• Verdens eldste tre ser ikke så imponerende ut, men det er ikke så rart at det begynner å bli litt pjuskete etter å ha vokst på samme, karrige sted i nesten 10000 år.

    FOTO: LEIF KULLMAN/UMEÅ UNIVERSITET

Verdens eldste tre

Denne pjuskete granen har stått på samme sted i snart 10.000 år. –Det er det eldste treet i verden, så vidt vi vet, sier professor Leif Kullman.

Det finnes oliventrær fra Jesu tid som fortsatt er blant oss. De er veldig gamle, men likevel rene ungdommer sammenlignet med verdens eldste tre. Det vokser ikke i Midtøsten, men under karrige forhold på en fjellvidde i Dalarna, rett over grensen for Trysil. Det er ikke et oliventre, men et grantre.

–Det er det eldste treet som er kartlagt. Stammen er ikke så gammel, de aller eldste granstammene vi har funnet er noe sånt som 600 år, men roten er gammel. Kjempetrærne i California er de eldste stammene vi kjenner til, de kan bli 5000–6000 år gamle. Men granen vår har eldre røtter, fra dem vokser det opp nye, genetisk identiske stammer. De er samme individ, sier Leif Kullman, professor ved universitetet i Umeå i Sverige.

Det var han som fant det eldgamle treet på Fulufjell. Der fant han også flere andre trær som er mer enn 8000 år gamle.

Datering.

Funnet av verdens eldste tre begynte med at Kullman og hans kolleger undersøkte gamle trerester og kongler i jorden under en slags vase av et grantre. En karbon-14-datering viste at de eldste restene var 9550 år gamle.

Da teamet sammenlignet genomet til de døde restene med det levende treet over, ble saken for alvor interessant. De var helt like, de gamle restene i jorden og det levende treet var samme individ.

–Grunnen til at treet har klart å overleve i nesten 10000 år med varierende klima, uten å ha mulighet til å flykte, er granens unike evne til å klone seg selv, forklarer Kullman:

–Den lager sankere. Det vokser ut røtter på de nederste greinene som etablerer seg som egne trær. Disse trærne er genetisk kliss likt modertreet, og dermed pr. definisjon det samme individet. Når klimaet ble kaldere, gikk de nye klonene over fra å ha høyreiste stammer, til å bli lave busker som taklet harde vintre og korte somre bedre. I de siste hundre årene har temperaturen steget igjen, dermed har granen nok en gang skutt opp en rett stamme.

–Det kan være enda eldre trær i Norge. Tidligere har vi trodd at grantrærne innvandret til Skandinavia fra øst. Siden vi ikke har funnet så gamle trær i Finland, er det nå en mulighet for at den kom fra vest, og at de aller eldste trærne finnes i Norge, sier Kullman.

Les også

Siste fra Innenriks

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Gran (Picea abies)

Tre i furufamilien. Utbredt over store deler av den nordlige halvkule. Vokser i Norge vilt helt nord til Pasvik Kan bli opptil 50 meter høy, har flatrot som sjelden går dypere enn en meter ned i bakken. Før Kullmans funn trodde man granen etablerte seg i Norge for 2500 år siden, først i Lierne. Blir brukt til skurlast (planker og bord), tremasse og cellulose i papirproduksjonen m.m. På engelsk heter gran «Norway spruce», fordi engelskmennene lærte å kjenne dette treslaget først ved kjøp av trevirke fra Norge. I 1666 brant store deler av London ned, noe som medførte stor etterspørsel etter grantrevirke. Kilde: Wikipedia

Siste nytt