Trist tilbakeblikk

- Det er så trist å tenke på at jeg kjente damen som døde, sier Ingeborg Emilie Otterlei Kjersem. For fem år siden flyttet tiåringen ut av huset i bakgrunnen. Her ble rasmarerittet utløst.

Skredet som raste rett i eneboligrekken i Hatlestad terrasse ble utløst tett ved Hatlestad terrasse nr. 97. Her bodde Ingeborg Emilie for fem år siden.- Her ute på terrassen lekte jeg, sier Ingeborg Emilie Otterlei Kjersem (10).Hun peker ned på terrassen som henger i løse luften. Med frykt i blikket ser hun nedover rasområdet. I enden av fjellskrenten braste tonnevis med dødbringende masser inn husrekken.- En katastrofe og helt uvirkelig, sier Tor Kjersem. Da familien kjøpte huset i bakgrunnen, ble han fortalt at geologer hadde forsikret at grunnen var trygg.

Fullt hus.

- Er alt bra med dere? En katastrofe har inntruffet, fortalte en opprørt kollega som ringte og vekket meg litt over klokken to på natten. Kjersem hev på seg klær, løp ut. Et hav av trær og masser møtte ham litt lenger nede i veien. Et titall ambulanser, politibiler og brannbiler var allerede kommet til åstedet.- En operativ uteleder ba meg om å varsle naboer, forteller Kjersem, som løp rundt og varslet naboer. I stummende mørke mens rekordmengder av vann høljet ned.I løpet av natten drev han og kona fortløpende registrering av naboer som ble evakuert inn i familiens bolig. 142 naboer i alt.- Noen var i sjokk, andre redde. Omfanget av tragedien var vanskelig å oppfatte, sier nabo Nina Bakk.Aftenposten treffer flere naboer i området. De er rystet. Mange kjenner naboene som ble utsatt for de brutale naturkreftene. Nå er ryddearbeidet for lengst kommet i gang.- Bergen kommune, politi, brannvesen, leger og HV09 gjorde en fantastisk jobb. Det må komme frem, forteller Trude Otterlei. Ulykkesdøgnet serverte hun varm drikke og suppe til de naboene som fylte alle rom i huset.

Risikoanalyse.

I går etablerte Bergen kommune en prosjektgruppe som skal følge opp situasjonen på Hatlestad terrasse. Byrådsleder Monica Mæland forteller at kommunen nå vil gjennomføre en risiko- og sårbarhetsanalyse for å kartlegge situasjonen i Bergen.- Vi gjennomgår samtidig våre rutiner for å gi pålegg for rassikring. Vi må gjennomgå alle våre rutiner, erkjenner Monica Mæland.Hun lover å finne svar på hvorfor området aldri ble rassikret. Flere ganger ble kommunen oppfordret til å sikre rasområdet av beboerne i Hatlestad terrasse.
Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Innenriks

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Flere bilder

Tor Kjersem (far), venninne Lisbeth Stender (11), Ingeborg Emilie Otterlei Kjersem (10) og Trude Otterlei (mor) foran huset (bak og nedenfor til venstre) de bodde i før. FOTO: ERLEND HAUKELAND

Siste nytt