Skyhøy tillit til FN

Ingen i Europa stoler mer på FN enn nordmennene. Ikke engang skandaler og store kriser ser ut til å kunne svekke vår tillit.

Mens FN sliter med å forsvare sin posisjon rundt om i verden, stilles det knapt spørsmål ved FNs fortreffelighet i Norden og i Norge spesielt. Det viser undersøkelsen European Social Survey (ESS), der i alt 40 000 mennesker i 20 land har gitt sitt syn på FN.Nesten åtte av 10 nordmenn sier de stoler på FN, mens gjennomsnittet i Europa sett under ett bare er 44,4 prosent. Konservative amerikanere ser FN som et korrupsjonsbefengt og ineffektivt pengesluk, og i mange land føres en seriøs debatt om hva som må til for å gjøre FN mer effektivt.

Viktig pilar.

Helt siden opprettelsen for 60 år siden har FN vært en viktig pilar i norsk utenrikspolitikk.- Folk flest erkjenner at et lite land som Norge er avhengig av sterke multilaterale institusjoner for å løse kollektive problemer. I tillegg har vi et genuint ønske om å bidra til en bedre verden, vi liker rollen som "god samaritaner" enten det handler om utvikling, konfliktløsning eller miljøproblemer, hevder forsker Lars H. Gulbrandsen ved Fridtjof Nansens Institutt.- Er vi naive i all vår tillit?- Vi har kanskje en litt overdreven tiltro til hva FN kan utrette. Debatten i Norge blir lett svart-hvit, FN er alltid den gode og USA den onde.Gulbrandsen understreker FNs nytte for Norge som et forum der vi kan hevde oss fordi vi er en økonomisk stormakt:- Penger gir makt og innflytelse, og vi får ros som sentrale aktører.Nordmenns tillit synes upåvirket av korrupsjonsskandaler som i olje-for-mat-programmet, eller at medlemslandene i høst ikke klarte å enes om nødvendige reformer for å få FN på beina. Viktige saker som fattigdomsbekjempelse og planer for å styrke nedrustningen, ble skjøvet under teppet.

Kritisk debatt.

Leiv Lunde, statssekretær for tidligere bistandsminister Hilde Frafjord Johnson, sier at det pågår en FN-kritisk debatt i Norge, men at den er begrenset til forskningskretser, Utenriksdepartementet og politiske miljøer. - Her finner du klare kritiske holdninger knyttet til effektivitet og til å pløye mye penger gjennom systemet, sier Lunde.- Burde ikke en slik debatt være offentlig?- Når oppslutningen i folket er så stor, risikerer en norsk politiker som kritiserer FN nærmest "å skyte seg selv i foten". Dermed får vi heller ingen offentlig debatt om de områder der FN mislykkes, sier han.
Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Innenriks

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Flere bilder

Gro Harlem Brundtlands posisjon i FN-systemet kan ha virket som en legitimering overfor nordmenn. FOTO: LAURENT GILLIERON/AP/SCANPIX

Siste nytt