• Aksepterer man ikke ytringsfriheten, kan man reise et annet sted, lød budskapet fra Frp-leder Siv Jensen på partiets strategikonferanse i Tønsberg lørdag.

    FOTO: Siri Gedde-Dahl

«Viker ikke en millimeter»
på norsk ytringsfrihet

Tønsberg (aftenposten.no): - Fremskrittspartiet viker ikke én millimeter i forsvaret av den norske, sekulære uavhengigheten, sa Siv Jensen på Frps strategikonferanse.

Hun innledet en to dager lang konferanse for 200 tillitsvalgte i partiet, blant annet med å kommentere demonstrasjonene mot filmen «The Innocence of Muslims» i Oslo fredag.

- Innvandrere som kommer til Norge, de skal vite en ting: Norge er en pakkeløsning. Frihet og trygghet kommer med forpliktelser. Velferd kommer med krav om likestilling, demokrati og ytringsfrihet. Vårt samfunn og vår velferd betyr at våre verdier aksepteres og respekteres. Gjør man ikke det, må de reise til et sted som drives av andre prinsipper enn av de sunne, grunnleggende rettsstatsprinsippene som gjelder i Norge, sa Jensen til stor applaus.

To demonstrasjoner

Les også

- Forkastelig at Stang deltar på markering mot Muhammed-filmen

Det er ytringsfriheten ordføreren burde stå opp for, mener Christian Tybring-Gjedde (Frp).

Lederen i Oslo-partiet, Christian Tybring-Gjedde, gikk fredag ut og sa det var skammelig at Oslo-ordbører Fabian Stang (H) deltok i demonstrasjonen på Youngstorget. Jensen var mer nyansert.

Hun tok skap avstand fra «radikale islamister utenfor dem amerikanske ambassaden», som var der for å «forlange at flere skulle dø, forlange at sharialover skulle gjelde og hylle Osama bin Laden». Samtidig krediterte hun markeringen på Youngstorget for å ta avstand fra disse demonstrantene.

-Vi så en annen demonstrasjon på Youngstorget i går. Jeg syns det var bra at de ikke ville identifisere seg med den gjengen ved den amerikanske ambassaden. For det sier noe om at størsteparten av muslimene bosatt i Norge er fredselskende mennesker og har forstått noe helt grunnleggende ved vårt samfunn, nemlig at ytringsfriheten gir dem rett til å stå der og si det de mener, uten frykt for represalier eller overgrep. Det handler om ytringsfrihet, fremholdt Jensen.

Rystet

Frp-lederen sa hun var rystet av TV-bildene fra voldelige og ødeleggende demonstrasjoner omkring i verden.

-I Norge så gir vi folk frihet til å tilbe den guden de vil, men vi gir også folk retten til å kritisere de gudene de måtte ønske. Det er en sunn verdi ei et fritt demokrati. For et frihetselskende parti som gjennom all sin tid har stått på barrikadene for ytringsfriheten, så har jeg lyst til å understreke at vi kommer i hvert fall ikke til å vike nå, selv om vi møtes med trusler, med vold, med drap og med ødeleggelser. Nå viker vi ikke!

Unnvikende

Jensen tok et oppgjør med den hun mener har vært unnvikende uttalelser fra norske myndighetspersoner knyttet til demonstrasjonene. Hun mente at toleranse dessverre ofte oppfattes i norsk offentlighet som evnen til å la være å tråkke noen på tærne.-Toleranse er evnen til å tåle andres holdninger og handlinger selv om man ikke deler dem, understreket hun, og fortsatte:

-Derfor må alle religiøse samfunn ta inn over seg at med religionsfrihet, så følger det forpliktelser. Plikt til å akseptere konvertitter, plikt til å akseptere folk med homoseksuell legning. Dit er det fortsatt langt, også i Norge.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks