• Den blåblå regjeringen kommer trolig til å beholde ostetollen til landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet.

    FOTO: Roald, Berit

Venstre tror ikke på fjerning av ostetollen

Venstre har vært kraftig imot ostetollen som de rødgrønne innførte forrige høst. Men nå tror partiet at kampen for å fjerne tollen er tapt.

Sammen med Høyre og Frp var Venstre blant dem som reagerte sterkt på innføringen av prosenttoll på en del ost- og kjøttprodukter i fjor, skriver Nationen.

Venstre har også vært offensiv på vegne av de borgerlige og nærmest erklært at en borgerlig regjering vil fjerne tollen etter valget. Nestleder Ola Elvestuen sa i sommer i klartekst til NTB at ostetollen «skal reverseres av en borgerlig regjering».

Nå har imidlertid tonen blitt noe spakere.

Tror ikke på reversering

- Nå har jeg sittet i sonderingene, og vi har et dokument som har to setninger om landbruk. På bakgrunn av det som står i samarbeidsdokumentet, og sonderingene, har jeg forventninger om at det ikke blir satt i gang et arbeid med å reversere ostetollen, sier nestleder Terje Breivik i Venstre til Nationen.

Samarbeidsavtalen med de fire nevner ikke ostetollen med et eneste ord, men det fjerde borgerlige partiet, KrF, har hele tiden vært for skjerpelsen.

Kritikk fra EU

Les også

Ostetollen kan leve videre

Høyre og Frp var sterkt imot tollhevingen som skaper sinne i EU, men vil ikke love rask fjerning etter valget.

EU har vært svært kritisk til innføringen av de skjerpende tollbestemmelsene.

- For vårt vedkommende er det slutt på å hjelpe Norge i viktige forhandlinger i EU så lenge den norske regjeringen ikke forstår at de siste tolløkningene på landbruksvarer er uakseptable, skrev EU-parlamentarikerne Christofer Fjellner og Bendt Bendtsen i en kronikk i Aftenposten i juli.

Les også

Siste fra Innenriks