Slutt for 50-øringen

1. mai neste år er ikke lenger 50-øringen gangbar mynt.

Etter å ha grublet og lyttet i et halvt år har Norges Bank nå avsagt dødsdommen over 50-øringen.

1. mai 2012 er ikke dette lenger gangbar mynt.

- Eh, er saken lagt ut på Lovdata nå i kveld? Du skjønner det, vi har laget klar en pressemelding om dette som skal sendes ut på tirsdag, sier kommunikasjonsdirektør Siv Meisingseth da Aftenposten.no slår på tråden.

Tidligere har Norges Bank fjernet både ettøringen, toøringen, femøringen, tiøringen og 25-øringen, ja,- og hva er da mer naturlig enn at også 50-øringen nå står lagelig til for hugg?

- Etter SverigeSvenskene pensjonerte sin 50-øring i fjor høst. Mynten opphører å være tvungent betalingsmiddel 30. september.

Danmark beholder sin 50-øring inntil videre, men 25-øringen ble avskaffet i 2008.

- Til 2022Hvert år preger Norges Bank 15-22 millioner 50-ører for dekke etterspørslen. Butikkene må ha dem for å kunne gi igjen korrekt veksel, mens kundene lar være å bruke dem neste gang de skal betale for noe med mynt.

Derfor har nordmenn liggende et ikke ubetydelig kvantum 50-årer på kistebunnen.

Norges Bank er pliktig til å ta i mot småmynten helt frem til 1. mai 2022 så lenge antallet mynt er delelig med 100.

- Erfaringen viser at mange kunder lar 50-øringen ligge igjen i vekselskålen eller putter dem på innsamlingsbøsser. Det forteller oss at verdien er blitt så liten at folk ikke bryr seg så mye om 50-øringen, sier direktør i Borges Banks avdeling for kontante betalingsmidler, Trond Eklund.

- Ned- eller opp?Det er bare sluttsummen som skal rundes av når det kommer til oppgjør i harde kontanter i kassa. Regelen er som følger:

Ørebeløp som ender på 1-49 øre rundes ned til nærmeste kronebeløp, mens ørebeløp som ender på 50-99 øre rundes opp til nærmeste kronebeløp.

Les også

Siste fra Innenriks

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt