• På Forsvarsdepartementet brukte Askautrud Select Bygg AS som underleverandør. Både selskapet og innehaveren er siktet for grovt heleri og momsbedrageri. Innehaveren er tidligere ilagt tilleggsskatt etter fiktiv fakturering i et annet selskap.

  FOTO: STEIN J BJORGE Aftenposten, Stein J Bjørge

 • På Lusethjern skole brukte Askautrud selskapet Aktiv Maler Service AS som underleverandør. Innehaveren er siktet for hvitvasking, momssvindel og grovt bedrageri.

  FOTO: Snare, Knut

 • På Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås brukte Askautrud selskapet Aktiv Maler Service AS som underleverandør. Innehaveren er siktet for hvitvasking, momssvindel og grovt bedrageri.

  FOTO: Stig B. Hansen

 • På det kommunale bygget Mosseveien 199 brukte Askautrud enkeltmannsforetaket AB Murpuss som underleverandør. Selskapet er politianmeldt for svart arbeid og andre lovbrudd. Innehaveren er ilagt konkurskarantene etter tre konkurser.

  FOTO: Trond J. Strøm

 • På det kommunale bygget Kjølberggata 9 brukte Askautrud enkeltmannsforetaket AB Murpuss som underleverandør. Selskapet er politianmeldt for svart arbeid og andre lovbrudd. Innehaveren er ilagt konkurskarantene etter tre konkurser.

  FOTO: Trond J. Strøm

 • På Drøbak kirke brukte Askautrud selskapet Aktiv Maler Service AS som underleverandør. Innehaveren er siktet for hvitvasking, momssvindel og grovt bedrageri.

  FOTO: Aamodt, Lars

 • På Ulsrud videregående skole brukte Askautrud selskapet Aktiv Maler Service AS som underleverandør. Innehaveren er siktet for hvitvasking, momssvindel og grovt bedrageri.

  FOTO: Kjersti Flugstad Eriksen

Siktet for grov kriminalitet - pusser opp for regjeringen

Forsvarsdepartementet. Universitetet på Ås. Flere skoler i Oslo. Alle er pusset opp av underleverandører som politiet knytter til kriminelle nettverk.

Har du tips om svart økonomi? Send e-post til våre journalister, eller bruk Aftenpostens krypterte varslingsportal.

De siste årene har politi og skatteetaten trappet opp kampen mot en voksende svart økonomi. Riksadvokaten har pålagt politiet å intensivere jakten på organiserte kriminelle i byggebransjen.

Aftenposten kan nå avsløre at en av de største aktørene i Oslos malermarked, Malermester Harald Askautrud AS, har benyttet fem underleverandører som enten er dømt for eller er siktet/mistenkt for grov økonomisk kriminalitet.

De fem firmaene skal være knyttet til tre ulike hvitvaskingsnettverk.

Malermesteren har avtaler med Statsbygg, Forsvarsbygg og en rekke kommuner. Det pusser opp Stortinget, departementer, museer, skoler, sykehjem og kommunale boliger.

Forsvarsbygg: - Helt uakseptabelt

Malermester Harald Askautrud er i disse dager i ferd med å avslutte et oppdrag til over 35 millioner kroner med rehabiliteringen av Forsvarsdepartementet i Myntgata 1. Bygningen huser forsvarsmakt og regjeringsapparatet.

Askautrud hadde meldt inn underleverandørene til byggherren, som er Forsvarsbygg. Blant selskapene var Aktiv Maler Service AS og Select Bygg AS.

Fungerende direktør i Forsvarsbygg utvikling, Carl Oscar Pedersen, sier at det er «uakseptabelt» at Malermesteren har brukt firmaer som politiet mener tilhører kriminelle nettverk

- For oss er det helt uakseptabelt. Det gjelder de samme krav til underleverandører som til hovedentreprenør, sier Pedersen til Aftenposten.

Se video: Slik finansieres svart arbeid:

Video

Slik finansieres svart arbeid

Grå firmaer har stukket unna penger på den samme snedige måten i mange år.

 

Hvitvask i departementet

Innehaveren av firmaet Select Bygg er tatt for svart arbeid og er siktet for momssvindel og grovt heleri. Likevel fikk han jobben med å male fasaden på Forsvarsdepartementet. Også innehaveren av Aktiv Maler Service er siktet for grov kriminalitet. Aktiv Maler Service var klarert for jobb på Forsvarsdepartementet, men trakk seg fordi de likevel ikke hadde kapasitet.

De to firmaene er ifølge politiet knyttet til det såkalte «Zvonko-nettverket». Det består hovedsakelig av albanere, som politiet mener har hvitvasket 40 millioner kroner. I alt 35 personer og selskaper er siktet i saken.

Zvonko-nettverket er ifølge politiet et av de største innen fiktiv fakturering i byggebransjen. Politiet sier de er i ferd med å avdekke et velorganisert nettverk, hvor kontantstrømmer dekker svarte lønninger og store summer føres ut av landet, blant annet til Kosovo.

De to «Zvonko-selskapene» har en rekke revisjonsmerknader i regnskapene sine, som manglende skattetrekk på konto og svak/mangelfull internkontroll. Aktiv Maler Service var teknisk konkurs ved utløpet av 2012.

Malermesteren: - Nytt for oss

Ledelsen i Malermester Askautrud AS hevder å ha vært helt uvitende om politietterforskning, skattekrav og siktelser mot underleverandørene.

- Vi ser jo selvsagt at det er noen som sliter med å holde orden på virksomheten sin i byggebransjen, men at noen i vår krets skulle inngå i kriminelle nettverk, var nytt for oss, forsikrer økonomisjef Odd Christian Danbolt.

Svarte skoler, svart kirke

Det er ikke første gang Malermester Harald Askautrud AS har brukt aktører fra «Zvonko-nettverket». Det har også skjedd på følgende steder:

 • Universitet for miljø og biovitenskap på Ås
 • Ulsrud videregående skole
 • Lusetjern skole
 • Drøbak kirke
 • Høyås borettslag

På Lusetjern skole har Askautrud engasjert fire ulike aktører fra Zvonko-nettverket.

Murpuss

Underleverandøren AB Murpuss ble benyttet av Askautrud i Kjølberggata 9 og Mosseveien 199. Oppdragsgiver var kommunale Boligbygg i Oslo.

Dette enkeltmannsforetaket fra Lierskogen raste sammen som et korthus da Skatt sør i 2012 gjennomførte et bokettersyn. Skatteetaten mener å kunne dokumentere svart avlønning, momstriksing og fiktiv fakturering, knyttet til det såkalte «Fino-nettverket».

AB Murpuss-innehaveren er nå konkurs med tre selskaper, politianmeldt for økonomisk kriminalitet, og fra oktober i fjor fradømt retten til å drive næringsvirksomhet.

- AB Murpuss fikk nesten alle sine oppdrag fra Malermester Harald Askautrud AS, forteller bostyrer Ivar Strømjordet.

Innehaveren i AB Murpuss avviser at han har drevet svart virksomhet. Han sier fakturaene fra Fino Bygg var reelle.

Nekter straffskyld

René Ibsen er advokat for begge de to siktede i selskapene Aktiv Maler Service og Select Bygg som er brukt som underleverandører av Askautrud.

– Mine klienter nekter straffskyld. Mine klienter mener at de er blitt gjort ansvarlig for skatte- og avgiftsunndragelse som er begått av andre. Mine klienter er blitt lurt på samme måte som det offentlige ved at noen har opprettet foretak i Norge uten å ha noen intensjon om å følge norsk skatte- og avgiftslovgivning. Det er ingen uenighet om at midler er unndratt skatt og avgift, men uenigheten går på hvem som har gjort dette, sier Ibsen.

 

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Klikk + og bli varslet ved nye artikler

Les også

Siste fra Innenriks

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Grå økonomi

Aftenposten setter i en serie reportasjer søkelyset på kobling mellom hvit og svart økonomi.

