• Journalisten Philip Njaru søker asyl i Norge.

    FOTO: KRISTOFFER RØNNEBERG

Søker asyl i Norge

LILLEHAMMER (Aftenposten.no): Den kamerunske journalisten Philip Njaru bestemte seg i natt for å søke politisk asyl i Norge. - Reiser jeg hjem, blir jeg drept, sier han til Aftenposten.no.

Etter 11 år med juling, drapstrusler og systematisk tortur har Philip Njaru (42) fått nok.Å arbeide som undersøkende journalist i Kamerun er en livsfarlig jobb, noe Njaru har fått merke på kroppen. Derfor bestemte han seg i natt for å søke politisk asyl i Norge etter å ha tilbrakt de siste tre dagene på en stor journalistkonferanse på Lillehammer. - Jeg vet at det blir tøft, men alt er bedre enn den skjebnen som venter meg hjemme, sier han. Njaru anslår at han har 90 prosents sjanse for å bli drept dersom han vender tilbake til Kamerun. Derfor ønsker han heller å drive en avis i hjemlandet med base i Norge.

Kinkig

At Njaru velger å hoppe av journalistkonferansen på Lillehammer skaper en svært kinkig situasjon for arrangørene, som på forhånd hadde fryktet av noe slikt skulle skje. Arrangementet er delvis finansiert av det norske utenriksdepartementet, som har bidratt med 1,2 millioner kroner for å dekke reiseutgiftene for journalister fra utviklingsland. Philip Njaru er en av dem som har fått en gratisbillett til Norge for å dele sine erfaringer med rundt 500 journalister fra 85 andre land.- Man bør ikke bli overrasket over at noen søker asyl, sier Kjetil Haanes, nestleder i Norsk Journalistlag. - Enkelte av de journalistene som er her, er svært farlige for sine lands myndigheter. Nå har vi fått et tilfelle fra Kamerun. Vi har satt oss godt inn i saken, og det er ingen tvil om at Philip er i en svært utsatt situasjon. Han er livredd for å vende tilbake. Vi har intet annet valg enn å hjelpe ham så godt vi kan, sier Haanes. Les også: Stadig verre kår for pressefriheten

Banket opp

Njarus problemer begynte i 1997, da han ble angrepet av immigrasjonssjefen i byen Ekondo-Titi. Journalisten hadde avdekket flere tilfeller av grov korrupsjon der immigrasjonssjefen hadde tatt penger fra nigerianske visumsøkere og stappet dem i sin egen lomme. - Etter å ha truet meg 15 ganger, angrep han meg til slutt fysisk på åpen gate. Han banket meg opp så grundig at jeg mistet bevisstheten i flere timer. Jeg sliter fortsatt med skadene jeg ble påført i det angrepet, sier Njaru.Han er nesten døv på det ene øret, og klarer ikke å åpne kjeven på grunn av skadene fra 1997. I tillegg sliter han med psykologiske problemer etter årevis med trakassering og juling.Men journalisten, som også har engasjert seg sterkt i menneskerettighetsarbeid i Kamerun, ga seg ikke etter det første angrepet. Han fortsatte å publisere saker som dokumenterte korrupsjonen, og jobbet etter hvert med å avdekke andre grove saker som satte myndighetene i et dårlig lys.I løpet av de neste 11 årene ble han utsatt for stadige drapstrusler fra politiet og lokale myndigheter. Ved flere anledninger ble han arrestert og banket opp. FNs råd for sivile og politiske rettigheter gjennomgikk saken hans i fjor, og erklærte at påstandene mot myndighetene var veldokumenterte og at Njaru hadde krav på kompensasjon. Det fikk han ikke. - De fortsatte bare å trakassere meg, sier han.

Nektet visum til Canada

Han hevder at han ikke hadde bestemt seg for å søke asyl i Norge da han reiste til Lillehammer før helgen. - Det er en vanskelig beslutning å ta. Jeg måtte tenke nøye gjennom saken, men ser ikke at jeg har noe annet valg, sier han.Den globale gravejournalistkonferansen ble i fjor arrangert i Toronto i Canada, der Njaru også var invitert. Men han ble nektet visum til landet fordi myndighetene fryktet at han skulle søke om asyl der.Han møtte ikke den samme utfordringen da han ble invitert til årets konferanse, som holdes på Radisson SAS-hotellet på Lillehammer. - Ingen spurte meg om jeg hadde tenkt til å søke asyl. Ikke på noe tidspunkt, sier han. Likevel hevder han at han ikke tok den endelige beslutningen om å hoppe av i Norge før i natt.

- Korrupte myndigheter

Njaru henter frem noen grusomme bilder fra innerlommen. De viser en ung mann med store brannskader. - Han ble anklaget for å ha stjålet en sykkel. Politisjefen helte først bensin ned i halsen på ham, før han dynket mannen med resten av bensinen. Så tente han på. Han døde en måned etter at disse bildene ble tatt. Før han døde, fant politiet den virkelige sykkeltyven, sier Njaru.Han sier at problemene i Kamerun ikke begrenser seg til et lokalt nivå, men at menneskerettighetsbrudd og korrupsjon er noe som preger hele samfunnet. - Dette går hele veien til toppen. Jeg har vært observatør ved tre valg, og alle har vært preget av juks. Myndighetene er korrupte, sier han. De siste årene har han brukt mye tid på å trene opp unge journalister i Kamerun til å utfordre myndighetene. Nå håper han å etablere en avis i landet med base i Norge, der han kan benytte seg av kompetansen han har bygget opp hos sine unge kolleger. - Jeg håper at de kan fortsette arbeidet, og at jeg kan lede det fra Norge, sier han. Han har ennå ikke fortalt noen i hjemlandet om at han har bestemt seg for å søke politisk asyl i Norge.- Om en måneds tid gir jeg beskjed til min kone. Jeg har forsøkt å holde henne utenfor mye av det jeg gjør, slik at jeg kan beskytte henne og mine tre barn, sier Philip Njaru.

Les også

Siste fra Innenriks

Flere bilder

- Reiser jeg hjem, blir jeg drept, sier Njaru til Aftenposten.no FOTO: KRISTOFFER RØNNEBERG

Siste nytt