Siktede i Sigrid-saken overfalt og voldtok kvinne i gangtunnel

Mannen (29) som er siktet for falsk forklaring i forbindelse med forsvinningen til Sigrid Giskegjerde Schjetne (16), ble i 2007 dømt for en overfallsvoldtekt og blotting.

Tips Ring: 02286 SMS / MMS: 2286 Anonymt / Kryptert: varsle

Politiet i Oslo bekrefter at et vitne i Sigrid-saken er siktet for falsk forklaring.

- Vitnet har vært i avhør, opplyser politiinspektør Hanne Kristin Rohde i pressemelding torsdag.

Ifølge politiet vil ikke mannen bli fremstilt for varetektsfengsling, og han er løslatt av politiet.

NRK melder at politiet allerede på mandag gjennomførte en husransakelse hos den siktede.

Den siktede var torsdag morgen i sin egen leilighet, som ligger i nærområdet der Schjetne forsvant. Da 29-åringen kom ut, ventet pressen på ham. Men han ville ikke si et ord.

Da Aftenposten senere møtte ham og ba om å få snakke med ham om siktelsen, ønsket han ikke å si noe om saken.

Det at mannen er løslatt fra politiets varetekt, tyder på at politiet ikke har bevis som kobler ham til forsvinningen.

Dømt for overfallsvoldtekt

Politiet ønsker ikke å kommentere detaljer i siktelsen. VG meldte torsdag morgen at den siktede tidligere er dømt for voldtekt.

16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne har vært savnet i flere uker.

FOTO: PRIVAT

Etter det Aftenposten erfarer, dreier det seg om en overfallsvoldtekt som fant sted i en gangtunnel ved Haukeland universitetssykehus i Bergen søndag 8. oktober 2006.

Ifølge dommen løp den nå 29 år gamle mannen etter en kvinne i gangtunnelen , grep tak i henne brutalt og voldtok henne. Samme dag blottet han seg for en annen kvinne.

Mannen ble i 2007 dømt til to år og ti måneders fengsel for forholdene.

Har vært i behandlingsprogram

Mens han satt i varetekt, startet han i et behandlingsprogram for seksualforbrytere. Han erkjente forholdene i dommen og viste anger, ifølge retten i 2007.

- Jeg beklager på det sterkeste de skader jeg har påført deg, sa han under rettsforhandlingene.

Mannen er etter det Aftenposten kjenner til, bosatt i nærmiljøet der Sigrid Schjetne forsvant. Han meldte seg for politiet med opplysninger som han mente ville være interessante for dem under etterforskningen av saken.

Les også

Politiet: - Vi vet mer enn vi vil si om Sigrids telefon

I helgen tok politiet Sigrid Giskegjerde Schjetnes mobiltelefon med seg tilbake til Østensjø-området i Oslo.

Politiet har gått gjennom observasjonen. I forbindelse med en rekonstruksjon skal de ha konfrontert ham med at den observasjonen han hadde meldt fra om, ikke kunne stemme.

- Skinnsiktelse

Advokat Kim Gerdts forsvarte den voldtektsdømte mannen under rettsforhandlingene i Bergen tingrett, og han er fortsatt mannens advokat. Det eneste han ønsker å si om saken er at politiet har benyttet seg av en skinnsiktelse.

– Her har politiet benyttet seg av en skinnsiktelse for å kunne gjennomføre tvangsmidler. Vi mener dette er ulovlige tvangsmidler, og saken vil få et etterspill, sier Gerdts til VG.

Gerdts har ikke besvart Aftenpostens gjentatte henvendelser.

Den 16 år gamle jenta ble meldt savnet etter at hun ikke kom hjem til foreldrene på Østensjø i Oslo som avtalt natt til søndag 5. august. Hun hadde besøkt en venninne, og siste livstegn var trolig en tekstmelding hun sendte et kvarter etter midnatt.

Det er rundt to kilometer fra venninnen til Sigrids hjem. Jentas mobiltelefon, sko og en sokk ble funnet ved Østensjø Kanvas barnehage, cirka 300 meter fra Sigrids hjem.

Video

- Vi får fortsatt mange tips

Søndag var det tre uker siden savnede Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant. - Vi skal finne henne, sier familiens talsmann Bengt Eriksen.

 

Dusør på én million

Siden har politi og flere hundre frivillige lett etter 16-åringen over store deler av Oslo, og politiet har holdt kortene tett til brystet i etterforskningen.

Det er kommet inn flere enn 2500 tips i saken, og politiet har gjentatte ganger sagt at de fortsatt har håp om å finne Sigrid Schjetne i live.

Familien har utlovet en dusør på nærmere 1 million kroner til den som kan komme med oppklarende tips, og nylig foretok politiet en rekonstruksjon hvor de gikk opp de alternative rutene de tror Sigrid kan ha tatt på vei hjem.

I helgen ble det opplyst i flere medier at politiet er sikre på åsted og Sigrids valg av rute hjemover, men dette ble mandag avvist av politiet.

Flere hundre frivillige har deltatt i leteaksjonen etter Sigrid Schjetne. Onsdag ettermiddag fortsatte de frivillige sine søk.

Drept eller holdes fanget

Ingen personer er så langt siktet for å stå bak forsvinningen. Politiet har tidligere sagt at de tror Sigrid enten er drept eller blir holdt fanget et sted. Politiet gikk opp Sigrids rute igjen

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Sigrid-saken

  • 16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne har vært savnet siden natt til søndag 5. august fra Østensjø i Oslo.
  • Hun var på vei hjem fra besøk hos en venninne da hun forsvant.
  • Siste livstegn fra henne er trolig et kvarter etter midnatt.
  • Hun ble raskt meldt savnet av sine foreldre.
  • Samme natt ble mobiltelefonen, skoene hennes og en sokk funnet i Østensjø Kanvas barnehage, ikke langt unna hjemmet hennes.

Siste nytt