• Mannen som i 2009 ble utvist fra Norge og nå er siktet for en voldtekt begått i 2011, ble i 2006 dømt for en overfallsvoldtekt her, på Rådhusplassen i Oslo.

    FOTO: Berit Roald / NTB Scanpix

Utvist i 2009 - nå siktet for overfallsvoldtekt i 2011

Asylsøkeren (34) fra Irak ble dømt for voldtekt i 2006 og utvist fra Norge i 2009. To år senere skjedde overfallsvoldtekten som han nå er siktet og varetektsfengslet for.

Det var natt til 8. oktober 2011 som en kvinne i 40-årene ble overfalt av flere gjerningsmenn og voldtatt i Slottsparken.

34-åringens DNA knytter ham til saken og han ble pågrepet onsdag denne uken. Fredag ble han varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.

Mannens forsvarer, advokat Morten Engesbak, sier til Aftenposten.no at hans klient mener han er uskyldig og at han ikke erkjenner straffskyld.

I 2006 var den samme mannen tiltalt for en overfallsvoldtekt på Rådhusplassen. Også den gang mente han at han var uskyldig.

Voldtekten fant sted i november 2005 og offeret var en da 18 år gammel kvinne. Saken fikk mye medieoppmerksomhet grunnet sin brutalitet.

Mannen forklarte under rettssaken i 2006 at samleiet var frivillig, men retten trodde på kvinnen.

 Irakeren ble kjent skyldig og dømt til fire års fengsel. I tillegg måtte han betale offeret totalt 168.000 kroner i erstatning og oppreisning.

Utvist

Tre år senere, i september 2009, vedtok Utlendingsdirektoratet å utvise ham fordi det ikke var noe generelt beskyttelsesbeov for irakere. Man mente at det heller ikke var noen individuelle omstendigheter som tilsa at han skulle få oppholdstillatelse i Norge.

Irakeren klaget på vedtaket, men klagen ble avslått og politiet ga ham utreisefrist til 15. mars 2010. 12 dager senere gikk han til søksmål mot staten for å få omgjort både utvisningsvedtaket og vedtaket om å nekte ham arbeidstillatelse.

I august 2010 tapte mannen på alle punkter i Oslo tingrett, men nesten to år senere er han fortsatt i landet.

- Hva gjør så din klient i Norge nå?

- Det kan jeg ikke kommentere, sier advokat Engesbak.

34-åringen har ifølge ligningstall fra 2010 en inntekt på nesten 200.000 kroner, selv om han i 2009 mistet arbeidstillatelsen sin.

Flyktet fra militærtjeneste

Irakeren kom til Norge sommeren 2003 etter å ha flyktet fra Irak i januar samme år. Han ble da innkalt til militærtjeneste i forbindelse med de alliertes senere invasjon av Irak

Asylsøknaden ble imidlertid avslått, men i 2005 fikk han ett års arbeidstillatelse. Denne ble forlenget i 2006.

På grunn av den usikre situasjonen i Bagdad og Irak etter Saddam Husseins fall ble det anslått at det var uttrygt for mannen å returnere. Denne vurderingen ble omgjort da situasjonen senere ble ansett som mer stabil i Irak. Mannen mistet samtidig arbeidstillatelsen sin.

Offeret satt på benk i Slottsparken

Voldtekten som 34-åringen nå er siktet for, skjedde natt til 8. oktober i 2011. Offeret var en kvinne i 40-årene som satt på en benk i Slottsparken da hun ble overfalt og voldtatt av flere gjerningsmenn.

Politiet mener at en av gjerningsmennene nå er identifisert som 34-åringen ved hjelp av DNA-funn, men man har ennå ikke klart å knytte noen av de andre DNA-profilene i denne saken til noen mistenkte.

Les også

Siste fra Innenriks