Norske skattekroner sluses inn i prosjekter der underleverandører driver svart og svindler med moms, skatt og avgifter.

Politiet etterforsker nå fem kriminelle nettverk med flere hundre selskaper som er knyttet til byggebransjen.

TIPS OSS!

EinarHaakaas-MlcNd4UPNZ.jpgSiriGedde-Dahl-Qv3hyXccT2.jpgHar du tips om svart arbeid? Tips våre journalister Siri Gedde-Dahl på e-post siri@aftenposten.no og Einar Haakaas på e-post einar.haakaas@aftenposten.no.

Du kan også bruke Aftenpostens krypterte varslingsportal.

Aktørene

Siktet: Aktiv Maler Service AS

 • 30-åringen bak selskapet Aktiv Maler Service AS, som har hatt oppdrag for Malermester Harald Askautrud, ble pågrepet av politiet 10. april 2013 siktet for hvitvasking, brudd på utlendingsloven, momslovgivningen og grovt bedrageri. Han skal være sentralt plassert i «Zvonko-nettverket». Passet hans er beslaglagt, og han har meldeplikt for politiet.
 • 30-åringen skal være knyttet til hvitvasking av 22 millioner kroner. Politiet har sikret heftelser i hans verdier for 13 millioner kroner blant annet ved beslag i to bankkontoer.

 

Siktet: Select Bygg

 • I likhet med Aktiv Maler Service AS er Select Bygg AS en del av Zvonko-nettverket. Både selskapet og den 37 år gamle innehaveren er nå siktet for grovt heleri og momsbedrageri ved bruk av svart arbeidskraft i malerbransjen i Oslo.
 • Det samlede beløp etter siktelsene utgjør drøyt 2 millioner kroner, og politiet har tatt heftelser i selskapets og innehaverens verdier for dette beløpet. 37-åringen har tidligere fått tilleggsskatt etter svart arbeid og fiktiv fakturering knyttet til tre selskaper i et annet hvitvaskingsnettverk.

 

Svart arbeid: AB Murpuss

 • AB Murpuss-innehaveren ble etter konkursen i 2013 politianmeldt for brudd på bokføringsloven, merverdiavgiftsloven, skattebetalingsloven og ligningsloven. Skatt sør har fattet vedtak om etterligning av svart omsetning. Svart avlønning skal ha skjedd via fiktive fakturaer fra Fino Bygg, i det såkalte «Fino-nettverket».
 • Regnskaper er nesten ikke ført. Politiet i Drammen avventer øvrig etterforskning av nettverket. Mannen bak Fino Bygg er siktet for hvitvasking av mer enn 54 millioner kroner.

 

Dømt: Lagos Mal Consult

 • Askautrud betalte 400.000 kroner for oppdrag til Lagos Mal Consult. Selskapet viste seg å være en «hvitvaskingsfabrikk», uten drift. Virksomheten består i å utstede falske fakturaer, som gjør det mulig å betale svarte lønninger.
 • Mannen bak Lagos, en 29-åring fra Tyskland, fikk to år og syv måneders fengsel for heleri og hvitvasking av 13 millioner kroner i Borgarting lagmannsrett i 2010. 29-åringen skal ha trukket flere andre inn i saken. Etter at han forklarte seg om andre i nettverket, måtte han bytte fengsel etter trusler.

 

Dømt: Donat Ren-Maler

 • Askautrud overførte i 2009 rundt 1,6 millioner kroner for oppdrag til Donat Ren-Maler. Firmaet viste seg å være en «hvitvaskingsfabrikk», uten drift. Virksomheten består i å utstede falske fakturaer, der betalingen heves i kontanter og lønn betales ut svart.
 • 33-åringen bak Donat Ren-Maler ble i 2010 dømt til 11 måneders fengsel for grovt heleri av drøyt 4,1 millioner kroner. Siden ble han varig utvist fordi han var i Norge uten arbeidstillatelse. I fjor kom han tilbake. Resultatet var varetektsfengsling og ny utsendelse.

Siste nytt