• Giften som har forårsaket blemmer og sår, brukes også til å fremstille sæddrepende krem.

    FOTO: PRIVAT

Sæddrepende gift i undertøy

Det samme giftstoffet som Göteborgs-Posten mener å ha oppdaget i Björn Borg boksershortser brukes i sæddrepende krem.

Har du opplevd noe lignende eller har andre tips om denne saken? Send en e-post til 2286@aftenposten.no eller ring Aftenposten.no på 02286. Du kan også sende SMS/MMS til 2286.

Les også:

  • .

Nonylfenol er en gift som er ulovlig å benytte i produksjon i Norge. Et av unntakene ved forbudet er ved produksjon av sæddrepende krem. Stoffet skader utviklingen av testikler og spermier. Det kan også bidra til kjønnsskifte på fisk.

- Det er ganske ironisk at giften som benyttes i produksjon av undertøy, også brukes i produksjon av sæddrepende krem og kan forårsake kjønnsskifte hos havdyr, poengterer Ingun Klepp Grimstad, forskningsleder ved Statens Institutt for Forbruksforskning.

- Jeg mener det er et paradoks at tekstiler eller andre produkter, som ikke er lov å produsere i Norge, er lovlige å importere og selge. Om fiskens forplantningsevne skades, er det vel likegyldig hvor i verden giften stammer fra, bemerker Grimstad.

Det foreligger imidlertid ingen forskning som viser at miljøgiften er skadelig for mennesker.

- Nonylfenol er et veldig giftig stoff, men reguleringen av dette stoffet er først og fremst knyttet til miljøhensyn og ikke direkte til helseskade, opplyser Gunnar Brunborg ved Folkehelseinstituttet.

Anmelder Björn Borg

En forbruker som Aftenposten.no har vært i kontakt med har hatt store plager de siste dagene. Han ønsker nå å anmelde selskapet som lager Björn Borg-undertøyet etter produktansvarsloven §2.1.

- Jeg har hatt søvnløse netter siden mandag og har slitt med byller i skrittet. Jeg ønsker derfor å gjøre dette produktet forbudt.

I følge lov om produktkontroll, har importøren ansvaret for at produktene ikke skal føre til skader på helse eller miljø.

Politikerne reagerer

Kristelig Folkepartis helsepolitiske talskvinne, Laila Dåvøy, krever nå at helseministeren kommer på banen. I et brev til Stortingspresidenten, etterspør hun hva helseministeren kommer til å foreta seg for å forhindre at produkter med miljøgiften Nonylfenoletexylat selges i norske butikker.

- Jeg ble ganske forskrekket da jeg leste at dette giftstoffet brukes i undertøy, fordi det er produkter som brukes helt tett på kroppen. Hvis dette medfører riktighet, er det svært alvorlig, sier Dåvøy til Aftenposten.no.

Saken blir ikke mindre alvorlig av at Börn Borg-boksere er et populær produkt, som brukes av mange ungdommer, mener Dåvøy.

- Dette er skikkelig alarmerende. Helseministeren bør gå raskt inn i denne saken, sier Dåvøy.

Markedsleder

Administrerende direktør Nils Vinberg i Björn Borg vil ikke kommentere at en norsk forbruker vil politianmelde selskapet. Vinberg tror imidlertid ikke at nordmannens utslett er fremkalt av en Björn Borg-bokser.

- Det er ingen ting som tyder på at miljøgiften, som Göteborgs Posten mener de har oppdaget, har innvirkning på mennesker, sier Vinberg til Aftenposten.no.

Vinberg sier at det er helt nytt for ham at det samme giftstoffet som skal være oppdaget i boksershortsene, finnes i sæddrepende krem.

- Det er gjort mange undersøkelser i Sverige de siste årene med dette stoffet. Dette har jeg aldri hørt om, sier Vinberg.

Christian Syversen i Seaport, som er distributør av Björn Borgs undertøy i Norge, ønsker ikke oppgi hvor store salgstallene er, men forteller at det dreier seg om «et betydelig antall», og at de er tilnærmet markedsledende.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

NONYLFENOL

Nonylfenoletoxylat er et stoff som lett nedbrytes til Nonylfenol. Det finneste i faste bearbeidede produkter, og brukes av enkelte produsenter i klesproduksjon. I EU er det ikke lov å bruke stoffet i klesproduksjon, men det er lov med små mengder i importerte klær. I Norge er det med noen få unntak - blant annet vaske- og rengjøringsmidler og bilpleiemidler - forbudt å bruke kjemikalier med nonyl- og oktylfenoler. Nonylfenoler og oktylfenoler kan ha hormonforstyrrende effekter på fisk. Hos pattedyr kan nonylfenol gi mulig fare for skade på foster og forplantningsevne. Nonylfenoler er i tillegg klassifisert som etsende og farlige ved svelging. Produkter som importeres kan likevel inneholde rester av nonylfenoler fra produksjonsprosesser.Mindre mengder av nonylfenoler kan gjenfinnes i blant annet importerte tekstiler og plastprodukter. Den som importerer er ansvarlig for at produktene som tas inn i Norge, ikke skal medfører helse- eller miljøfare. SFT anbefaler å ikke å kjøpe produkter som lukter sterkt av kjemikalier, og alltid å vaske nyinnkjøpte klær og tekstiler, spesielt tekstiler til barn. Les mer: Miljøstatus i Norge om Nonylfenol Nonylfenol gir tvekjønnede østers Nonylfenoler i badehåndklær Kilde: www.sft.no

Siste nytt