Soppguide

«SOPP»

KANTARELL

Hele soppen er eggeplommegul. Hatten er litt nedtrykt på midten. Hattekanten bølger når soppen er over ungdomsstadiet. Ribbene under hatten løper langt ned på stilken som smalner mot basis. Fast kjøtt. Falsk kantarell ligner, men er orange, har tynnere kjøtt og skiver. Den regnes ikke for matsopp, men er ikke giftig. FÅRESOPP Hvite, blekt gråbrune uregelmessige hatter. Poret underside som kan ha gulaktige flekker. Fåresopp vokser gjerne i store grupper i gammel granskog. Dobbeltgjengeren er franskbrødsopp, som har farge som nystekte rundstykker eller franskbrød. Besk smak og uegnet som mat. Fåresopp er mild, og kjøttet blir gult ved oppvarming. Det blir ikke franskbrødsopp. MATBLEKKSOPP Hele soppen er hvit, eventuelt med brunaktig topp. Høy flosset hatt, høy hul stilk. Mørkt sporepulver gjør at hattekanten "blekker" seg (trygt kjennetegn). Etterhvert går hele soppen opp i svart blekk.Plukkes mens den er ung og hvit, og er den eneste soppen som bevares best i vann. Grå blekksopp ligner, men er grå og uten floss. Den gir forgiftning sammen med alkohol. BLEK PIGGSOPP Hatten er fast og ujevn med underside dekket av pigger som løper noe ned på stilken. Stilk og kjøtt er fast og sprøtt. Store sopper kan ha litt besk smak som forsvinner under koking/steking. Piggsoppene vokser i klynger, ofte i flak oppå hverandre. Hele soppen er kremhvit til blekgul. Den er i nær slekt med rødgul piggsopp, som også er en god matsopp. MATRISKE Riskefamilien kjennetegnes blant annet ved at soppene har melkesaft. Furumatriske og granmatriske har gulrotfarget melkesaft og er meget gode matsopper, mens risker med hvit eller gulaktig melkesaft ikke er det. Matriskene har orangetoner og grønnaktige flekker på hatten og tette skiver med samme fargetoner. Stilken er hul, kjøttet rødlig med en fin nøttesmak.

Les også: