• Både Frp-leder Siv Jensen, KrF-leder Dagfinn Høybråten og høyreleder Erna Solberg mener at striden rundt biodieselavgift med all tydelighet viser hvordan Arbeiderpartiet overstyrer sine regjeringspartnere.

    FOTO: ARKIVSCANPIX

Tror Stoltenberg styrer mot krise

Både KrF-leder Dagfinn Høybråten og Frps Siv Jensen tror at Arbeiderpartiets stadige overkjøring av SV og Sp fører til regjeringskrise før perioden er omme.

Les også:


– Jeg tror biodieselsaken viser at det er stor indre uenighet blant regjeringspartiene. Det er større uenighet enn hva som tidligere er kommet til overflaten. Jeg tipper at SV er ute av Regjeringen før kommunevalget, sier Frp-leder Siv Jensen. Og kommunevalget er i september 2011.

Både Jensen, KrF-leder Dagfinn Høybråten og høyreleder Erna Solberg mener at striden rundt biodieselavgift med all tydelighet viser hvordan Arbeiderpartiet overstyrer sine regjeringspartnere.

Et indre spill

Erna Solberg vil ikke spå om et eventuelt brudd mellom regjeringspartiene innen to år, men mener at biodieselsaken er en straffeekspedisjon overfor dobbeltmoralistiske samarbeidspartnere i Regjeringen:

– Jeg vet ikke akkurat hvordan det kommer til gå med det samarbeidet. Opptredenen i biodieselsaken handler om ren disiplinering, og det forferdelige er jo det realpolitiske. Regjeringen og Jens Stoltenberg setter miljøinvesteringer i klemme og hindret forutsigelige industriinvesteringer i miljøvern i et spill rundt intern disiplinering, sier Erna Solberg.

- Ap fester grepet

– Det er tydelig for alle at Ap fester grepet. Samarbeidsprosjektet betyr mindre, mens egne interesser betyr mer. Regjeringen minner mer og mer om en ren Ap-regjering, sa Høybråten under høstkonferansen til Rogaland KrF lørdag, ifølge NTB.

Arbeiderpartiets representanter er alene om å ville innføre avgift på biodiesel, men likevel måtte SV og Sp gi tapt for storebror Ap. Høybråten tolker dette som at Arbeiderpartiet ikke lenger er interessert i å beholde den rødgrønne regjeringen, men at de vil presse regjeringspartnerne ut av samarbeidet.

– Behandlingen av denne saken kan tyde på at Stoltenberg styrer mot et brudd. Det virker som det handler mer om å vise hvem som bestemmer. For det er vanskelig å tro at ikke også statsministeren ser hvor håpløst vedtaket er, sier Høybråten.

KrF-lederen mener SV og Sp må spørre seg hvor mye av det han kaller Ap-arroganse de vil finne seg i.

– Regjeringens miljøtroverdighet bør være en god sak for å sette hardt mot hardt, sier Høybråten. Han appellerer til de to partiene om å stemme i henhold til sin overbevisning når statsbudsjettet kommer til votering i Stortinget torsdag.

Står fast

Arbeiderpartiets parlamentariske leder Helga Pedersen fastholder at saken om biodieselavgift er ferdigbehandlet og vil bli vedtatt i tråd med regjeringens forslag.

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Siste nytt