Så hull i pannen

Bjørn Egge var den første FN-offiseren som så omkomne Dag Hammarskjöld etter flystyrten i Kongo i 1961. Han er sikker på at FN-legenden hadde et rundt hull i pannen.

I dag er det 100 år siden Dag Hammarskjöld ble født. Generalmajor Bjørn Egge (87), tidligere FN-utsending og president i Norges Røde Kors, forteller om sine egne observasjoner og tanker rundt flystyrten i Kongo 1961, der generalsekretær Dag Hammarskjöld ble funnet omkommet. Observasjoner som ikke utelukker at generalsekretæren ble skutt og drept. - Sterke krefter har i alle år forsøkt å mørklegge sannheten rundt Hammarskjölds skjebne, sier Egge til Aftenposten.

Skutt i pannen?

Egge befant seg i Elizabethville i Katanga på spesialoppdrag for FN da Dag Hammarskjölds fly styrtet underveis fra Leopoldville til byen Ndola i Nord-Rhodesia, i dag Zambia. Her skulle Hammarskjöld møte Katangas president Moise Tshombe i et forsøk på å overtale ham til å oppgi forsøket på å bryte med Kongo. I årtier har den offisielle versjon gått ut på at Dag Hammarskjöld ble drept som følge av at hans fly ble skutt ned. Men Egge er ikke enig.- Jeg ble umiddelbart etter ulykken sendt til åstedet for å finne Hammarskjölds chiffermaskin og hans dokumentmappe, forteller Egge. - På hospitalet i Ndola fikk jeg som den første FN-offiser se liket av Hammarskjöld. Han var ikke forbrent som de andre 16 omkomne fra flyet, men hadde et rundt hull i pannen. På bilder tatt av liket er imidlertid dette hullet i pannen retusjert bort. Jeg har alltid spurt meg selv hvorfor dette ble gjort. Likedeles er obduksjonsrapporten fjernet fra sakens dokumenter. Igjen spør jeg hvorfor?

Var i live.

Ifølge Egge overlevde Hammarskjöld selve flystyrten.- Da flyet styrtet, traff venstre vinge en stor og hard termittue, noe som etter alt å dømme førte til at Hammarskjöld som satt bak i skroget, ble slynget ut. - Han søkte nemlig ly under et tre der han ble funnet død. Men i hendene hans fant man gress og blader som han hadde grepet fatt i før han døde. Flyet styrtet bare 15 kilometer fra enden av flyplassen i Ndola. Likevel gikk det over et halvt døgn før det ble igangsatt søk etter flyvraket. Igjen kan man spørre hvorfor? sier Egge.Påstanden om at Hammarskjöld ble skutt og drept er likevel ikke ny. Den norske kvinnen dr. philos. Bodil Katarina Nævdal i Uppsala underbygget i sin doktorgrad påstanden, som ble tilbakevist av det offisielle Sverige. - Svenskene er veldig lite interessert i å rette kritikk mot britene i saken, sier Egge. - Da jeg så Hammarskjölds lik på hospitalet, var to britiske leger til stede, men de var svært lite samarbeidsvillig. Jeg la imidlertid spesielt merke til hullet i Hammarskjölds panne. Under sitt arbeid fikk Bodil Katarina Nævdal tak i et bilde av liket. Men da det ble nærmere undersøkt av kriminalteknikere, kunne man fastslå at Hammarskjölds panne på bildet var kraftig retusjert. To kommisjoner har undersøkt Hammarskjölds død. Den første var, ifølge Egge, dominert av britene. - Den andre var en internasjonal kommisjon utgått fra FN, som konkluderte med at intet kunne bevises, men at "alt er mulig". Se også kronikk KULTUR/KOMMENTAR side 4

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Flere bilder

Generalmajor Bjørn Egge med ett av de siste bildene av Dag Hammarskjöld, tatt i Kongo bare tre-fire dager før han døde. Hammarskjöld er i sivil midt på bildet. FOTO: KNUT SNARE

Dag Hammarskjöld sammen med Kongos statsminister Patrice Lumumba. FOTO: SCANPIX