• Politiadvokat: - Vi er svært lettet i dag

    Politiadvokat og påtaleansvarlig Jorid Kile Berg er lettet over at de har arrrestert mannen de mener er lommemannen.

    VIDEO:

  • Sivile politifolk på vei ut fra boligen til den pågrepne mannen i morges.

    FOTO: JAN M. LILLEBØ/BT.NO

Sikret DNA-bevis under hemmelig ransaking

Politiet har foreløpig siktet den antatte «Lommemannen» for 11 overgrep.

ble pågrepet tidlig fredag morgen i bergensområdet Siktet for sex-overgrep i 1999 - Du blir besatt av tanken på hvem han er Politiet gjennomførte for få dager siden en hemmelig ransaking i bergensområdet, hjemme hos den siktede mannen. DNA-profilen som politiet sikret seg, matcher med materiale som «Lommemannen» etterlot seg etter overgrep i Odda, Jevnaker, Førde, Trondheim og Oslo, altså til sammen fem saker. Det kom frem på en pressekonferanse fredag ettermiddag. - Det er DNA-match i kun fem saker foreløpig, og de fem overgrepene har han begått, sier politiadvokat Jorid Kile Berg til Aftenposten.no. Etterforskerne har i løpet av de siste ukene tatt seg inn i siktedes bolig uten at noen utenforstående visste om dette. Der sikret de seg DNA-materiale som ble sendt til analyse. Her er betingelsene for å kunne gjennomføre hemmelig ransaking under etterforskning av en sak.

11 overgep

Bergenseren er foreløpig siktet for 11 sexovergrep mot barn. - Men siktelsen kan bli utvidet, sier politiadvokat Jorid Kile Berg til Aftenposten.no. Politiet etterforsker rundt 150 episoder de mener «Lommemannen» står bak. Episodene involverer totalt 300-400 barn. Den antatte «Lommemannen» ble pågrepet tidlig fredag morgen i bergensområdet . Mannen er i midten av 50-årene og far til to voksne barn. Arne Jørgen Olafsen, politimester i Follo politidistrikt, sa på fredagens pressekonferanse at de er sikre på at de har pågrepet rett mann. - Vi har i dag pågrepet den såkalte «Lommemannen», som har stått bak et stort antall seksuelle overgrep mot små gutter i Sør-Norge, sa han. - «Lommemannen» er endelig tatt. Det oppleves helt sikkert som en stor lettelse for ofrene, og politiet opplever det også slik. Det er ingen gledens dag, til det er sakene for alvorlige, men det er lov å være lettet, ikke minst på vegne av ofrene, sa han videre.

Tips fra eks-politimann

Foruten ransakingen og DNA-treffene var tips fra en tidligere politimann svært sentralt foran ransakingen hjemme hos den pågrepne mannen, som igjen førte til pågripelse. - Dette er en tidligere ansatt i politiet som var involvert i en sak fra 1999, hvor den nå pågrepne var siktet. Saken ble senere henlagt, opplyste Olafsen. Les også saken: Siktet for sex-overgrep i 1999 Siktedes bror var tidligere ansatt i politiet, men skal ikke være identisk med mannen som tipset etterforskerne. På fredagens pressekonferanse sa dessuten politiet at brorens tidligere politijobb ikke har vært til hinder i etterforskningen.

Lettelse

Den pågrepne mannen er siktet for overtredelser av paragraf 195 i straffeloven, som er seksuell omgang med barn under 14 år. - Et av tilfellene handler om en handling som i loven er likestilt med samleie, opplyste politiadvokat Jorid Kile Berg. Etterforskningsledelsen ga på pressekonferansen uttrykk for stor lettelse etter det store gjennombruddet i saken. - Dette er på vegne av barna som er misbrukt, deres foreldre, politiet og samfunnet for øvrig, sa Berg. Hun ville ikke si noe om hvordan den antatte «Lommemannen» stiller seg til siktelsen. - Dette er helt i startfasen, sa hun.
Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Flere bilder

Håvard Aksnes fra Kripos, politiadvokat Jorid Kile Berg og politimester i Follo, Arnt Jørgen Olafsen, under pressekonferansen i Ski fredag ettermiddag. FOTO: KURT HAUGLI

Siste nytt