Willoch på studietur til Arafat

Kåre Willoch og Flyktningerådets generalsekretær Raymond Johansen skal besøke PLO-leder Yasir Arafat. - Willoch er den mest partiske person i landet, sier tidligere Høyre-leder Jo Benkow.

Flyktningerådeter meget fornøyd med at de har fått tidligere statsminister Kåre Willoch med på turen som nok vil vekke stor oppsikt, i Norge iallfall.- Flyktningespørsmålet i Midtøsten er veldig aktuelt, og Willoch er en person som ønsker å sette temaet på dagsorden. Det er ikke minst aktuelt etter at USAs president Bush og Sharon over en kopp kaffe i Det hvite hus bestemte fremtiden til palestinerne, sier Johansen.- Det er en dramatisk situasjon. De er blitt enig om "tyveri av land", at flyktningene ikke har rett til retur og at mange av bosetningene skal få lov til å stå der. Det er som å helle bensin på bålet, sier Johansen, tidligere Ap.-statssekretær i UD.- Er dette en protestreise mot Israel?- Nei, men det ligger klart i utgangspunktet at vi er meget misfornøyd med israelernes behandling av flyktningene, sier Johansen.

Møte israelere også?

Turen går av stabelen i perioden 19.-24. mai. Den norske ambassaden arbeider med å arrangere et møte mellom Willoch, Johansen og ledende israelske politikere også.- Dette er en tur for å se på de humanitære sidene av saken. Men jeg drar selvfølgelig også for å sette meg inn i politiske spørsmål som er nær knyttet opp til dette. Jeg legger stor vekt på å få møte myndighetspersoner på begge sider, sier Willoch.Han har lenge vært kritisk til Israels statsminister Ariel Sharon, og er rystet over at Sharon igjen har åpnet for å ta livet av Arafat.- Hva gjør vi hvis de virkelig finner på å avlive Arafat? Vi må få bort den misforståelsen at de kan gjøre hva de vil uten at alle andre sier mer enn "uff da, dette var ille". Det er svært viktig å gjøre det krystallklart at en slik handling vil vekke så sterke reaksjoner i så store deler av verden at det ikke bare vil være en forbrytelse, men også en dumhet.

Klar tale

- Har Norge sagt klart nok fra?- Det er ennå tid til å si kraftig ifra.- Hva med din egen sikkerhet når du besøker Arafat?- Det kan jeg ikke legge noen vekt på. Det går ikke an å tenke slik, sier Willoch.Hans standpunkt og reise vil antagelig bli mislikt i mer Israel-vennlige kretser. - Jeg kan ikke tenke meg at noen vil ha noe å bemerke til en studiereise. Det er sikkert felles interesse av best mulig informasjon, parerer han.

Kritisk Benkow

Partikollega og tidligere stortingspresident Jo Benkow kommenterer reisen slik:- Jeg vet hva den mannen mener om Midtøsten. Han er den mest partiske person som opptrer i den offentlige debatt her i landet, sier Benkow.- Hva tenker du på?- Jeg vil helst ikke uttale meg om dette. Han er tidligere Høyre-leder. Det er jeg også, og jeg vil ikke ha noe gående med ham, sier Benkow.Willoch er ikke i tvil om hvem som har hovedansvaret for dagens konflikt:- På det punkt er jeg veldig enig med Thorbjørn Jagland: All verdenshistorie viser krystallklart at det blir ikke slutt på volden før det blir stilt i utsikt at okkupasjonen vil opphøre. Når man stiller slutt på volden som vilkår for å gjøre slutt på okkupasjon, setter man vognen foran hesten, sier han.Selv om Willoch ønsker å møte Sharon i Israel, ville han som statsminister ikke tatt imot ham i Norge.- Å styrke Sharons posisjon i utlandet slik at han kan reise rundt som en æret gjest, er ikke heldig for utviklingen. Han får et inntrykk av at hans politikk ikke får den kritikk den bør vekke. - Hvilken rolle kan Norge spille i Midtøsten?- Nå tror jeg det er vanskelig å spille noen annen positiv rolle enn å markere betydningen av å etterleve FNs resolusjoner og folkeretten. Og å gjøre det helt klart at man ikke kan bryte resolusjoner uten alvorlige skadevirkninger for Israels renommé, sier Willoch.

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Siste nytt