• Fremskrittspartiets Jøran Kallmyr mener at snus er det viktigste folkehelseproduktet siden antibiotika.

Vil gjøre Frp til snusernes parti

Fremskrittspartiet er lei stadige forslag fra ulike råd og utvalg som har til hensikt å forebygge bruken av tobakk.

I en resolusjon som ble vedtatt under partiets landsmøte på Gardermoen søndag, avviste partiet en rekke forslag fra Nasjonalt råd for tobakksforebygging. Rådet har blant annet foreslått å forby snus, røykerom og taxfreesalg av tobakk.

- Landsmøtet avviser alle disse forslagene da de bygger på en formynderholdning og er en hets mot røykere og snusere, heter det i resolusjonen som også slår fast at røykerne utsettes for heksejakt av statlige myndigheter.

Jøran Kallmyr fra Oslo vil gjøre Frp til snusernes parti og gikk kraftig ut mot EU-direktiv som skal begrense bruken av snus.

- Jeg vil ikke bli diktert av en byråkrat i Brussel som aldri har hatt en pris under leppa, sa Kallmyr. Han beskrev snus som det viktigste folkehelseproduktet siden antibiotika og viste til at mange røykere har sluttet ved å gå over til snus.

Ikke Høyre light

De mest ytterliggående forslagene under landsmøtet ble enten avvist, utsatt eller moderert kraftig. Jensen avviser likevel at partiet nå framstår som så striglet at velgerne kan få vansker med å skille Frp fra Høyre.– Vi har ikke endret vår politikk på noe område. Jeg er trygg på at velgerne først og fremst stemmer på politikk og ikke innpakning, sier hun.

Ingen ultimatum

I landsmøtetalen sin slo Siv Jensen fast hele syv ganger at det er uaktuelt for Frp å støtte en regjering partiet selv ikke er del av. Hun avviste også Venstres krav om en mer liberal asylpolitikk, samtidig som landsmøtet vedtok å yppe til omkamp om datalagringsdirektivet. Utover dette, er det vanskelig å få øye på ultimative krav fra Frp under eventuelle regjeringssamtaler.

– Vi stiller ikke ultimatum gjennom pressen. Og det er først til neste år vårt landsmøte skal vedta programmet som vi går til valg på. Men allerede nå kan jeg si at eventuelle regjeringsforhandlinger blir krevende. Vi kommer ikke til å gi ved dørene, sier hun.

Homokamp

Størst engasjement under landsmøtet skapte debatten om Fremskrittspartiet burde gå inn for å tillate at homofile får adoptere barn. Regjeringen endret loven på dette punktet allerede i 2009, men Frp har til nå vært motstandere av den nye ekteskapsloven.Forslaget om å tillate homoadopsjon fikk ikke nok stemmer, men ble i stedet oversendt komiteen som skal revidere partiprogrammet foran valget til neste år.– Forslaget trenger en sterkere og bedre forankring i partiet, sa nestleder Per Sandberg da han forklarte redaksjonskomiteens innstilling for landsmøtet søndag.

(©NTB)

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Siste nytt