• - Alt vi nordmenn står for er så forbannet godt. Vi er uinteresserte i andre kulturers tenkninger, sier advokat Tor Erling Staff.

    FOTO: SCANPIX

Staff vil gi strafferabatt for «æresdrap»

Høysterettsadvokat Tor Erling Staff mener at domstolene bør gi lavere straff til menn som utfører såkalte æresdrap.

Stikk i strid med de toneangivende synspunktene i den offentlige debatten om at straffenivået for såkalte æresdrap, går Staff i sine nye bok «Om lov, liv og død» inn for rabatt i disse sakene:

- En man som dreper sin kone for å forsvare sin og familiens ære, bør selvfølgelig få en strafferabatt, sier Staff til Dagbladet.

Han mener at dersom en mann etter loven skulle hatt 17 års fengsel, burde mannen mannen som drepte kona på grunn av familiens ære få to års strafferabatt.

Staff mener den norsk kulturen er selvgod, og at det norske samfunnet har forrådt menn fra andre kulturer som kommer til Norge.

- Mange som har kommet til Norge har andre tradisjoner, holdninger, moral og opplevelser av sine plikter og rettigheter. Dette velger norske domstoler ikke å ta hensyn til, sier Tor Erling Staff og fortsetter:

- Alt vi nordmenn står for er så forbannet godt. Vi er uinteresserte i andre kulturers tenkninger. Nordmenn er moralsk fordømmende, og vi preges av at hele samfunnet skal ta avstand fra handlinger og ikke forsøk å forstå hvorfor et æresdrap skjer. Jeg synes faktisk vi er veldig selvgode, sier Staff til Dagbladet.

Høyesterettsadvokaten mener det er en klar tendens at norske domstoler prøver å se bort fra begrepet æresdrap.

- Det er viktig å forstå hvorfor drap begås, understreker Staff.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Innenriks

Siste nytt