Smittekilden ligger på Borregaard

Kilden for legionella-utbruddet i Østfold er lokalisert.

Dette kom på en pressekonferanse på Sykehuset Østfold Fredrikstad i dag.- Jakten på smittekilden er over. Vi har med stor grad av sannsynlighet funnet kilden, sa Svein Rønsen, kommuneoverlege i Fredrikstad, på pressekonferansen.Han redegjorde for jakten på smittekilden - før det ble opplyst at den sannsynlige smittekilden for legionella-utbruddet i Østfold ligger på Borregaard Fabrikker i Sarpsborg.

Renseanlegg

Smittevernmyndighetene sier nå at det er en scrubber, et renseanlegg, ved papir- og cellulosefabrikken som er den konkrete kilden. Scrubbere, som altså ikke er kjøleanlegg, renser luft ved hjelp av vann.- Slike anlegg sprer store mengder vanndamp i luften, opplyste smittevernmyndighetene på pressekonferansen.Smittejegerne har altså funnet ut at bakterien pasientene er/var smittet av, er den samme som er funnet i det aktuelle renseanlegget på Borregaard Fabrikker.Kjøpesenteret Østfoldhallen og bedriften Rolvsøy Metallindustri, som har fått påvist andre typer legionella-bakterier i kjøletårn, er dermed "frikjent" i saken.Ti personer har hittil mistet livet som følge av legionella-smitte i Østfold. Totalt 52 personer er bekreftet smittet av den livsfarlige bakterien. Ti av disse 52 er fortsatt innlagt på sykehus. For én av dem er situasjonen kritisk, opplyste Sykehuset Østfold Fredrikstad i ettermiddag.

Ikke kjent tidligere

Smittevernmyndighetene og kommuneoverlegene i Sarpsborg og Fredrikstad er svært overrasket. Slike renseanlegg skal aldri ha forårsaket legionella-utbrudd tidligere, hverken i Norge eller utlandet.Derfor har heller ikke slike renseanlegg vært underlagt det samme regelverket som kjøletårn, som hittil har vært i fokus som sannsynlige smittekilder.Smittevernmyndighetene mener at renseanlegget ved Borregaard Fabrikker spredte smitte noen dager fra 7. mai.

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Flere bilder

Borregaard Fabrikker i Sarpsborg var kilden til legionella-utbruddet i Østfold. FOTO: BORREGAARD