• - Innsatsen for mødre- og barnehelse har gitt konkrete og imponerende resultater, sier Stoltenberg.

    FOTO: Stein Bjørge

  • Stoltenberg tar i imot milliardæren utenfor Astrup Fearnley Museet, der de to skal delta på et fagseminar.

    FOTO: Stein Bjørge

  • Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og Microsoft-gründer Bill Gates møtes til helseprat i Oslo tirsdag.

    FOTO: Stein Bjørge

Stoltenberg: - Vi har ennå ikke nådd våre mål

I knasende kulde fortalte statsminister Jens Stoltenberg (Ap) om Tjuvholmens historie til Microsoft-gründer Bill Gates da de to møttes til helseprat i Oslo tirsdag.

Oslofjorden lå badet i sollys utenfor Tjuvholmen - bydelen som har vokst opp på utsiden av Aker Brygge med det nye Astrup Fearnley Museet som et arkitektonisk smykke.

Der inne skulle de to delta på et fagseminar om mødre- og barnedødelighet tirsdag ettermiddag.

Men først var det tid for litt småprat på utsiden.

Tyvens øy

- Du vet, dette museet ble åpnet for få måneder siden, innledet Stoltenberg.

- Og de fortalte meg at hotellet her borte bare er noen uker gammelt, svarte Gates.

- Ja. Og du vet navnet på hotellet - The thief - kommer av navnet på denne holmen, tyvenes øy - eller som vi sier på norsk Tjuvholmen. Det var hit de sendte fangene på 1800-tallet, fortalte Stoltenberg.

 

Statsministeren rakk også å fortelle Gates at det er mulig å både fiske og bade i fjorden rett på utsiden av sentrum.

- Er det virkelig varmt nok, undret Gates - som fikk statsministerens bekreftelse på at det kan være ganske behagelige temperaturer i Oslo sommerstid.

Vaksineprogrammet

Stoltenberg og Gates har vist et felles engasjement for global helse gjennom bidrag til den verdensomspennende vaksinealliansen GAVI i flere år - Gates via Bill and Melinda Gates Foundation.

- Innsatsen for mødre- og barnehelse har gitt konkrete og imponerende resultater. Men vi har ennå ikke nådd våre mål, sa Stoltenberg i forkant av den internasjonale helsekonferansen.

Ønsker bredde

Redd Barnas fremste ekspert på nyfødthelse, professor Joy Lawn, pekte under åpningen på at det kan være mye å hente ved å utvide vaksineprogrammet til en bredere satsing på helsearbeidere:

- 19.000 barn under fem år dør hver dag av årsaker som relativt enkelt kunne vært forhindret. Den gode nyheten er at barnedødeligheten har sunket fra i underkant av 12 millioner i 1990 til i underkant av 7 millioner i 2011. Men den dårlige nyheten er at dødeligheten stiger blant de nyfødte. Det kan være fordi satsingen på vaksiner virker, men at vaksiner ikke hjelper for å få ned dødeligheten blant nyfødte, mener Lawn.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Innenriks

Siste nytt