• - Han vil bli husket og savnet, sier politimester Truls Fyhn (t.h.) om Willy Haugli. Bildet er tatt i 1992, da Fyhn var kriminalsjef under Haugli i Oslo-politiet.

    FOTO: SCANPIX

Willy Haugli er død

Oslos tidligere politimester er død, 81 år gammel.

Da alle landets politisjefer var samlet i Oslo i dag, fikk de beskjed om at den tidligere markante politilederen Willy Haugli er død. - Han vil bli husket som en av Norges mest markante politiledere. Han var levende opptatt av etaten, og hadde sterke meninger om den, sier politimester i Tromsø, Truls Fyhn, til Aftenposten.no. - Han var kjent som en sterk leder, og han fikk tilnavnet "Jern-Willy", samtidig som han hadde en evne til å vise omsorg. Han vil bli husket og savnet, sier Fyhn.

Stormet restaurant

Haugli er mest kjent for sin tid som politimester i Oslo fra 1985 til 1994. Et av hans mest kjente sitater fra den perioden kom etter at politiet i mai 1987 stormet Stortorvets Gjæstgiveri med hunder, og arresterte Stein Lillevolden. Bakgrunnen var harde sammenstøt mellom politi og demonstranter som protesterte mot USA og NATO under besøket til USAs forsvarsminister Caspar Weinberger. Da Haugli ble spurt om hvorfor politiet stormet stedet med hunder, svarte han at det var fordi det var umulig å komme inn med hestene.

Utdannet jurist

Willy Haugli var utdannet jurist, og ble i 1969 den første direktøren ved Universitetet i Tromsø. Han engasjerte seg de siste årene i seniorsaken, sammen med blant andre Rolv Wesenlund.

FOTO: Falch, Knut

I 1995 ble han utnevnt til Kommandør av St. Olavs Orden. Haugli ble 81 år gammel.

- Hjertet banket hardt og varmt

Jørn-Kr. Jørgensen, informasjonsrådgiver i Oslo-politiet, jobbet sammen med Haugli i hele hans tid som politimester. Jørgensen husker ham slik: - Willy Haugli kom inn i Oslo-politiet med erfaring som politikonstabel, universitetsrektor og justitiarius og dommer i Tromsø, som en vind fra det høye nord. Mange var forbauset over hans åpenhet og direkthet, han ville ha orden i rekkene, og skapte nettopp det. - Utad kunne han kanskje virke vel tøff, men for oss som kjente ham og jobbet med ham til daglig, visste vi at han hadde et hjerte som slo hardt og varmt på den andre siden av uniformsknappene. Etter at han gikk av som politimester, var han interessert i sitt gamle politidistrikt, og forsøkte å følge utviklingen nøye. Hans innsats i politidistriktet er det kun historiens avstand som kan bedømme, sier Jørgensen til Aftenposten.no.

Haugli var kjent som en engasjert samfunnsdebattant, og har de siste årene skrevet flere kronikker i Aftenposten. Les noen av dem her:

Politiet må vise ansikt Amnesti for å få ned soningskøen
Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Innenriks

Flere bilder

Her viser Haugli frem noen av beslagene etter opptøyene i Oslo i mai 1987. FOTO: SCANPIX

Siste nytt