• KrF-leder Knut Arild Hareide oppfordrer statsminister Erna Solberg om å ta saken opp med forbundskansler Angela Merkel når de møtes onsdag. Venstre-leder krever svar på hvem som er overvåket, hvordan og hvorfor.

    FOTO: Heiko Junge, NTB Scanpix

Trine Skei Grande: - Direkte angrep på nordmenns sikkerhet og trygghet

- Dette er et angrep på norske borgeres sikkerhet og trygghet som et hvilket som helst annet angrep ville være. Det er statens oppgave å beskytte borgere mot dette, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Tirsdag kunne Dagbladet melde at dokumenter fra den spionsiktede varsleren Edward Snowden viser at over 33 mmilioner norske mobilsamtaler har blitt overvåket av USA.

Venstre-leder Trine Skei Grande mener statsministeren, justisministeren og utenriksministeren umiddelbart må få kartlagt hva som her skjedd.

- Vi må få vite hvem som er overvåket og hvordan og hvorfor. Dernest forventer jeg en unnskyldning fra amerikanerne. Det er ingen grunn til å overvåke alle norske borgere.

- Har du tro på at norske myndigheter får disse opplysningene?

- Nei, men vi må gå inn for å få dette til. Dette er et varsku på hvor dårlige vi egentlig er til å beskytte norske borgere, og vi må ta stilling til om det bør innføres noen tiltak slik at det ikke blir så lett å overvåke norske borgere. Dett er helt ute av proporsjon i forhold til trusselbildet. Man kan på ingen måte forsvare å overvåke alle norske borgere.

- Ingen grenser

Direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon sier det ikke er noen grenser for hva slags kommunikasjonsmønstre man kan lage ut fra telefoninformasjon.

- Hva slags telefonsamtaler du har hatt sier veldig mye om deg. Hvis du ved flere anledninger har ringt en politisk organisasjon, landsforeningen for lesbiske, støttesenteret mot incest, kan man slutte at du trenger hjelp eller støtte. Kanskje har du ringt en kriminell venn du ønsker å ha kontakt med. Slike opplysninger kan si noe om deg og ditt nettverk.

- Tor du vanlige nordmenn er overvåket av NSA?

Les også

- USA overvåket 33 millioner norske mobilsamtaler

Det viser hemmelige dokumenter fra den spionsiktede varsleren Edward Snowden.

- Ja, det er nødt til å ramme vanlige folk. Det er snakk om 33 millioner samtaler, tilsvarende 10 prosent av alle telefonsamtalene i løpet av en måned.

Thon trekker frem at samtalene som er overvåket er norske telefonsamtaler foretatt internt, og ikke norske borgere som har vært i USA.

Trine Skei Grande deler denne bekymringen.

- Selv om man ikke går inn og hører direkte på samtalen er det mye man kan få ut av en oversikt over hvem man ringer eller blir oppringt. Hvis nordmenn ikke kan store på at dette er en del av privatlivet har vi et system der vi ikke kan ivareta norske borgeres rett til privatliv.

Video

- Dette bør tas på dypeste alvor

Politisk redaktør Harald Stanghelle mener informasjonen kan misbrukes.

 

- Bør ta det opp med Merkel

Leder i Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide, er sjokkert, men ikke overrasket over avsløringene.

Han oppfordrer også statsminister Erna Solberg om å ta saken opp med forbundskansler Angela Merkel når de møtes onsdag, og krever en handling fra Regjeringen umiddelbart.

Han sier situasjonen er uholdbar, og krever at den settes på utenrikspolitisk agenda umiddelbart.

- Vi må få vite hva som har skjedd og hvordan. USA har nå et betydelig forklaringsbehov utifra de opplysningene som nå er kommet frem, sier Hareide.

- Det blir viktig å støtte seg til allierte når andre allierte gjør det motsatte. Her har Tyskland og Norge en felles agenda. Det gjelder også andre berørte land i Europa, sier Hareide.

Nedkjølende effekt

Datatilsynet-direktøren er engstelig for at avsløringen fra USA får det han kaller en "nedkjølende effekt" for nordmenns telefonbruk.

Video

- Dette bør tas på dypeste alvor

Politisk redaktør Harald Stanghelle mener informasjonen kan misbrukes.

- Ja, når vi vet at følsomme opplysninger lagres kan konsekvensen bli at noen venter med å bestille time hos en psykolog eller lar være å ringe til Anonyme Alkoholikere.

- Kommentator i Dagbladet, John Olav Egeland, skriver at slike data kan kartlegge kommunikasjonsmønstre og nettverk hos for eksempel sentrale polotikere, næringslivsledere eller viktige personer i statens tjeneste. Hva tenker du om det?

- Det er en god beskrivelse av hvor avslørende dette er. Dataene viser hvem man ringer til, men man kan samle annen informasjon. For eksemlep hvor en person, en politiker er når hun ringer, og hvem som er i nærheten. På denne måten kan man lage ulike relasjonskart.

- Hva skjer med opplysningene?

- Hvis dette først er fanget av amerikanerne kan det bli der til evig tid.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Innenriks

Siste nytt