• Dette bildet ble tatt fra Spildra i Kvænangen i Troms klokken 07.49 onsdag morgen.

    FOTO: DAGFINN RAPP

Russisk rakettsmell synlig i hele Nord-Norge

Eksperter er sikre på at en havarert russisk rakett var kilden til det spektakulære lysfenomenet som kunne sees fra Nord-Trøndelag til Finnmark onsdag morgen.

Den spiralformede lyshalen som gikk fra blått til hvit var synlig i flere minutter.

- Var varsletSeniorrådgiver Pål Brekke i Norsk Romsenter sier til NTB at alt tyder på at lysspiralen stammer fra en rakett som ble skutt ut fra et fartøy i Kvitsjøen i Russland, og at noe har gått galt under eller like etter oppskytingen.

- Oppskytingen var varslet på forhånd. En melding på et nettsted for radioamatører referer til et varsel om forbud om å navigere ved Kvitsjøen i det aktuelle tidsrommet, sier Brekke.

Han har studert videobildene av lysfenomenet og konkluderer med at spiralformen og hastigheten tilsier at noe har gått galt med raketten.

Trolig eksplodert- Det blir litt som en nyttårsrakett der styrepinnen faller av. Den vil ofte havne i en spiralbevegelse. Det var uansett et fantastisk spektakulært syn, og ikke noe som bør bekymre oss spesielt. At russerne trener og øver er jo ikke noe nytt, sier Brekke.

Også forsker Truls Lynne Hansen ved Nordlysobservatoriet i Tromsø sier at det dreier seg om en rakett som ble skutt opp fra Kvitsjøen.

- Raketten har trolig kommet ut av kontroll og eksplodert. Det spesielle spiralformede lysmønsteret kommer av at sola skinte på drivstoffet som lekket ut, sier han til NRK.

Benekter oppskytningDen russiske nordflåten er imidlertid klar på at det ikke har blitt skutt opp noen fra rakett fra Kvitsjøen.

- Vi har ingen informasjon om noe slikt, og har heller ikke sett noe som det du beskriver, sier en anonym talsmann for den russiske Nordflåten til VG Nett.

Les også

Siste fra Innenriks

Siste nytt