• Antibiotika, i tabletter og flytende form.

    FOTO: GORM KALLESTAD / SCANPIX

Stadig flere kan ikke behandles med antibiotika

Flere tusen nordmenn kan ikke lenger behandles med vanlig antibiotika. Årsaken er at stadig flere får infeksjoner med bakterier som er resistente mot flere typer antibiotika.

Antallet utskrevne resepter på antibiotika har steget jevnt og trutt siden 2004 med over 220.000 nye resepter hvert år, viser tall fra Norsk pasientregister.

Årlig skrives det nå ut 1,25 millioner resepter på antibiotika og i snitt tar hver nordmann antibiotika hvert fjerde år, skriver VG. 

Les også

Fastlege Svein Stiksrud i Oslo har nesten 2500 pasienter på listen. Han synes ikke det er rart at en lege som behandler mange pasienter skriver ut mer antibiotika enn en som behandler færre.

Travle leger skriver ut mer antibiotika

- Det å skrive ut en resept kan være en strategi for å spare tid.

Ekspertene roper nå varsku om den kraftige økningen av nordmenn som har infeksjoner med resistente bakterier og ikke kan behandles på vanlig vis.

Alvorlig problem

- Det er i ferd med å bli et alvorlig problem også her til lands. Det er svært bekymringsfullt, sier overlege Dag Berlid ved infeksjonsavdelingen ved Oslo universitetssykehus. Han mener gjennomsnittet på én antibiotikakur hvert fjerde år er altfor høyt. 

Les også

Nytt håp for å hindre infeksjon hos spedbarn

Antibiotika og en ny vaksine kan minske faren for potensielt dødelige streptokokkinfeksjoner hos babyer.

Økningen av resistente bakterier skjer proporsjonalt med økningen av utskrevet antibiotika til norske pasienter.

Leder i Norsk forening for allmennmedisin, Marit Hermansen, mener den økte bruken skyldes at både leger og pasienter tyr til raske løsninger.

(©NTB)

Les også

Siste fra Innenriks

Siste nytt