• Nå skal elever samtykke i at de vil være tilstede i klasserommet når politiet kommer med narkohund, men det strides om taushetsplikten blir overholdt. (Bildet viser en narkohund på Ringstabekk skole i Bærum. )

    FOTO: KRISTOFFER HATTELAND ENDRESEN

Stortinget snudde om narkorazzia på skolene

Det blir ikke fritt frem for narkosjekk på skolen likevel. Elevene må gi skriftlig samtykke på forhånd før narkohunder kan lete etter narkotika.

Aftenposten.no skrev onsdag at det lå an til at Stortinget ville vedta at det skulle være fritt frem for narkosjekk på norske skoler. Elevorganisasjonen var i harnisk, men nå har de vunnet frem.

Etter at Venstre foreslo at det skulle innhentes skriftlig samtykke, gikk alle partiene på Stortinget inn for dét forslaget tidlig torsdag ettermiddag. Det betyr at norske elever ikke uvitende nå kan risikere å få narkohunder snusende på seg i klasserommet.

- Vi er positivt overrasket og veldig glad for at Venstre fikk gjennom dette, sier Axel Fjeldavli, påtroppende leder for Elevorganisasjonen.

Les også

Over 1000 osloelever narkosjekket

- Sannsynligvis ulovlig, mener eksperter.

I det opprinnelige forslaget som en samlet justiskomité stilte seg bak (alle partier er med der utenom Venstre og KrF), foreslo Høyre at regjeringen skulle sikre at politiet hadde «adgang til å gjennomføre forebyggende tiltak med bruk av narkotikahund, herunder på skoler». Men der var det ikke nevnt skriftlig samtykke.

- Rusmisbruk skal bekjempes, også i skolen, men det må gjøres innenfor rettsstatens rammer, sier Borghild Tenden fra Venstre i en pressemelding fra partiet.

- Dette er en seier for elevenes rettsvern, sier hun.

Selv om Elevorganisasjonen i utgangspunktet er positive, er de fortsatt litt skeptiske.

- Det er et skritt i riktig retning. Men vi har engasjert advokat som mente det politiet drev med var ulovlig, så vi vil nå sjekke om det er lov når det er skriftlig samtykke. En må også spørre seg om dette er en hensiktsmessig måte å bekjempe narkotika i skoler på, sier Fjeldavli.

Foreldre må gi samtykke til de under 16

Venstre fikk de andre partiene med på et forslag hvor politiet får lov til slike «narkorazziaer» dersom elevene ved skolen gir et skriftlig samtykke. For elever under 16 år må foreldrene gi samtykke.

Axel Fjeldavli, påtroppende leder i Elevorganisasjonen.

FOTO: Ingar Storfjell

 

Fjeldavli fra Elevorganisasjonen mener man også må gi elever en reell mulighet til skriftlig samtykke.

- Man kan fortsatt få problemer, men det vil bli mye mildere enn at man må reise seg opp i klassen.

Han sier de også vil oppfordre de som ikke ønsker å bli sjekket av narkohunder til å si nei.

- Intensjonen i forslaget slik vi har forstått det har heller ikke vært at man skulle ta noen, men å vise frem politiets metoder. Det er en bieffekt.

- Ville fjerne usikkerhet

Begrunnelsen for det opprinnelige forslaget var å ha en målrettet innsats mot narkotika,at det er en viktig oppgave for politiet å begrense og redusere bruken og omsetningen av narkotika og at dette kan hindre unge til å blie kriminelle. I fjor tok Oslo-politiet blant annet 29 elever i slike kontroller.

I tillegg har det vært usikkerhet rundt lovligheten av disse kontrollene.

- Den usikkerheten vil vi fjerne. Samtidig må vi presisere hvordan slike kontroller skal gjennomføres, slik at vi unngår enkelte fæle eksempler, sa Høyres medlem av justiskomiteen André Oktay Dahl til Aftenposten onsdag.

Blant overtrampene er episoder der elevene er blitt stilt opp mot veggen og en hund har luktet på én etter én. Ved en annen skole ba politiet alle elevene i kantinen legge en hånd på bordet før en hund gikk rundt og luktet på alle hendene.

Torsdag sier Oktay Dahl sier til Aftenposten.no at han mener at det som ble vedtatt i Stortinget ikke er en helomvending.

- Et enstemmig Storting ønsker nå økt bruk av narkotikahund og at det utdannes flere. Vi er uansett veldig fornøyd med at vedtakene ble fattet etter en god debatt.

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.