• Sex med fremmede på offentlig steder er blitt en trend i enkelte miljøer. Svingen opp mot Ekeberg, Tøyenparken, og heisen på Oslo Plaza er steder som brukes for treff.

    FOTO: SVEIN ERIK FURULUND

Tenner på risikosex

De avtaler treff på Internett med ett mål for øye: Ha ubeskyttet sex med en vilt fremmed person.

Fenomenet "dogging" brer om seg og er i ferd med å få fotfeste i Norge. Via flere ulike nettsteder arrangerer unge mennesker treff med fremmede mennesker - for å ha ubeskyttet sex."Vi er to jenter som synes det er mer tilfredsstillende å gjøre sexavtaler med forskjellig fremmede over nettet eller via SMS enn å ha kjedelig sex med en fast partner under dynen hver søndag. Ja, vi tenner rett og slett på dogging, og har allerede gjennomført en del spennende treff", skriver to jenter på 20 og 21 år i en kontaktannonse.

For hundeluftern.

"Dogging" oppsto i England på 1990-tallet der folk som valgte å ha sex på offentlige steder ofte fikk uskyldige hundeluftere som tilskuere. Etter hvert har sextrenden utviklet seg videre til andre land - nå også til Norge.Den tidligere fotballproffen og bråkmakeren Stan Collymore ble i 2004 bokstavelig talt tatt med buksene nede i en park i England, og måtte innrømme at han hadde avtalt dogging-sex 10-15 ganger.

Risikosport.

Til tross for at antall som smittes av til dels alvorlige seksuelt overførbare sykdommer økte i 2006, er det nettopp et poeng for "doggerne" at sexen med den ukjente er uten beskyttelse.- Hva er det driver unge mennesker til dette?- Spenningen. Og det kan øke spenningen med en ukjent partner og risikoen for at man kan pådra seg noe, mener Siv Gamnes ved Klinikk for seksuell opplysning. Overlege i psykiatri og klinisk sexolog ved Aker universitetssykehus, Haakon Aars, tror det er vårt iboende behov for å bli sett som er en av drivkreftene.- Unge vil alltid gjøre ekstreme ting og utfordre livet. For livet er blitt kjedelig - vi har alt, i motsetning til en del andre kulturer der man daglig kjemper for å overleve. Og dette blir en måte å synes på, og å utfordre. Så kan man etterpå si at man har gjort det. Man har utfordret skjebnen.

Egoistisk

Selv om overlegen ser på dette som et produkt av at vi er blitt egofikserte og hele tiden må ha nye utfordringer, så er han redd de som har sex etter disse premissene ikke helt ser konsekvensene. - Vi ser en overhyppighet av klamydia, som er den største grunnen til at kvinner ikke får barn. Og mange glemmer AIDS-faren.

Traumatisk.

Professor i psykologi og sexforsker Bente Træen tror mange av dem som søker sex med fremmende sliter med traumer og har et lavt selvbilde.- Man kan ikke ha sex uten at følelser er involvert uten at det setter spor.Træen tror noen søker kontakt bare for å teste ut responsen.Men pågangen på nettet er stor.En av kontaktannonsesidene åpner med:"På grunn av altfor stor pågang, har vi nå sett oss nødt til å nedsette nye retningslinjer for hvem som får lov til å rykke inn kontaktannonser".

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Siste nytt