Vitner om Holocaust

Hermann Kahan (80) er født to ganger. Først til livet i 1926, andre gang på en likhaug i en tysk slaveleir i mai 1945. Det Holocaust vi minnes i dag, brenner fortsatt inni ham.

Kahan hadde stupt i bakken og mistet bevisstheten. Medfanger hadde kastet ham på likhaugen i den tyske slaveleiren Ebensee. Samme dag befridde amerikanerne leiren.- Bulldosere ble satt inn med å få de mange likhaugene opp på lastebiler for transport til massegraver. En amerikansk soldat så en hånd i en likhaug bevege seg. Det var min hånd. Slik ble jeg født på ny, for annen gang. Jeg ble bragt til et feltsykehus og overlevde, forteller han.

Vil vitne.

Hermann Kahn, bosatt i Oslo, tidligere bedriftsleder, har fem barn, 17 barnebarn, to oldebarn. 57 år er gått siden han valgte Norge fremfor USA. - Jeg er optimistisk av natur, har godt humør, tenker på fremtiden og svømmer 500 meter hver dag. Det er ikke en lett sak for meg å fortelle fra Holocaust. Det vil koste meg tre-fire netters søvn. Jeg gjør det likevel gjerne. Jeg vet det selv i dag er nazister blant oss. De forsøker å overføre sine holdninger til annen ungdom. Kanskje noen kan lære av det jeg opplevde. Han er født i Romania, barndomsvenn av Elie Wiesel i hjembyen Sighet i Ungarn, var en av 440 000 ungarske jøder som ble deportert til Auschwitz i 1944. Visste han hva som ventet?

Sjokket.

- Systematisk utryddelse lå utenfor vår fatteevne. Vi trodde vi skulle til en arbeidsleir. Ved ankomst Auschwitz ble kvinnene, gamle og barn skilt ut. Mor og en søster ble ført rett i gasskammeret, så kremert. Sammen med far og 1000-1500 andre ble jeg ført til en brakke hvor vi måtte kle oss naken mens det haglet med slag, særlig mot dem som somlet. Så ble vi jaget til neste brakke der alt hår ble barbert av oss. Ut på ettermiddagen spurte jeg en vakt når vi ville møte kvinnene igjen, min mor og søster, de som måtte gå til venstre. Han pekte på sort røyk som veltet ut av en skorsteins og sa: "De kommer ut der!" Jeg trodde ikke på ham. Far mente han måtte være gal. Etter hvert gikk sannheten opp for oss. En lastebil kunne ikke kjøre ned skråningen til en brakke som lå lavere i terrenget. Da dannet 10-12 menn en rekke, og slengte nakne spedbarn som sekker mellom seg for til slutt å kaste dem opp på lasteplanet. Da begynte jeg å skjønne hva slags sted dette var.

Skamslått.

Gasskamrene kunne ikke ta unna alle de ungarske jødene som skulle dø, så man begynte å skyte mennesker i skogen utenfor leiren. Men heller ikke det monnet. Hermann Kahan og hans far var heldige. De ble skilt ut til en arbeidsgruppe som skulle holdes i beredskap hvis andre leirer trengte arbeidere. Derfor var de ikke i Auschwitz mer enn to-tre uker før kuvogner bragte dem til slaveleiren Wolfsberg nær Breslau.- To ganger fikk jeg "25" i Wolfsberg - straff i form av 25 slag med gummibatong mot baken. Den ene gangen hadde jeg hentet poteter utenfor gjerdet, den andre gangen hadde far sovnet, og unnlatt å stille på appell. Slagene kunne knuse setemuskelen og bein. Man døde gjerne etter én til to dager. Kvelden før de første "25" forberedte far meg på døden. Det er ikke mange som har overlevd "25" to ganger, men jeg var ung. Etter Wolfsberg ventet Mauthausen.

Bestialsk.

- Etter ankomst i januar-februar 1945 var vi 200-300 mann som ble kledd nakne. I bitter kulde ble vi beordret å løpe rundt en plass. Så slapp SS-vaktene ut 10-12 schäfere opplært til å angripe. Jeg så hvordan mer enn halvparten av oss som løp, ble drept av bikkjene. Ofte ble du så apatisk at du ikke registrerte, bare fulgte med. Vi visste jo vi ikke ville overleve.Den siste leiren, Ebensee i Østerrike, var den verste av dem alle, hvor 40 000-50 000 fanger bygde fem underjordiske tunneler for produksjon av Hitlers rakettvåpen. 800-1000 fanger døde her hver dag. Om den leiren vil Kahan helst slippe å fortelle. Hva var så det verste?- Det var kanskje å se min egen far, som jeg gjennom hele oppveksten hadde sett opp til og respektert, bli slått og fornedret. Han døde ti dager etter frigjøringen, men rakk å få vite at jeg overlevde. LES OGSÅ KULTUR/ KOMMENTARER SIDE 11

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

DETTE VAR HOLOCAUST

Nazistenesutryddelse under 2. verdenskrig av jøder, krigsfanger og flere etniske grupper.Utryddelsenskjedde først ved bruk av skyting, hengning og kulloskvelning, før man i 1942 tok i bruk gasskamre, i første rekke i Auschwitz (hvor man kunne drepe opptil 8000 pr. dag) og Treblinka.Antall omkomne er aldri blitt kartlagt, bl.a. fordi nazistene selv mistet oversikten. Man regner likevel med at rundt seks millioner døde, hvorav cirka 5,1 millioner jøder.Fra Norge ble 767 jøder deportert mellom november 1942 og mars 1943. Av disse overlevde 26 menn og to kvinner.

Flere bilder

Herman Kahan (80) kom til Norge som såkalt erstatningsflyktning i 1947. I anledning Holocaust-dagen forteller han om hvordan han så vidt overlevde i en tysk slaveleir. FOTO: OLAV HASSELKNIPPE

Siste nytt