• ¿Hvis jeg skal ut av parken og for eksempel bort på kiosken og kjøpe noe, så tar jeg ikke med ølen i hånden. Jeg ville jo ikke sittet med en øl på Oslo S eller på Karl Johan heller. Men her i parken synes jeg det bør være helt greit å kose seg med en pils uten at man bryter loven av den grunn, sier Marius André Østby (20) (til høyre). I går koste han seg i solen Sofienbergparken i Oslo med kompisene Nicolas Suarez (30), til venstre og Daniel Johansson (23) i midten.

    FOTO: SVEIN ERIK FURULUND

Ulovlig parkpils - ingen bot

Bare 113 personer er anmeldt for drikking på offentlig sted i Norges tre største byer hittil i år. Nå vil politikere og politi oppheve forbudet.

Solen står høyt på julihimmelen. I Sofienbergparken i Oslo kryr det av lykkelige byfolk som endelig får sol, sommervarme og parkliv. Akkurat sånn det skal være en sommerlørdag.

Og da kan ølen åpnes. Eller kan den egentlig det ...

- Ja, det bør absolutt være lov å ta seg noen øl i parken og kose seg med det uten å få bot, sier Daniel Johansson (23).

Svensken slikker sol og koser seg med noen kalde pils sammen med kameratene Nicolas Suarez (30) og Marius André Østby (20). Ved siden av ligger restene av det som var en sekspakning med øl.

Rundt dem i parken ligger flere hundre mennesker. Det er ikke langt mellom ølboksene. En dame som går med stor svart søppelsekk, samler tomme ølbokser og flasker. I går ble det gode penger av panten i finværet.

Forbudt

Men i Norge er det forbudt å drikke alkohol på offentlig sted, som gater, parker og strender. Svært mange nordmenn gir imidlertid blaffen i akkurat det, spesielt i sommerhalvåret.

Og en oversikt Aftenposten har laget viser at politiet heller ikke har ressurser eller kapasitet til å håndheve forbudet:

I Norges tre største byer, Oslo, Bergen og Trondheim, ble det første halvår i år skrevet 113 anmeldelser for drikking på offentlig sted. I de tre byene tilsammen bor det nesten en million mennesker.

- Bestemmelsen praktiseres etter gjeldende lovverk, men politiet har ikke kapasitet til å slå ned på all offentlig drikking i parker, sier Anstein Gjengedal, politimester i Oslo.

Politiet i Bergen innrømmer at det er helt nødvendig å utvise skjønn ved håndhevelsen, og sier bestemmelsen må brukes «med forstand».

- De fleste anmeldelsene rammer personer som i sin beruselse er på vei mot en utagerende oppførsel i det offentlige rom, sier Rune Solbakken, stasjonssjef ved Bergen sentrum politistasjon.

Oppheves

I et debattinnlegg i magasinet Politiforum i starten av juli, tok Erik Bang Danielsen, innsatsleder ved Sentrum politistasjon i studentbyen Trondheim, til ordet for å fjerne forbudet mot drikking av alkohol på offentlig sted.

«La folk få nyte sin vin eller pilsnerøl om de har piknik i parken eller rusler i en sentrumsgate så lenge de oppfører seg», skriver han.

Og tallene fra byen han jobber i Trondheim, viser at det kun er anmeldt 12 personer for dette lovbruddet første halvår i år. På samme tid i fjor var tallet seks.

Naturlig

I Sofienbergparken åpnes nye øl hos gutta.

- Det var helt naturlig å ta med seg øl til parken nå når vi skulle ut i solen. Det er ikke akkurat sånn at vi ser på oss selv som lovbrytere selv om vi koser oss med en øl her, sier Marius André Østby.

- Alle gjør det jo, og om noen timer, når det nærmer seg kvelden, sitter alle med en øl. Loven burde endres, sier Daniel Johansson.

Idiotisk

Og på det punktet får han i hvert fall støtte av ungdomspolitikerne på høyresiden.

- Dette er rett og slett en idiotisk lov. Det bør ikke være ulovlig å ha det trivelig. Dette er folk som er i parken og tar seg et glass vin eller øl, sier Ove A. Vanebo, formann i Fremskrittspartiets Ungdom.

Leder i Unge Høyre, Henrik Asheim, mener det ikke er politiets oppgave å gå rundt i Sofienbergparken eller Frognerparken og ta folk som koser seg med en øl til grillmaten.

- Dette er en meningsløs lov som ingen følger, og det er en grunn til det. Det lave antallet anmeldelser viser jo at politiet heller ikke har ressurser til å følge opp denne loven, sier han.

Begge de to ungdomspolitikerne mener Knut Storberget burde fjernet lovbestemmelsen hvis han mener alvor med at politiet skal prioritere hva de skal bruke ressurser på i fremtiden.

Uakseptabelt

I sommerbyen Kristiansand er politiet derimot helt klare på at det ikke er akseptabelt å nyte alkohol, hverken i parker eller gater.De mener lovbestemmelsen er viktig.

- Det er et godt virkemiddel for politiet for å kunne gripe inn slik at voksne og barn skal slippe å føle utrygghet ved at personer nyter alkohol i parker og på gater, sier Kjell Hegstad, visepolitimester i Kristiansand.

Så langt i år er 33 personer anmeldt for drikking på offentlig sted i sørlandsbyen. I hele fjor ble 73 personer anmeldt.

Varmen er god i Sofienbergparken. Ølet er ikke lenger så kaldt som det var. Men de tre kameratene koser seg i bysolen, og nyter lørdagen med noen øl

- Du er med ut i dag, eller? Nicolas Suarez ser bort på kameraten.

Alle ler.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Innenriks

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Dette er forbudt

Forbudet mot drikking av alkohol på offentlig sted er nedfelt i alkohollovens § 8–9. Det er forbudt å drikke eller servere alkohol med mindre det foreligger bevilling til dette, og selv om dette skjer uten vederlag. * i lokaler som vanligvis er allment tilgjengelig for offentligheten, * i forsamlingslokaler eller andre felleslokaler, * på annet sted der offentlige møter, fester, utstillinger eller andre tilstelninger finner sted, * på gate, torg, vei, i park eller på annen offentlig plass, * på skip, fly, tog, buss eller annet innenriks transportmiddel for allmennheten. Drikking på offentlig sted straffes i dag med bøter fra 2000 kroner og oppover

Siste nytt