• Stanghelle: - Dårlig håndverk

    Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle mener statsministeren har håndtert blasfemi-saken elendig.

    VIDEO:

  • Valgforsker Frank Aarebrot tror ikke det norske folket er spesielt interessert i debatten om blasfemiparagrafen, og at saken derfor får liten politisk betydning.

    FOTO: HALLGEIR VÅGENES

- Et nederlag for Navarsete

Politiske eksperter slakter måten Regjeringen har håndtert blasfemisaken på.

Onsdag morgen gjorde Sp-leder Liv Signe Navarsete full retrett i den såkalte blasfemisaken, og trekker forslaget om tillegget i rasismeparagrafen i den nye straffeloven som skal hindre krenkende ytringer. Utviklingen kommer etter et massivt press fra opposisjonen, trosamfunn og egne rekker, og er å regne som et nederlag både for Senterpartiet og Regjeringen, mener valgforsker og Ap-medlem Frank Aarebrot.

- Skaper sin egen fallhøyde

- Denne saken har vært helt håpløs. Jeg regner med at Regjeringen gjerne skulle vært den foruten. Navarsete har skapt sin egen fallhøyde ved å gå så hardt ut, og nærmest hevde at hun tvang Ap i kne, for så å trekke hele saken. Dette har vært et nederlag for henne, sier Aarebrot til Aftenposten.no. Det politiske presset mot Regjeringen tårnet seg opp etter at Navarsete presenterte forslaget i forrige uke. Forslaget møtte så stor motstand at regjeringspartiene ikke så seg tjent med å føre kampen lenger, mener valgforskeren. Hanne Marthe Narud, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, tror Regjeringen har undervurdert motstanden mot forslaget i opinionen.

- Ingen kampsak

- Forslaget ble rett og slett for upopulært, blant annet i stortingsgruppene til de rødgrønne partiene. Flertallet i Stortinget ville vært klart imot forslaget, og da innså nok Regjeringen at det ikke var noen kampsak, poengterer Narud til Aftenposten.no. Navarsete forklarte retretten med at folk har misforstått Sps intensjoner med forslaget, som var å utvide ytringsfriheten samtidig som å ha et vern mot hatefulle trosytringer. Det har Narud stor forståelse for. - Jeg skjønner godt hva hun mener. Mediene og intellektuelle har sett saken som en knebling av ytringsfriheten snarere enn et vern av religion, og dermed har det tatt helt av, mener hun.

- Positivt å snu

Aarebrot vil likevel gi Navarsete ros for å snu såpass tidlig i prosessen, og påpeker at forslaget ikke skulle fremmes før i 2011. - Det er en positiv egenskap å lytte når folket protesterer, og jeg tror hun har fått noe positivt ut av denne saken. Det er definitivt bedre å snu enn å stå på sitt til siste slutt. Man kan si at hun tar konsekvensen av diskusjonen som skal være i et demokrati, påpeker Aarebrot. Narud tror presset mot Regjeringen bare ville økt dersom de ikke hadde trukket forslaget. Høybråten: Navarsete verner islam

- Ikke svekket

Verken Aarebrot eller Narud tror Regjeringen kommer nevneverdig svekket ut av denne prosessen, fordi de tror folk flest ikke interesserer seg for debatten. - Regjeringen er ikke så veldig berørt. Folk er nok mer opptatte av det som ligger i lommeboken siden vi er i en økonomisk krise, sier han. - Jeg synes ikke den er svekket. Dette er en prinsippsak, og det finnes mange saker som er langt viktigere og mer praktiske for regjeringspartiene, tror Narud. Støtter Jaglands partipisk-kritikk

- Ap-ledelsen lider mest

Skal man tror valgforsker Aarebrot er det Arbeiderpartiets ledelse som har lidd det største nederlaget. Stoltenberg la til å begynne med debatten død innad i Ap, og ville bruke partipisken mot sin egen stortingsgruppe for å få forslaget gjennom Stortinget. Det fikk selv Stortingspresident og partifelle Thorbjørn Jagland til å reagere. - Ledelsen lot seg rive med, og var tilsynelatende villige til å legge sterkt press både på stortingsgruppen og partiapparatet for å presse saken gjennom. Det er lite demokratisk og atypisk for Arbeiderpartiet. Så det som skjer nå er bra for den indre roen i Ap, understreker han.
Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Politikk

Siste saker om politiske partier