• Kåre Willoch mener beviset er pengebeviset er viktig i spionasjedommen mot Treholt, men blir svært forbauset om det nå viser seg å være forfalsket.

    FOTO: SCANPIX

Willoch: Treholt-påstander strider mot mitt inntrykk av politiet

Tidligere statsminister Kåre Willoch mener de nye Treholt-beskyldningene strider mot hans inntrykk av Politiets overvåkningstjeneste (POT).

Les også:

Delta i debatten her

- Jeg vil bli overveldende forbauset hvis man skulle komme frem til at politiet virkelig har gjort noe sånn. Mitt inntrykk av Overvåkningstjenesten på den tid stemmer ikke med dette. Jeg må jo legge til at jeg kun kjenner påstandene gjennom boken, sier Willoch til Aftenposten.no.

Arkiv: Aftenposten 23. januar 1984

Kåre Willoch var statsminister under pågripelsen av Treholt i 1984, og da dommen falt i 1985. Treholt ble dømt til 20 års fengsel for spionasje og landssvik. Et sentralt bevis var pengene som skal ha blitt funnet i kofferten til Treholt under to hemmelige ransakinger i leiligheten.

Det er dette såkalte pengebeviset som forfatterne av en ny bok nå mener er fabrikkert av politiet.

Avgjørende tapeIfølge boken var det en tape-bit på kofferten som politiet mente inneholdt penger. Den samme tape-biten finnes på kofferten i dag, men er ikke synlig på bildet som ble publisert av Treholt på Fornebu rett før pågripelsen i januar 1984.

Det er altså dette beviset som ikke kan være riktig, ifølge boken.

Willoch vil foreløpig ikke vurdere viktigheten av tape-biten på kofferten, som ifølge forfatterne viser at pengebeviset er falskt.

- Det er helt umulig å ha noen fornuftig mening av dette på grunnlag av en avisartikkel. Jeg bare husker at dette pengebeviset spilte en stor rolle i pressen den gang, sier Willoch.

Pengebeviset har blitt kraftig kritisert flere ganger.

- Også den gang kom det kraftige anklager mot politiet. De ble vurdert og ikke funnet troverdige. Om det er kommet nytt materiale så er det umulig å vite noe om på basis av en avisartikkel, sier Willoch.

Video

Slik er historien om Arne Treholt

Ikke avgjørende for skyldsspørsmålet- Kommer du til å lese denne boken?

- Vi får se. Strømmen av viktige bøker er ganske sterk for tiden, sier Willoch til Aftenposten.no.

Han sier pengebeviset ikke er avgjørende for skyldspørsmålet, selv om dommen ville blitt en helt annen.

- Det er ikke tale om fullstendig frikjennelse. Det ville bli en helt annen dom. Han gjorde aldri noen oppmerksom på at han hadde kontakt med han russeren. Han hadde regelstridig kontakt med Sovjetunion, sier Willoch.

- Kan det ha blitt gjort feil i etterforskningen den gangen?

- Den muligheten er der. Men det er et generelt spørsmål. Feil kan bli oppdaget både ti og hundre år etter en begivenhet. At det forekommer justismord norske rettsvesenet er bevist. Men skal ikke trekkes inn her, sier Willoch.

Kritisk til AftenpostenHan er også kritisk til Aftenpostens fremstilling av forfatternes anklager i dagens avis.

- Jeg må nok si til Aftenposten at jeg stusser over at man har gitt dette et oppslag som om det var en opplysning og ikke en påstand. For den som ser dette på avstand fremstår dette som en opplysning. Her synes jeg for en gang skyld at Aftenposten er å kritisere.

- Påstandene på forsiden er gjengitt som sitat?

- Jeg ser det står en strek foran. Men forestilling om at de fleste leserne vil forstå at dette bare er et sitat, er ytterst kritikkverdig i landets ledende avis, sier Willoch.

Andre relevante arkivsaker på Treholt-saken

Arkiv: Avsløringen

23. januar varetektsfengsles Treholt for 12 uker

Treholdt i møte med tre KGB-agenter

Dommen 20.juni 1985: - Jeg er dømt uskyldig

3. juli 1992 ble Treholt benådet av regjeringen Treholt mottar dommen

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Fakta

Arne Treholt ble dømt til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. Han ble pågrepet 20. januar. 3. juli 1992 ble han benådet av regjeringen Brundtland, grunngitt i helseårsaker. Tre ganger har Treholt - uten hell - gjort forsøk på å få saken gjenopptatt. Siste forsøk på gjenopptakelse mislyktes i desember 2008, da Gjenopptakelseskommisjonen avviste Treholt begjæring.

Pengebeviset

Det såkalte pengebeviset har vært sentralt i samtlige forsøk på å gjenoppta saken. Ifølge dommen mot Treholt fant politiet 10.000 US dollars i Treholts leilighet under en ransaking 17. mai 1983. Treholt hevdet at beløpet han hadde i kofferten var vesentlig lavere, og at beløpet var hans «reisekasse». Domstolen la til grunn at pengene kom fra et møte med KGB-agent Titov i Helsingfos. Ifølge dommen mottok Treholt 10.000 kroner fra Irak og 20.000 fra Sovjetunionen. Treholt vedgikk å ha mottatt 20.000 dollar for «konsulenttjenester» for Irak, men har hele tiden nektet for å a spionert for russerne. Forfatterne av «Forfalskningen» mener pengebeviset er fabrikkert av politiet.

Siste nytt