• En nordmann la ut Behring Breiviks forsvarstale på nett. Etter reaksjoner i dag, fjernet han klippet - men innen han rakk det har lydfilen alt spredd seg og finnes fortsatt på YouTube. Oslo tingrett vurderer nå hva de skal gjøre. Velger de å gå til aksjon kan de gi en rettegangsbot eller politianmelde saken.

Tingretten vurderer bot eller politianmeldelse

Nordmann la ut lydklipp av Anders Behring Breiviks forsvarstale. Mannen har fjernet klippet, men lydopptaket er allerede spredd på YouTube.

P4 meldte i dag at Anders Behring Breiviks forsvarstale fra Oslo tingrett er lagt ut på YouTube. Kringskasting av denne talen er forbudt.

Kanalen har vært i kontakt med Torstein Viddal, som la ut klippet på nettet 27. juni. Han hevder at han ikke viste at det var ulovlig, og vil ikke oppgi hvor han har klippet fra.

- Jeg oppfattet Breivik som en oppegående mann. Dette ville jeg at folk som selv ikke hadde vært til stede skulle få gjøre seg opp en mening om, sier Viddal til P4.

Etter at kanalen tok kontakt valgte Viddal i 11.00-tiden å fjerne klippet.

Dette til tross - klippet har allerede rukket å spredd seg, en tysk bruker har lagt ut det samme klippet på YouTube.

Bot eller politianmeldelse

Ifølge Oslo tingrett er det å ta opp lydklippet og spre det på nett et lovbrudd på paragraf 131 a. Tingretten vil nå sende et brev til Viddal og be han komme med en kommentar til hendelsen. Viddal har svarfrist til neste fredag.

- Når vi får svar, vil vi bestemme oss for hva vi gjør videre. Hvis vi skal gå til aksjon har vi to muligheter, det ene er en rettegangsbot og det andre er politianmeldelse. Vi holder på å vurdere saken, sier kommunikasjonsrådigver i Oslo tingrett, Kamilla Thoresen til Aftenposten.no.

Tingretten har foreløpig ikke kontaktet YouTube for å be dem fjerne talen til Behring Breivik.

Etter det Aftenposten får opplyst antar Oslo tingrett at lydklippet skal ha blitt filmet i publikumssal 127, i første etasje i Oslo tingrett. Viddal var ikke akkreditert til rettssaken, men sier til NRK at han var tilstede i retten.

Aftenposten.no har forsøkt å nå Viddal uten å lykkes.

- Tåler ikke dagens lys

Advokat Mette Yvonne Larsen, som er én av sakens tre koordinerende bistandsadvokater, sier til P4 at hun har kontaktet Oslo tingrett for å få dem til å fjerne videoklippet.

Store deler av rettssaken mot Anders Behring Breivik var ikke tillatt kringkastet, selv om pressen hadde rett til å rapportere og viderebringe det som skjedde i tekstform.

- Dette innholdet tåler ikke dagens lys og det er klare oppfordringer til straffbare handlinger, sier Larsen til P4 Nyhetene.

 

 

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Innenriks

Siste nytt