Skåne-politiet trapper opp etterforskningen

Kilder: Sydsvenskan og Svenska Dagbladet.

- Det finnes sterke bevis på at en og samme person står bak et femtentalls skyteepisoder. Ett og samme våpen er brukt ved flere av episodene, sier politiet i Skåne på en pressekonferanse i ettermiddag.

Alle skyteepisoder som inntreffer fra og med nå skal utredes av en egen spesialenhet, opplyste Skåne-politiet på en pressekonferanse i dag hvor det ble redegjort for siste nytt i etterforskningen av de mange skyteepisodene i Malmö.

- Politiet har en teori om at et femtentalls skyteepisoder det siste året kan knyttes til hverandre, sier leder for politiet i Skåne, Börje Sjöholm som sammen med visepolitimester Åsa Palmqvist holdt pressekonferansen.

Ser på eldre sakerMen nå vil den egne etterforskningsgruppen undersøke skyteepisoder som går enda lenger tilbake i tid enn oktober i fjor da Trez West Persson, 20, ble skutt og drept.

Ifølge politiet i Malmö har det har vært rundt 50 uoppklarte skyteepisoder i Malmö siste året.

- Vi mener de fleste har en rimelig forklaring, men det er et femtentalss saker hvor det ikke finnes rimelige forklaringer, sier Sjöholm.

Samme våpenPolitiet har besluttet å forsterke etterforskningen, og sier at det i fremtiden vil kunne trenge forsterkninger.

- Det er mye som tyder på at det er samme gjerningsmann. Men vi er ikke der at vi kan si noe om at det er en mann eller dame i den og den alderen. Det er selve hendelsene vi har sett på, legger han til.

Politiet har til nå valgt å ikke kommentere hva slags våpen som er blitt brukt ved skyteepisodene.

- Men vi kan bekrefte at ett og samme våpen har vært brukt ved flere skyteepisoder, forteller Sjöholm.

Ytterligere fire skyteepisoder i helgenPolitet bekrefter at det er fire nye skyteepisoder i helgen. Disse fire er ikke regnet med i gruppen på rundt femten som politiet mener å se en sammenheng mellom.

- Vi kan ikke utelukke at noen eller alle disse fire også kan sees i sammenheng med de øvrige femten. Det jobber vi med nå, sier Sjöholm.

Politiet vil forøvrig ikke utdype hvilke skyteepisoder det regner inn i tallet på femten.

- Det gjenstår mye og trolig langvarig arbeid før vi er nær en løsning, legger Sjöholm til.

Tips om flere navngitte personer- Jeg har lang erfaring som etterforskningsleder. Det gjelder å jobbe med de minste detalijene så kommer bildet mer klart frem etterhvert. Det nytter ikke å komme med spekulasjoner om motiver i den ene eller andre retningen på dette tidspunktet, sier Sjöholm.

Politiet forteller at det har kommet inn mange tips i løpet av helgen. Det er også kommet inn flere tips om navngitte personer.

Lørdag kveld ble én person pågrepet. Det siste seg at denne mannen var uskyldig og er sjekket ut av saken.

Politiet fortalte også at de i løpet av helgen fikk ikke en rekke falske alarmer.

– Vi fikk inn flere meldinger om skyteepisoder som viste seg å ikke være skyteepisoder, sier visepolitimester Åsa Palmqvist

DNASkredderen Naser Yazdanpanah ble skallet av den mannen som skjøt mot skredder- og frisørsalongen i Malmö sentrumlørdag kveld. Nå kan politiet ha sikret seg DNA fra den mistenkte gjerningsmannen.

Politiet venter fortsatt på resultatene fra mulige DNA-prøver, og ifølge polititalskvinne Cindy Schönström-Larsson vil ikke prøveresultatene være klare før i slutten av denne uken eller begynnelsen av neste.

Advarer mot selvtektIfølge avisen Sydsvenskan har gjenger og gjengmedlemmer uttalt at de selv har påtatt seg oppdraget å finne den «nye lasermannen». Og de mener de har en større sjanse for å lykkes med oppgaven enn politiet.

- Han kan bare håpe at vi ikke finner ham først, sier en kilde som avisen har truffet.

På spørsmål fra pressen om hvordan politiet forholder seg til en slik tendens, svarte Palmqvist:

- Det er veldig alvorlig hvis folk nå tar loven i egne hender og prøver å gjøre politiets jobb, sa hun.

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Her er politiets spor

Enkelte av de mange skyteepisodene har fellestrekk i form av tekniske bevis, som funn av kuler, eller fordi de har et lignende hendelsesforløp. Politiet håper etterforskning av disse fem skyteepisodene skal løse saken: 19. oktober ble en 28-åring skutt i ryggen på en bussholdeplass. Han ble truffet i den ene lungen og alvorlig, men ikke livstruende såret. 10. oktober ble Basi Hassan (47) skutt i brystkassen mens han ventet på bussen. Kulen gikk gjennom kroppen hans. 26. juni ble Younes Cheikhi og to andre menn beskutt inne på et gatekjøkken. 19. juni ble Lang Conteh (41) og to andre menn beskutt da de gikk ut av en drosje i 3-tiden om natten. 10. oktober 2009 ble Trez West Persson (20) skutt og drept da hun satt i en bil sammen med vennen Xhafer Dani (22), som ble alvorlig såret. Kilde: Expressen.se / NTB

Siste nytt