• Utenriksminister Jonas Gahr Støre og hans israelske kollega, Tzipi Livni, under en pressekonferanse om Palestina i New York i september i fjor.

    FOTO: SCANPIX

Støre: - Vi gjør nok overfor Israel i Vanunu-saken

Vanunus advokat mener den norske regjeringen har et spesielt ansvar for å hjelpe Mordechai Vanunu ut av en krenkende og livsfarlig situasjon i Israel. Dette avvises av utenriksminister Jonas Gahr Støre.

I dag avslørte Bergens Tidende at israeleren Mordechai Vanunu fikk innvilget asyl av UDI høsten 2004, men at vedtaket ble omgjort av kommunalminister Erna Solberg. Den offisielle begrunnelsen var at Vanunu befant seg i Israel da han søkte asyl. Ifølge Vanunus advokat og fremste forkjemper i Norge, Fredrik Heffermehl, er det "bare tøys" at dette skal være noe reelt hinder for å innvilge asyl. Han tror det er lojaliteten til USA som ligger bak det omgjorte vedtaket. - USA har en ganske omsvøpsløs måte å sette forskjellige land under press på. Signalene om en viss selvstendighet for norsk utenrikspolitikk som vi så i starten av denne regjeringstiden, er blitt svakere og spakere. Vi har henvendt oss flere ganger til den sittende regjeringen uten å få noe tilsvar. Jeg oppfatter at det er ubegrenset USA-lojalitet, sier Heffermehl til Aftenposten.no.

Utfordrer regjeringen

Mordechai Vanunu har sittet 18 år i fengsel i Israel for å ha avslørt landets atomvåpenprogram til den britiske avisen The Sunday Times i 1986. I dag lever han under konstant overvåkning i Jerusalem. Han kan ikke forlate landet. Begrunnelsen er at han er en fare for den nasjonale sikkerheten. - Han er en ubekvem debattant, men han er ingen fare for nasjonal sikkerhet. Dette er et klart brudd på ytringsfriheten og det internasjonale lovverket, som gir enhver borger retten til å forlate sitt land og vende tilbake, sier Heffermehl. Gjennom Aftenposten.no utfordrer Heffermehl den norske utenriksministeren til å komme tydeligere på banen. - Min oppfordring til Jonas Gahr Støre er å komme med en meget klar beskjed til Israel om at behandlingen av Vanunu har vært en serie meget grove krenkelser av menneskerettigheter gjennom 21 år, sier advokaten.

Støre: - Vi gjør nok

Utenriksministeren avviser overfor Aftenposten.no at Norge bør legge mer press på Israel i denne saken. - Jeg har tatt opp denne saken i møter med min israelske kollega, som kjenner saken godt. Jeg har bedt om at Vanunu ikke behandles på en måte som krenker hans rettigheter. Vi tar også saken opp jevnlig på embetsnivå, sier Støre. Vanunu ble dømt til seks nye måneders ubetinget fengsel i juli 2007 for å ha snakket med utlendinger. Dommen ble 7. januar i år omgjort til seks måneders samfunnstjeneste. - Israel er en rettstat, og Vanunu er dømt etter en av landets strengeste lover. Norge forutsetter at rettighetene hans ikke krenkes når han har sonet ferdig sin dom, sier Støre. Etter at Aftenposten.no snakket med Støre, ble det kjent at Israel har forlenget begrensningene på Vanunus bevegelses- og talefrihet med ett år .

- I konstant livsfare

Ifølge Heffenmehl er Vanunu i konstant livsfare i Israel. Han ber norske myndigheter gjøre noe for å beskytte ham. - Noen har brukt uttrykket at han er i en "akutt livsfare". Jeg vil ikke si at han er i en "akutt livsfare", men at han er i "konstant livsfare". Det kan når som helst oppstå en situasjon hvor han kommer i søkelyset, og da kan livsfaren når som helst bli akutt i et land med så mange fanatiske og utilregnelige personer, sier han. Heffermehl reagerer spesielt sterkt på at en meget høyt plassert israelsk offiser skal ha sagt at han ikke ville hindre at det "kom en Jack Ruby og ordnet opp i dette". Henvisningen er til mannen som skjøt og drepte Lee Harvey Oswald da han var på vei til å bli avhørt om mordet på president John F. Kennedy. - Hvis en høy offiser kan få lov til å uttale seg sånn og oppfordre til en dødsdom, sier det vel noe om hvilken fare Vanunu er i, mener Heffermehl.

Aps spesielle ansvar

Heffermehl mener Det norske arbeiderpartiet har et spesielt ansvar i denne saken, ettersom det var arbeiderpartipolitikere som sørget for at Israel fikk tungtvann og dermed bidro til at landet kunne utvikle et atomvåpenprogram. - Ap har et spesielt ansvar her, ved at det var sentrale personer i partiet som drev personlig politikk. Ingeniøren Gunnar Randers og juristen Jens Christian Hauge syntes at Israel burde få hjelp fra norsk side til atomprogrammet, sier Heffermehl. Dette er ikke utenriksministeren enig i. - Den sammenhengen vil jeg helt avvise. Vi tar opp denne saken med Israel fordi det er et engasjement om den i Norge, sier Støre. Utenriksministeren vil ikke kommentere hvorvidt utenrikspolitiske hensyn kan være avgjørende for utfallet av asylsaker. Det overlater han til den ansvarlige ministeren, arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen. Hans departement ville i dag bare opplyse at det Israel har forlenget begrensningene på Vanunus bevegelses- og talefrihet med ett år .

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

VANUNU-SAKEN

*Atomteknikeren Mordecahi Vanunu (54) avslørte høsten 1986 Israels atomvåpenprogram. Han ble intervjuet og leverte bilder til den britiske avisen Sunday Times. *Kort tid etter ble han kidnappet i Roma av den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad og ført til Israel. *I en hemmelig rettssak ble han i 1987 dømt til 18 års fengsel. Han sonet 11 av disse årene i isolat før han ble satt fri i 2004. *Han ble da underlagt strenge restriksjoner, blant annet ble han pålagt ikke å snakke med utlendinger. Han fikk også forbud mot å forlate Israel. *Da han likevel snakket med utenlandske journalister, ble han i 2006 på nytt pågrepet. I 2007 ble han dømt til seks måneders fengsel for å ha snakket med utlendinger. *Han unngikk soning mot å gjøre såkalt samfunnstjeneste. *I årene 1976-85 arbeidet Vanunu som atomtekniker ved Negev Forskningssenter ved Dimona. Det er her Israel produserer atomvåpen. Kilde: Bergens Tidende

Flere bilder

Fredrik Heffermehl, advokaten til Mordechai Vanunu. FOTO: JOHN MYHRE

UDI innvilget Mordechai Vanunu asyl i Norge, men vedtaket ble omgjort av daværende kommunalminister, Erna Solberg. FOTO: REUTERS

Siste nytt