Skyhøy tillit til FN

Ingen i Europa stoler mer på FN enn nordmennene. Ikke engang skandaler og store kriser ser ut til å kunne svekke vår tillit.

Mens FN sliter med å forsvare sin posisjon rundt om i verden, stilles det knapt spørsmål ved FNs fortreffelighet i Norden og i Norge spesielt. Det viser undersøkelsen European Social Survey (ESS), der i alt 40 000 mennesker i 20 land har gitt sitt syn på FN.Nesten åtte av 10 nordmenn sier de stoler på FN, mens gjennomsnittet i Europa sett under ett bare er 44,4 prosent. Konservative amerikanere ser FN som et korrupsjonsbefengt og ineffektivt pengesluk, og i mange land føres en seriøs debatt om hva som må til for å gjøre FN mer effektivt.

Viktig pilar.

Helt siden opprettelsen for 60 år siden har FN vært en viktig pilar i norsk utenrikspolitikk.- Folk flest erkjenner at et lite land som Norge er avhengig av sterke multilaterale institusjoner for å løse kollektive problemer. I tillegg har vi et genuint ønske om å bidra til en bedre verden, vi liker rollen som "god samaritaner" enten det handler om utvikling, konfliktløsning eller miljøproblemer, hevder forsker Lars H. Gulbrandsen ved Fridtjof Nansens Institutt.- Er vi naive i all vår tillit?- Vi har kanskje en litt overdreven tiltro til hva FN kan utrette. Debatten i Norge blir lett svart-hvit, FN er alltid den gode og USA den onde.Gulbrandsen understreker FNs nytte for Norge som et forum der vi kan hevde oss fordi vi er en økonomisk stormakt:- Penger gir makt og innflytelse, og vi får ros som sentrale aktører.Nordmenns tillit synes upåvirket av korrupsjonsskandaler som i olje-for-mat-programmet, eller at medlemslandene i høst ikke klarte å enes om nødvendige reformer for å få FN på beina. Viktige saker som fattigdomsbekjempelse og planer for å styrke nedrustningen, ble skjøvet under teppet.

Kritisk debatt.

Leiv Lunde, statssekretær for tidligere bistandsminister Hilde Frafjord Johnson, sier at det pågår en FN-kritisk debatt i Norge, men at den er begrenset til forskningskretser, Utenriksdepartementet og politiske miljøer. - Her finner du klare kritiske holdninger knyttet til effektivitet og til å pløye mye penger gjennom systemet, sier Lunde.- Burde ikke en slik debatt være offentlig?- Når oppslutningen i folket er så stor, risikerer en norsk politiker som kritiserer FN nærmest "å skyte seg selv i foten". Dermed får vi heller ingen offentlig debatt om de områder der FN mislykkes, sier han.

Les også

Siste fra Innenriks

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Flere bilder

Gro Harlem Brundtlands posisjon i FN-systemet kan ha virket som en legitimering overfor nordmenn. FOTO: LAURENT GILLIERON/AP/SCANPIX

Siste nytt