• SVs Heikki Holmås mener det er absurd at Maria Amelie ble pågrepet og skal sendes ut av landet, når hun under normale omstendigheter kunne søkt opphold i Norge fra Russland på grunn av sin spesialkompetanse.

    FOTO: KNUT SNARE

«Umenneskelig», «absurd», «direkte smakløst»

Reaksjonene er sterke på pågripelsen av Maria Amelie.

Papirløse Maria Amelie, som har levd ulovlig i Norge siden 2002, ble etter et foredrag onsdag kveld pågrepet og fraktet direkte til ventemottaket på Trandum.

Den profilerte sosialantropologen Thomas Hylland Eriksen spiste lunsj med Maria Amelie i Oslo i går, uvitende om hva som ville skje bare noen timer senere.

- Hun fortalte glad om alle tingene hun skulle gjøre, og var spent på foredraget på Nansen-skolen. Vi snakket om at siden hun var så eksponert og hadde gitt papirløse et ansikt, så var det politisk umulig å sende henne ut av landet. Så feil kan man ta, sier Hylland Eriksen til Adressa.no .

Han reagerer også sterkt på måten hun ble pågrepet på, av flere politifolk og to ventende politibiler.

- Det er veldig sjokkerende, jeg trodde ikke mine egne øyne. Enn at noe slikt kan skje i et land av denne typen, Dette er jo ikke Iran eller Nord-Korea, sier Hylland Eriksen oppgitt.

Video

- Det er helt absurd

- Umenneskelig regjeringVenstres nestleder Helge Solum Larsen sier at han reagerer med «avsky og sinne» på arrestasjonen.

– Dette er resultatet av asylpraksisen til en umenneskelig rødgrønn regjering som jeg ikke kan fatte at SV lenger ønsker å være en del av, sier Solum Larsen.

– Papirløse er i dag i stor grad rettsløse. Deres rettigheter må avklares og styrkes. Det har Venstre foreslått og det kunne regjeringen ha gjort noe med, sier Solum Larsen til NTB.

SV: - Innvandringspolitikk uten sammenhengInnvandringspolitisk talsmann Heikki Holmås i SV reagerer kraftig på pågripelsen.

- Det er fullstendig mangel på sammenheng i innvandringspolitikken når vi den ene dagen klager på manglende kompetanse hos innvandrere og den neste pågriper og kaster ut innvandrere med den kompetansen vi etterlyser. Hun ville være en ressurs for oss, sier Holmås til NTB.

- Det absurde er at hun under normale omstendigheter kunne søkt om opphold i Norge fra Russland, siden hun har spesialistkompetanse, fortsetter Holmås.

- Selvfølge at bør få opphold- Dette er skammelig, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge til VG Nett .

- Dette handler ikke om at hun skal forskjellsbehandles for at hun har skrevet bok eller har stått frem i media. Hun kom hit som mindreårig, og har vært i Norge hele livet. Da er det en selvfølge at hun bør få oppholdstillatelse, sier Egenæs.

- Direkte smakløst

Nestleder i SOS Rasisme, Kenneth Fuglemsmo, kaller politiaksjonen «direkte smakløs».

- Om folk har vært i tvil, så er denne saken et klart eksempel på at norsk flyktningepolitikk ikke fungerer som den skal. Amelies advokat, Brynjulf Risnes, har arbeidet lenge for at saken skal behandles uten at han eller hans klient får høre et pip fra norske myndigheter før den plutselige politiaksjonen sent 12. januar.

Han mener også det er et annet aspekt ved arrestasjonen:

- Både SOS Rasisme og andre organisasjoner har lenge hatt arrangementer med papirløse til stede. Denne arrestasjonen gjør at dette blir vanskeligere i fremtiden og at deres ytringsfrihet dermed i praksis er opphevet.

Saken oppdatereres

Video

- Du må ringe advokaten min

Les også

Siste fra Innenriks

Siste nytt