet i ulike rom vil bli brukt til en rekke formål, blant annet pressesenter, rom for pårørende og etterlatte.

Ombyggingen innebærer blant annet at det bygges en ny rettssal med 204 tilhørerplasser. En stor andel av disse vil bli disponert av pressen.

- Vi regner med at vi vil ha plass til mellmom 250 og 300 arbeidsplasser for media her i tinghuset under gjennomføringen av saken, opplyser Engebretsen.

I tillegg er det planer om å leie lokaler til et nesten 500 kvadratmeter stort pressesenter på Hotel Bristol, rundt 50 meter fra tinghuset. Her vil det være nesten 400 arbeidsplasser for pressefolk.

Det er også planer om å opprette et senter for fornærmede, etterlatte og pårørende, og tingretten er i dialog med Grand Hotel om dette. Også andre lokaler vurderes til dette formålet.

Overføring til andre domstoler

Tingretten er opptatt av at de berørte som bor langt unna skal kunne følge saken, og at spesielt Utøya-ofrene har tilgang til hjelp der de bor.

- Vi planlegger regional overføring av lyd og bilde til andre domstoler, slik at ofre og pårørende kan følge rettssaken i nærheten av der de bor. Vi mener det er viktig for å gi en god behandling av disse gruppene med berørte, sier sorenskriveren.

Også den terrorsiktedes forsvarer Geir Lippestad var til stede på pressekonferansen.

- Ønsker Anders Behring Breivik at rettssaken blir sett på TV?

- Det har jeg ikke drøftet med ham i det hele tatt, så det vet jeg ikke, sier Lippestad.

Kostnader

Det er for tidlig å komme med et anslag om kostnadene knyttet til rettssaken, sier Engebretsen.

- Dette er et anslag mot Norge som samfunn, og det er villighet i samfunnet til å ha gode og verdige rammer rundt forhandlingene. Vi har god dialog med myndighetene om dette, sier Engebretsen.

 

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Siste nytt