• Her forlater Anders Behring Breivik Oslo tingrett

    Siktede ble fraktet ut bakveien.

    VIDEO:

Vil vurdere å sikte Breivik for forbrytelser mot menneskeheten

Politiet vil vurdere å sikte Anders Behring Breivik (32) for forbrytelser mot menneskeheten, med en strafferamme på 30 års fengsel.

Samleside: Alle våre saker om tragedien

Nordmenn provosert av Fox News' terrordekning
Verden sørget med Norge


Se bildene: Et hav av folk og blomster fylte gatene

Politiet vil etter hvert vurdere terrorhandlingene Breivik har erkjent opp mot en ny paragraf, straffelovens paragraf 102, som ble innført i 2008.

Den omhandler forbrytelser mot menneskeheten, herunder forfølgelse av en gruppe basert på politisk grunnlag, og har en strafferamme på 30 års fengsel.

Paragrafen sorterer innunder kapittelet for blant annet folkemord.

Breivik ble nektet å stille i uniform under fengslingsmøtet mandag, fordi det ville virke «unødvendig forstyrrende, provoserende og krenkende».

Politiadvokat Christian Hatlo opplyser til Aftenposten at dette kun er en mulighet på dette stadiet, og ikke noe man har gått nærmere inn på så langt. Breivik er foreløpig siktet etter terrorparagrafen i straffeloven.

ForklaringsbehovBreivik har i avhør fortalt at han regner med å bli sittende fengslet resten av livet. Ifølge Hatlo fremsto Breivik som rolig under mandagens fengslingsmøte.

- Han hadde et stort behov for å forklare hvorfor han hadde gjort det han hadde gjort. Det fikk han til en viss grad anledning til, men da han begynte å lese opp fra det såkalte manifestet sitt, og det begynte å ta lang tid, ble han avbrutt av dommeren, sier Hatlo.

- Sidene handlet vesentlig om hans ideologi. En del av ham virker litt intelligent, handlingen virker motsatt, sier politiadvokaten.

Breivik ønsket opprinnelig at fengslingsmøtet skulle gå for åpne dører, og han ville helst stille i sin såkalte tempelridderuniform i retten.

Dommeren avgjorde imidlertid at hverken presse eller publikum fikk slippe inn i rettssalen. Også uniform ble avvist.

- En slik fremstilling vil, hensett til sakens svært alvorlige karakter, stride mot alles verdighet og virke unødvendig forstyrrende, provoserende og krenkende, etter domstolslovens paragraf 132, heter det i kjennelsen fra dommer Kim Heger i Oslo tingrett.

Trodde han skulle bli skuttIfølge forsvareren Geir Lippestad trodde Breivik at han skulle bli skutt på vei til Oslo tingrett mandag. Det var da også lynsjestemning utenfor Oslo tingrett da den varetektsfengslede ankom til fengslingmøtet.

- Han har en annen oppfatning av hvordan det er å sitte i fengsel, enn det som er virkeligheten, så han opplever ting veldig annerledes enn det vi vanlige ville gjort, for å si det sånn, sier Lippestad til NRK.

Blant annet har Breivik en forestilling om at tortur er vanlig i norske fengsler, ifølge advokaten.

Psyken granskesBreivik ble dømt til åtte ukers varetektsfengsling med brev-, besøks- og medieforbud. Fire av disse ukene vil være i full isolasjon.

I kjennelsen sier tingrettsdommer Kim Heger blant annet:

«Retten forstår det slik at han gjort dette fordi han mener at han sitat: "For å redde Norge og Vesteuropa fra kulturmarxisme og muslimsk overtakelse".

32-åringens mentale tilstand skal granskes, slik det er vanlig å gjøre i drapssaker i Norge.

Dersom Breivik i en rettssak skulle bli funnet skyldig, men erklært strafferettslig utilregnelig, vil han bli dømt til tvungent psykisk helsevern.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Siste nytt