• Vi føler oss beglodd, sier kompisene Christoffer Robinson og Per Skei på Gardermoen.

    FOTO: HANS O. TORGERSEN

Vil se gjennom klærne dine

Kroppsskanning. Utstyr som gjennomlyser klær, kan bli innført på norske flyplasser. Avinor håper å kunne teste ut skanneren på Sola flyplass.

Gjennomlysning av klær på flyplasser i Norge blir resultatet hvis Avinor får gjennomslag for sin søknad om denne teknologien. Prosjektet kan tidligst starte i mai 2008, hvis det blir godkjent av Luftfartstilsynet.15 slike kroppsskannere ble satt ut på flyplassen i Amsterdam i mai. Avinor og Datatilsynet dro i høst til Schiphol for å se på maskinene.- Du går inn i maskinen, løfter armene, og så blir det tatt et bilde av deg på tre sekunder. Operatøren ser kroppens konturer i sort hvitt. De ser også om det er noen gjenstander skjult under klærne, forteller Ole Folkestad, teknisk ansvarlig for security-utstyr i Avinor.Personellet som ser de "avkledde" passasjerene, sitter i et eget rom, og kan ikke se dem ansikt-til-ansikt.Folkestad forteller at de under prøveprosjektet er opptatt av hvordan passasjerene opplever teknologien.

Liker det ikke.

En rundspørring blant reisende på Gardermoen i går kveld viser en klar skepsis til planene. - Vi liker det ikke, men vi finner oss i det, sier Christoffer Robinson og Per Skei. - Det burde i hvert fall ikke være nødvendig fra Gardermoen til Værnes. De to kameratene fra Trondheim har vært på ferie i Dubai og er blitt sjekket både foran og bak på flere flyplasser før de satte seg på kveldsflyet til hjembyen i går kveld.

Nedverdigende.

- Egentlig er det nedverdigende å bli fotografert på den måten, vi føler oss beglodd, sier Per Skei. De to kameratene har full forståelse for flyverne som opplever det som ubehagelig å passere sikkerhetskontrollen flere ganger daglig.- Det er synd at den promillen av menneskene på jorden som støtter terror skaper så mye skrekk at denne type sikkerhetskontroll skal være nødvendig.

Irriterte flygere.

Atle Langlo, som har 25 år bak seg som flyver i Braathen, har ingen tro på at kroppsskanning vil føre til større sikkerhet. Lørdag kveld skulle han hjem til Ålesund sammen kona Sonja Davik Langlo. Ekteparet synes den store utbredelsen av overvåkningsteknologi er en betenkelig utvikling. - Skrekk for terror er blitt en industri, tenk hva det koster å utvikle dette og installere slik teknologi på alle verdens flyplasser. Jeg blir så irritert over sikkerhetskontrollene at jeg har høyt blodtrykk når jeg går gjennom kontrollen på sokkelesten.- Jeg synes det er viktig at vi skal føle oss trygge når vi flyr. Selv har jeg aldri opplevd sikkerhetskontrollen som ubehagelig, men jeg vet ikke helt hva vi skal med slik skanning. Jeg hadde trodd at den dolken mannen på dette bildet prøver å smugle med seg, ville blitt oppdaget uten skanning, sier Solveig Håvik, også på vei hjem til Ålesund.Hvor mye er du villig til å oppgi av personvernet ditt for å sikre et trygt samfunn? Spørsmålet ble stilt til vanlige mennesker i Norge og fem EU-land. I Norge samlet Teknologirådet en legmannsgruppe på 26 for å diskutere spørsmålene. Meningene skal veie tungt når EU lager regler for hvordan ny sikkerhetsteknologi skal brukes.

Mer overvåking.

Tre av fire nordmenn er positive til mer overvåking hvis det gjør hverdagen tryggere, viser en undersøkelse som ble gjort som en del av prosjektet. Men enkelte teknologier vil vi ikke ha: Gruppen av vanlige menn og kvinner sa klart nei til utstyr som gjennomlyser klær i sikkerhetskontroller. På andre områder hadde imidlertid den norske gruppen stor tiltro til norske myndigheters bruk av ny sikkerhetsteknologi. Flere i gruppen foreslo å opprette et DNA-register over alle innbyggerne for å bekjempe kriminalitet.

Les også

Siste fra Innenriks

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Kropps-skanning

Klærne dine blir gjennomlyst, slik at sikkerhetskontrollørene ser kroppens konturer og gjenstander du skjuler under klærne.Avinorsøker Luftfartstilsynet om å prøve ut slike kropps- skannere på Sola lufthavn.15 kroppsskannere ble satt ut på flyplassen i Amsterdam i mai. e CallInnen 2010skal alle nye biler være mulig å spore, hvis EUkommisjonen får det som den vil. Systemet- som kalles e Call - består av en sender som gir beskjed om bilens posisjon, kjøreretning og kjennemerke ved en ulykke. Utstyretbestår av en GPS-enhet som registrerer bilens posisjon ut fra satellittsignaler, og en sender som kan gi posisjonen til en redningssentral. 12 EU-land, samt Norge, Sveits og Island har underskrevet en intensjonsavtale (Memorandum of Understanding) for å innføre e Call. EU-kommisjonen starter denne høsten forhandlinger med flere bilprodusenter i Europa, Japan og Sør-Korea om systemet.

Flere bilder

Solveig Håvik, på vei fra Gardermoen til Ålesund, er ikke sikker på nødvendigheten av denne typen scanning. FOTO: HANS O. TORGERSEN

Slik vil en person som har skjult en kniv under klærne, se ut gjennom den nye kroppsskanneren. FOTO: REUTERS

Siste nytt